Krém velouté z červenej šošovice s kuracím mäsom

sisok - fotkasisok, 26. februára 2014
Krém velouté z červenej šošovice s kuracím mäsom
Foto: sisok

Červená šošovica má mnoho výhod - nemusíte ju namáčať dlhé hodiny vo vode a je uvarená za 15 minút, takže večera je rýchlo na Zobraziť celý popisČervená šošovica má mnoho výhod - nemusíte ju namáčať dlhé hodiny vo vode a je uvarená za 15 minút, takže večera je rýchlo na stole. Zaujímavá je aj jej typická skôr oranžová farba, ktorá spestrí váš obedný stôl.

4
porcie
3 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1 ks
20 cl
150 g
20 g
2 vetvičky
1 ČL




Postup

  1. 1

    Červená šošovica obsahuje veľa vitamínov (kyselina listová a vitamíny skupiny B) a minerálov (železo,selén). Táto strukovina podporuje činnosť čriev a nemusím zdôrazňovať, že pomáha pri zápche. Zo všetkých strukovín obsahuje najmenej tuku a najviac bielkovín a je vhodná pre diabetikov, pretože znižuje hladinu cukru v krvi.

  2. 2

    Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masle s trochou oleja. Cibuľu posypeme karí korením, zamiešame, aby sa cibuľka obalila v korení a pridáme šošovicu. Zalejeme 40cl studenej vody a kokosovým mliekom. Pridáme kuracie prsia v celku, prikryjeme, privedieme k bodu varu, stíšime plameň na slabý stupeň a necháme variť cca 15minút. Keď je šošovica uvarená, vyberieme kuracie prsia a za 2 PL šošovice, ktorú dáme bokom. Zvyšok polievky rozmixujeme a osolíme.

  3. 3

    Kuracie prsia vidličkou rozcupujeme na menšie kúsky, skôr vlákna.

  4. 4

    Rozmixovaný krém podávame posypaný kuracími vláknami, čerstvým koriandrom a šošovicou, ktorú sme nemixovali, ale dali bokom.

Diskusia k receptu

sisok
@izabella929 - merci :)
mimochodom, ak tento Velouté budete NAHODOU varit, naozaj sosovicu nevarte dlhsie ako je nutne, velmi rychlo strati svoju krasnu oranzovu farbu ;(
eviana
@sisok , šošovica tu sice nie je k dostaniu všade bežne, ale nájdu sa miesta, kde ju možno kúpiť :) Mám ju veľmi rada, takže Tvoj recept sa mi naozaj veľmi hodí... isto vyskúšam a dám vedieť :)
sisok
@eviana - daj prosim ta vediet :) Toz, nech mam nejaku spatnu vazbu mojich receptov, bo jedinu co mam je od priatela (a to predsa nemozem brat vazne, ved z lasky by povedal, ze mu chuti vsetko :)
sisok
@mijaita - iba teraz som recept pridala, takze si nic nezmeskala :) ides prave vcas :)
eviana
@sisok , vždy keď som robila niečo z varechy, tak som dala vedieť... najnovšie už aj fotky dokážem vložiť, tak dokumentujem... Netuším kedy, bo v poslednej dobe má pre mňa deň málo hodín, ale isto dám vedieť... A tie srdcia v očiach priateľa sú tiež skvelá odozva :)))
caterina
akurat dnes som ju kupila. Chystala som sa z nej uvarit inu polievku, ale radsej vyskusam nieco nove ;) dam vediet ako chutila
sisok
@eviana - a ako sa prosim ta davaju fotky? Minule som nieco chcela dat, co som skusila nejaky receptik, a nefiiiim ako pridat fotecku do komentara :(
eviana
@sisok , musíš si ju najprv vložiť niekde na web - na facebook alebo gmail. A potom otvoriť a skopirovať adresu URL obrazku a vloziť sem.
No neviem ci som to dost jasne napisala, hm?
pusta
vynikajúce veloute, madame :-) (y)
*****
tiginko
mám veľmi rada polievky z červenej šošovice pre ich jednoduchosť, peknú farbu a chuť. Trochu ma v tomto prípade mätie názov velouté, lebo som mala pocit, že by to mala byť omáčka, ktorej základom je svetlá zápražka...
sisok
@tiginko - velouté je zamatova omáčka, ktorej základom je svetla zaprazka. Velouté je však aj akákoľvek polievka zo zeleniny, pomixovana a hustejšia ako vodova polievka. Francúzska kuchyňa používa mnohokrát jedno slovo na viacej názvov ako napríklad blansirovat (raz je to zrychla obvarit vo vode a druhý krát je to blansirovat vaječne zltko s cukrom) never všetkému, co nájdeš na anglickom alebo americkom webe, snáď Francúzi vedia najlepšie co sa týka ich kulinarskeho slovníka ;)
caterina
v taliancine je to vellutata, husta kremova polievka. Aspon viem nove francuzske slovicko ;)
sisok
@caterina - tak aj ja som sa dnes naučila nové slovíčko v taliančine, dakujem ;) aj u nich sú to zeleninové krémove polievky? Dávaju tam niečo navyše ako napríklad smotanu alebo vajíčko?
caterina
vacsinou je to len zmes zeleniny, niektori davaju aj trosku smotany, ale vseobecne sa smotana v Taliansku pouziva malo. Skor do hotovej naservirovanej polievky nastruhaju kvalitny syr.
mijaita
@sisok tak jsem si opravdu dnes pochutnala. Do polévky jsem na kousku masla opražila lžíci čočky do příjemně křupavé konzistence. Pěkný recept :-)


