Krehký jablkový koláč so slaným karamelom

Autor receptu: askadaniela

Boli sme s kamarátkou v cukrárni a dali sme si tam tento lahodný múčnik. Bol však zo zmrazeného polotovaru a mierne rozmočené jabĺčka kazili celkový dojem. Preto sme sa rozhodli, že si ho upečieme samy. Vyšiel ešte lepšie ako ten v cukrárni.

12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto si zmiešame všetky suroviny a vymiesime z neho trochu hutnejšie cesto. Ak je príliš sypké, pridajte ešte trochu masla alebo vody. Cesto vyvaľkajte na asi 3 mm plát, vložte do maslom vymastenej formy s vyvýšenými okrajmi. Popichajte vidličkou.
  2. Na plnku si ošúpeme jablká, nakrájame ich na kúsky, zmiešame ich s medom a s pudingom a navrstvíme na cesto.
  3. Posypeme posýpkou pripravenou zmiešaním všetkých surovín na sypkú konzistneciu. Dáme piecť na 180 °C na 45 minút. Necháme vychladnúť. Ak máte radi menej sladké, vynechajte cukor aj med úplne, lebo jablká sú dosť sladké a karamel na vrchu je sladký tiež.
  4. Kým koláč chladne, necháme si na miernom ohreve rozpustiť cukor na karamel. Pridáme maslo a smotanu a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Pridáme štipku soli a poriadne premiešame. Necháme trošku vychladnúť, aby zhustol. Polejeme ním vychladnutý koláč, necháme stuhnúť.