Kozí syr - domáca výroba fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 11. augusta 2012
Kozí syr - domáca výroba (fotorecept)
Foto: ancicka

Kozí syr je kvalitný syr,podobný ovčiemu so svojou charakteristickou chuťou a vôňou.Nespotrebujem všetko mlieko od kozičky,tak robím syr.Syr z čerstvého kozieho mlieka je lahodný,jemný a veľmi zdraví.

1 h minút
príprava

Suroviny

5 l
2 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mlieko nepasterizujem,lebo je to domáci chov kozička má dobrý zdravotný stav a kvalitnú stravu.Zachová sa tým viacero zravotných kultúr.Ak nie ste si tým istý,tak sa mlieko odporúča pasterilizovať.

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Syrenie mlieka:potrebujem syridlo,2 ml syridla si zriedim s 1 dl vlažnej vody.Mlieko zahrejem na 30 °C a zriedené syridlo zľahka nalejem na vrch mlieka.Potom asi 3 minúty varechou miešam mlieko ,aby sa mlieko dobré zasýrilo.Zakryté nechám približne 30-45 min.Preto som to uviedla takto,lebo kozlie mlieko sa zráža pomalšie.Ja to kontrolujem tak,že mlieko by malo byť husté ako puding a ked položím ma povrch ruku dlaňou a trocha zatlačím,musí mi dlaň ostať čistá.Ked je biela,tak ešte nechám aspoň 5 minút.

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je mlieko dobré zasyrené,tak sa okolo okraja hrnca začne tvoriť priesvitná voda.Nožíkom pokrájam až ku dnu zasyrené mlieko na kocky2x2 cm.Asi po 3 minútach ,ked z rezov vystúpi srvatka na povrch,

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    syreninu veľkou metličkou rozhabarkujem na 1 cm hrudky /fazuľky/.Po rozhabarkovaní nechám syreninu odstať ešte asi 3-4 minúty a po usadení syreniny, srvatku zlejem.

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Usadenú syreninu ja zvyknem trocha posoliť,tak za 1 PL soli na 5 l mlieka.Niekedy robím čistý syr a niekedy ochutím bylinkami.Teraz som pridala od oka pažitku.

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na formovanie syra používam košíčky ,alebo len scedím do gázy,

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a zavesenú gázu nechám odtiecť,tak asi 12 hod..Po odkvapkaní hrudky z vyberiem a povrch niekedy,podľa chutí osolím a okorením a odložím do chladničky.Tento syr je výborny aj údeny a taktiež naložený v octe,alebo v olejí.

    Kozí syr - domáca výroba (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Milá Anička, viem o čom píšeš.. kozie mlieko je najzdravšie, chovala som kozy 10 rokov, mala som aj 12 kusov a boli krásne aj hnedé, ako srnky, tie mali mliečko sladké ako smotanka.. chodili ku nám aj chorí na mliečko, a pili ho hneď teplé, čerstvo nadojené.. niekedy to bolo u nás ako v mliečnom bufete, stretli sa aj traja a posedeli, pokecali, kým to teplé mliečko popíjali.. a pochvaľovali si.. len potom som už nemala síl ani času, tak som prestala chovať kozičky, narobili sme aj tvaroh, bryndzu.. tá bola perfektná.. prepáč, trošku som sa rozpísala, zaspomínala
@ancicka , az teraz som objavila tento tvoj krasny recept. Aka si ty nesmierne sikovna zena! Take vyborne veci dokazes spravit. Kozi syr je jeden z mojich najoblubenejsich. Zial, domace kozie mlieko nemame. Takze sa musim uspokojit aj s takym z obchodu. Myslis, ze to pojde aj z neho? To je pasterizovane mlieko. Iste nebude syr z neho taky dobry, ako z cerstveho... A tiez syridlo si budem musiet kupit....
@janger ,Skús aj s pasterizovaného.Nemusíš s 5 l mlieka ,aj s 2 sa ti určite podarí.dakujem.