Krehký jablkový koláč so slaným karamelom
Autor receptu: askadaniela
Boli sme s kamarátkou v cukrárni a dali sme si tam tento lahodný múčnik. Bol však zo zmrazeného polotovaru a
mierne rozmočené jabĺčka kazili celkový dojem. Preto sme sa rozhodli, že si ho upečieme samy. Vyšiel ešte lepšie
ako ten v cukrárni.
12 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Na cesto si zmiešame všetky suroviny a vymiesime z neho trochu hutnejšie cesto. Ak je príliš sypké, pridajte ešte trochu masla alebo vody. Cesto vyvaľkajte na asi 3 mm plát, vložte do maslom vymastenej formy s vyvýšenými okrajmi. Popichajte vidličkou.
- Na plnku si ošúpeme jablká, nakrájame ich na kúsky, zmiešame ich s medom a s pudingom a navrstvíme na cesto.
- Posypeme posýpkou pripravenou zmiešaním všetkých surovín na sypkú konzistneciu. Dáme piecť na 180 °C na 45 minút. Necháme vychladnúť. Ak máte radi menej sladké, vynechajte cukor aj med úplne, lebo jablká sú dosť sladké a karamel na vrchu je sladký tiež.
- Kým koláč chladne, necháme si na miernom ohreve rozpustiť cukor na karamel. Pridáme maslo a smotanu a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Pridáme štipku soli a poriadne premiešame. Necháme trošku vychladnúť, aby zhustol. Polejeme ním vychladnutý koláč, necháme stuhnúť.