sisok
@mijaita - pekne!!! Som rada, ak chutilo. Tu cocku co si oprazila na masle, to je ta navrchu, ci?
mijaita
@sisok. ano, to je ta navrchu. Oprazila na rozpustenem masle a malinko podlila vodou (2PL), michala, voda se odparila a cocka krupala tak akorat. Hruby pepr to jistil.
zuzkabluzka
@sisok , tato polievka naozaj velmi dobre vyzera... mne prave buble vellutata :) z tekvice a "lentille verte du Puy", co mi muz doniesol z Fr... tuto tvoju ukladam a skor ci neskor ju urcite vyskusame :) 5*
sisok
@mijaita - nabudúce urobím ako hovoríš. Ja som za lyžicu cocky uvarila jednoducho do vode, ale na masle to je oveľa lepší nápad. Dakujem! ;)
sisok
@zuzkabluzka - vellutata, velouté, všetky sú dobre ;) máš zlatého muža, ze si dá tu námahu ísť v FR do obchodu a ze ti kúpi takéto dobrotky ;)
elixir
@sisok pekná polievočka, dnes som pridávala podobnú... ale trošku inú teda :) veľa varievam s červenou šošovicou, skúsim i Tvoju; teda, bez mäsa :)
zuzkabluzka
@sisok , no ono, zlateho.. :D on je tak trochu donuteny ;) uz vie, ze bez macaroniek a nejakej dobroty nema privetivy uvitaci ceremonial ;)
no zartujem, ale napr na april ma na zozname aj reblochon, skusim tvoj tartiflette konecne tak, ako ma byt :)
majsterka
velouté je základná biela omáčka ktorá sa pripravuje podobne ako bechamele.Pri príprave použijeme vývar podľa ktorého dostane velouté názov - hydinové,rybacie a pod.
sisok
@majsterka - ďakujeme za zopakovanie definície, ktorá už bola poskytnutá. A ako hovorím, Francúzi nazývajú velouté NIE LEN tuto základnú omáčku, ale VŠETKY husté zeleninové polievky. Ale keď je niekto majster, tak asi vie lepšie co a ako Francúzi nazývajú, nie ;)
jarajarka
ďakujem, určite vyskúšam, len neviem, kde zoženiem okrem bio kokosové mlieko
sisok
@caterina - tak to som rada, ze ti chutilo ak si skusila :)
@jarajarka - ja tiez preferujem vacsinou bio potraviny, ale pri niektorych mi nedovoli ani rozpocet alebo sa nedaju najst. tak davam normalne, ne-bio.
kukulienka71
@sisok , dnes prišiel rad na tvoju polievku. Musím povedať, že je vynikajúca! úplne iná chuť, ako zvyknem variť. Nemala som dosť červenej šošovice, tak bola zo zelenej, ale myslím, že je to jedno. Odporúčam a ďakujem:-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia