Foto: monty469
Dnes je to zas na cuketovú nôtu, opäť na sladko. Cukiet mám stále veľa, preto aj dnes takto. Možno trochu netradičný, ale chuťou lahodná Zobraziť celý popisDnes je to zas na cuketovú nôtu, opäť na sladko. Cukiet mám stále veľa, preto aj dnes takto. Možno trochu netradičný, ale chuťou lahodná dobrota, doslova ľahká ako pierko.
na 170-200 °C
Suroviny
Krehké cesto: | |
250 g (alebo obyčajná hladká, príp. polohrubá) |
|
150 g |
|
štipka |
|
2 PL |
|
Cuketová pena: | |
700 g |
|
100 g |
|
3 PL |
|
6 PL |
|
3 ks |
|
2 bal |
|
2 ČL |
|
Postup
-
1
Do misy dáme múku, maslo, cukor a štipku soli. Hnetieme cesto, ktoré následne zabalíme do fólie a dáme na hodinku do chladničky.
-
2
Cukety očistíme, nakrájame na malé kúsky, dáme do hrnca, podlejeme troškou vody a dusíme do polomäkka. Prepasírujeme a necháme vychladnúť.
-
3
Vychladnutú cuketovú hmotu zmiešame s cukrom, rumom, smotanou (v nej rozmiešame žĺtky), podľa chuti pridáme vanilkový cukor a mletú škoricu. Nakoniec do hmoty zľahka primiešame natuho vyšľahaný sneh z bielkov.
-
4
Cesto postupne vtláčame do vymazanej a vysypanej formy (28 cm), vytvarujeme zvýšené okraje (2 cm) a náplň nalejeme na cesto. Vložíme do vyhriatej rúry, najskôr pečieme prudko (200 °C, 10 minút), potom teplotu zmiernime (170 °C, 60 minút). Pečieme do zlatista.
-
5
Koláčik po úplnom vychladnutí a po hodinke v chladničke ozdobíme drobným ovocím a podávame :-) Nám to chutí s ríbezľami, cesto je krehunké a pena jemnučká :-)
Máš pravdu, sama som bola prekvapená, aké je to dobré. Už dlhšie som ten recept odkladala , nevedela som si celkom predstaviť aké to bude, ale po mojich úpravách musím povedať, že je to skvelé. Manžel si dal večer kúsok, keď prišiel z práce a veľmi mu to chutilo a nevedel , že tam je cuketa až keď som mu to povedala. Mám už v hlave aj iné verzie toho koláčika a určite ich urobím. Je fajnový, ľahúčky a v kombinácii s drobným ovocím, fantázia :-) Cukety ti rastú a rastú, neboj nabalím ťa , keď prídeš. Ďakujem ti veľmi pekne
Ďakujem moja, cukety pre vás mám, tak hor sa do toho :-))
Ďakujem ti veľmi pekne, veru mňa samú prekvapila skvelá chuť tohto koláčika :-)
Moja milá, ten recept mám už dávno, len stále som ho nejako prehliadala, nevedela som si predstaviť tú výslednú chuť. No prišlo aj na tento recept a neľutujem. Je síce pravdou, že som si ho upravila podľa seba, ale viem, že bude čoskoro repete, možno aj v inej verzii. Už to mám premyslené :-D Ďakujem ti veľmi pekne, aj vďaka ostatným varecháčom som sa čo to priučila a aplikujem to aj v praxi. Veď aj o tom je táto stránka, nie?
Milá @Izka ďakujem ti veľmi pekne, veru sama som prekvapená ako všelijak sa dá využiť táto skvelá zelenina. Asi preto jej tak veľa sadím :-D
Ďakujem a odporúčam vyskúšať :-)
Milá @Cesminaz už sa mi nesníva len o cukete, ale už aj o paradajkách :-D. Ten koláčik fakt odporúčam, je výborný. Viem si ho predstaviť aj s kokosom a kakaom, či orechami... ďakujem ti veľmi pekne
Milý @Srazc wau! Normálne si ma dojal :-) Musela som si to prečítať najmenej dvakrát. Z celého srdca ti ďakujem za tvoje slová, ktoré ma veľmi potešili a zároveň aj dojali :-) Vieš , keď žijem na dedine, tak sa snažím čo najviac vypestovať vo svojej záhradke. Viem, že je to bez chémie a rôznych postrekov, lebo toto zásadne nepoužívam. A samozrejme je to oveľa chutnejšie. Ako sa hovorí "i tak še da i tak še da " Treba využiť všetko, čo záhrada ponúka a ako dobre sa v zime chodí do komory, kde nájdem skoro všetko. Ta bars šumne ci dzekujem, mojo šerco poskočilo od radosci :-) Pozdravujem celú tvoju rodinku a prajem hlavne veľa zdravia, lebo to je najdôležitejšie a samozrejme veeľa lásky a pohody.
Moja milá @Siisa ďakujem ti veľmi pekne. Vyskúšaj, určite neoľutuješ :-) Už mám ďalší nápad, len musím mať viac času. Teraz postupne spracovávam paradajky, no a samozrejme je leto tak treba aj trochu zrelaxovať, v mojom prípade pri vode a aj vo vode :-D Veru máš pravdu, cukety ešte nekončia. Príde aj sestra, tak ju musím nabaliť :-))
Ďakujem ti veľmi pekne:-)