Slivkový koláč
Slivkový koláč

Krehký makovo-slivkový koláč bez lepku

novalim - fotkanovalim, 14. októbra 2023. Komerčný recept.
Krehký makovo-slivkový koláč bez lepku
Foto: novalim

Makových koláčov sa azda ani nedá prejesť. Náš dnešný recept vás o tom isto presvedčí. Jemné krehké cesto bez lepku, výdatná maková plnka Zobraziť celý popisMakových koláčov sa azda ani nedá prejesť. Náš dnešný recept vás o tom isto presvedčí. Jemné krehké cesto bez lepku, výdatná maková plnka so škoricou a šťavnaté slivky je dokonalá jesenná kombinácia. Z nášho stola zmizol doslova za pár minút. Neváhajte a pochutnajte si na tejto makovej dobrote spolu s rodinou a priateľmi aj vy.
Zdroj: www.novalim.sk

12
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
3 ks
10 PL
12 PL
12 PL
10 kopcovitých PL (+ na vysypanie formy)
1/2 ČL
1/2 bal.
z 1/2 citróna
Na vymastenie formy:
kúsok
Na náplň:
500 g
12 PL mletý
3 PL
1/4 ČL
Na dokončenie:
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Vo veľkej mise vyšľaháme spolu vajcia s cukrom do hustejšej peny. Pridáme olej, mlieko, vanilkový extrakt a citrónovú kôru a dobre premiešame. Nakoniec do zmesi dôkladne zapracujeme aj preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.

  2. 2

    Hlbší plech alebo formu s rozmermi asi 20x30 cm vymastíme a vysypeme múkou. Nalejeme do nej polovicu cesta a rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 10 minút.

  3. 3

    Upečené, ešte teplé cesto posypeme polovicou maku, ktorý sme zmiešali s cukrom a škoricou. Na plnku husto vedľa seba poukladáme polovice alebo štvrtiny umytých a odkôstkovaných sliviek. Posypeme zvyšným makom a na vrch vylejeme druhú polovicu cesta. Uhladíme a posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 20 minút do zlatista.

  4. 4

    Upečený koláč necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu