Krehký jablkový koláč so slaným karamelom

askadaniela - fotkaaskadaniela, 30. októbra 2016

Boli sme s kamarátkou v cukrárni a dali sme si tam tento lahodný múčnik. Bol však zo zmrazeného polotovaru a mierne rozmočené jabĺčka kazili Zobraziť celý popisBoli sme s kamarátkou v cukrárni a dali sme si tam tento lahodný múčnik. Bol však zo zmrazeného polotovaru a mierne rozmočené jabĺčka kazili celkový dojem. Preto sme sa rozhodli, že si ho upečieme samy. Vyšiel ešte lepšie ako ten v cukrárni.

12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
150 g
 štipka
Plnka:
5 ks
1 PL
1 bal
Posýpka:
5 PL
2 PL
1 ČL
60 g
Karamel:
150 g
40 g
60 ml 30 %
 štipka




Postup

  1. 1

    Na cesto si zmiešame všetky suroviny a vymiesime z neho trochu hutnejšie cesto. Ak je príliš sypké, pridajte ešte trochu masla alebo vody. Cesto vyvaľkajte na asi 3 mm plát, vložte do maslom vymastenej formy s vyvýšenými okrajmi. Popichajte vidličkou.

  2. 2

    Na plnku si ošúpeme jablká, nakrájame ich na kúsky, zmiešame ich s medom a s pudingom a navrstvíme na cesto.

  3. 3

    Posypeme posýpkou pripravenou zmiešaním všetkých surovín na sypkú konzistneciu. Dáme piecť na 180 °C na 45 minút. Necháme vychladnúť. Ak máte radi menej sladké, vynechajte cukor aj med úplne, lebo jablká sú dosť sladké a karamel na vrchu je sladký tiež.

  4. 4

    Kým koláč chladne, necháme si na miernom ohreve rozpustiť cukor na karamel. Pridáme maslo a smotanu a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Pridáme štipku soli a poriadne premiešame. Necháme trošku vychladnúť, aby zhustol. Polejeme ním vychladnutý koláč, necháme stuhnúť.

Diskusia k receptu

haji
Jednoduchý a chuťově výborný koláč. Prosím doplnit velikost formy, děkuji.
askadaniela
Je to mozne, necitala som ich. Ale preto som napisala, ze je prevzata. Dala som to ako ilustracne foto, ako to ma vyzerat. Moj vyzeral tiez takto, len som ho nestihla odfotit. Ak to bude redakcii prekazat, tak to vymazem. Forma je klasicka, 24 cm priemer.
1x haji
janara
ani tekvicovo-orechový koláč si nestihla odfotiť, ani tento - oba recepty sú
s ilustračným foto - zaujímavé...
marikafil
jaj, keby ste nerýpali - mne sa recepty páčia a o to snáď ide. napísala, že foto je stiahnuté z netu, netvári sa, že je to jej vlastná fotka, tak čo??? ilustračné foto je dobré, ja napríklad recepty bez fotky ani neotváram.
redakcia
@Askadaniela (30.10.2016 14:54)

Fotografie prebrate z inej webovej stranky bez toho, aby ste mali povolenie od autora fotografie, nie je mozne na Varecha.sk pouzit. Z tohto dovodu sme fotografiu pri Vasom recepte vymazali. Dakujeme za pochopenie.
askadaniela
Joj, zenske, nechapem, o co Vam ide. Redakciu chapem, autorske prava su autorske prava a ak maju svoje pravidla, to chapem tiez. Aj ked mi nie je jasne, naco je dobry ten schvalovaci proces, pred zverejnenim, ak si to tam neoveria. Ale pustat sa do niekoho so sarkastickymi komentarmi, ze som nestihla odfotit recepty mi pride ubohe, asi nenachadzam ine slovo. Povodne som ich ani nechcela dat sem a spokojne som si isla na katedrovu oslavu. Asi si nabuduce budem davat vsetky recepty skryte, aby som sa vyhla takymto komentarom. Asponze ze Marikafil ma rozum, co uz kazdy sa nejako prezentuje...
veronikazlednice
nie je toto web hlavne o vareni? tak co to rypanie? ja tiez ked nieco varim a podari sa to, tak velmi sa tesim az ochutnam, proste si uzivam tu chvilu, to ze sa mi to podarilo a ze chutna aj ostatnym, nielen mne. kazdopadne recepty od askadaniela su spolahlive a obe su vyborne kucharky, ktore by sem neuverejnili ziadny neovereny recept. (aj ked niekedy varia take "vymyslance") :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia