Krehký makovo-slivkový koláč bez lepku
Foto: novalim
Makových koláčov sa azda ani nedá prejesť. Náš dnešný recept vás o tom isto presvedčí. Jemné krehké cesto bez lepku, výdatná
maková plnka Zobraziť celý popisMakových koláčov sa azda ani nedá prejesť. Náš dnešný recept vás o tom isto presvedčí. Jemné krehké cesto bez lepku, výdatná
maková plnka so škoricou a šťavnaté slivky je dokonalá jesenná kombinácia. Z nášho stola zmizol doslova za pár minút.
Neváhajte a pochutnajte si na tejto makovej dobrote spolu s rodinou a priateľmi aj vy.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
3 ks |
|
10 PL |
|
12 PL |
|
12 PL |
|
10 kopcovitých PL (+ na vysypanie formy) |
|
1/2 ČL |
|
1/2 bal. |
|
z 1/2 citróna |
|
Na vymastenie formy: | |
kúsok |
|
Na náplň: | |
500 g |
|
12 PL mletý |
|
3 PL |
|
1/4 ČL |
|
Na dokončenie: | |
|
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Vo veľkej mise vyšľaháme spolu vajcia s cukrom do hustejšej peny. Pridáme olej, mlieko, vanilkový extrakt a citrónovú kôru a dobre premiešame. Nakoniec do zmesi dôkladne zapracujeme aj preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
- 2
Hlbší plech alebo formu s rozmermi asi 20x30 cm vymastíme a vysypeme múkou. Nalejeme do nej polovicu cesta a rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 10 minút.
- 3
Upečené, ešte teplé cesto posypeme polovicou maku, ktorý sme zmiešali s cukrom a škoricou. Na plnku husto vedľa seba poukladáme polovice alebo štvrtiny umytých a odkôstkovaných sliviek. Posypeme zvyšným makom a na vrch vylejeme druhú polovicu cesta. Uhladíme a posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 20 minút do zlatista.
- 4
Upečený koláč necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu