Krehký koláč s cuketovou penou (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Dnes je to zas na cuketovú nôtu, opäť na sladko. Cukiet mám stále veľa, preto aj dnes takto. Možno trochu netradičný, ale chuťou lahodná dobrota, doslova ľahká ako pierko.

70 minút
na 170-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme múku, maslo, cukor a štipku soli. Hnetieme cesto, ktoré následne zabalíme do fólie a dáme na hodinku do chladničky.
  2. Cukety očistíme, nakrájame na malé kúsky, dáme do hrnca, podlejeme troškou vody a dusíme do polomäkka. Prepasírujeme a necháme vychladnúť.
  3. Vychladnutú cuketovú hmotu zmiešame s cukrom, rumom, smotanou (v nej rozmiešame žĺtky), podľa chuti pridáme vanilkový cukor a mletú škoricu. Nakoniec do hmoty zľahka primiešame natuho vyšľahaný sneh z bielkov.
  4. Cesto postupne vtláčame do vymazanej a vysypanej formy (28 cm), vytvarujeme zvýšené okraje (2 cm) a náplň nalejeme na cesto. Vložíme do vyhriatej rúry, najskôr pečieme prudko (200 °C, 10 minút), potom teplotu zmiernime (170 °C, 60 minút). Pečieme do zlatista.
  5. Koláčik po úplnom vychladnutí a po hodinke v chladničke ozdobíme drobným ovocím a podávame :-) Nám to chutí s ríbezľami, cesto je krehunké a pena jemnučká :-)