Slivkový koláč

Krehký slivkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: slovakbaker

Sezóna sliviek je tu, a preto treba tieto plody zakomponovať aj do koláčov. Tentokrát to bude koláč z krehkého cesta plnený šťavnatými slivkami.

50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na krehké cesto. Sypké suroviny solu zmiešame, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukami alebo v mixéri vypracujeme mrveničku. Pridáme žĺtky a vidličkou premiešame. Postupne prilejeme vodu a miešame len krátko, do spojenia. Cesto prenesieme na dosku, rozdelíme na dve časti a z každej vytvarujeme placku. Obe placky zabalíme do fólie a dáme na 45 minút do chladničky.
  2. Prvú časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme do formy na koláč (priemer 28 cm). Dáme do chladničky.
  3. Medzitým si pripravíme slivkovú náplň. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na kocky. Zmiešame ich s cukrom, Zlatým klasom a škoricou. Korpus vyberieme z chladničky, dno posypeme strúhankou (to preto, aby cesto počas pečenia nenavlhlo od sliviek). Následne navrstvíme slivkovú náplň.
  4. Z chladničky vyberieme druhé cesto, ktoré na pomúčenej doske tiež rozvaľkáme a uložíme na slivky. V strede koláča nožom vyrežeme otvory, aby mala počas pečenia kam unikať para. Vrch koláča potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme kryštálovým cukrom.
  5. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 50 minút dozlatista. Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!