Foto: ancicka
Kozí syr je kvalitný syr,podobný ovčiemu so svojou charakteristickou chuťou a vôňou.Nespotrebujem všetko mlieko od kozičky,tak robím syr.Syr z čerstvého kozieho mlieka je lahodný,jemný Zobraziť celý popisKozí syr je kvalitný syr,podobný ovčiemu so svojou charakteristickou chuťou a vôňou.Nespotrebujem všetko mlieko od kozičky,tak robím syr.Syr z čerstvého kozieho mlieka je lahodný,jemný a veľmi zdraví.
príprava
Postup
-
1
Mlieko nepasterizujem,lebo je to domáci chov kozička má dobrý zdravotný stav a kvalitnú stravu.Zachová sa tým viacero zravotných kultúr.Ak nie ste si tým istý,tak sa mlieko odporúča pasterilizovať.
-
2
Syrenie mlieka:potrebujem syridlo,2 ml syridla si zriedim s 1 dl vlažnej vody.Mlieko zahrejem na 30 °C a zriedené syridlo zľahka nalejem na vrch mlieka.Potom asi 3 minúty varechou miešam mlieko ,aby sa mlieko dobré zasýrilo.Zakryté nechám približne 30-45 min.Preto som to uviedla takto,lebo kozlie mlieko sa zráža pomalšie.Ja to kontrolujem tak,že mlieko by malo byť husté ako puding a ked položím ma povrch ruku dlaňou a trocha zatlačím,musí mi dlaň ostať čistá.Ked je biela,tak ešte nechám aspoň 5 minút.
-
3
Ked je mlieko dobré zasyrené,tak sa okolo okraja hrnca začne tvoriť priesvitná voda.Nožíkom pokrájam až ku dnu zasyrené mlieko na kocky2x2 cm.Asi po 3 minútach ,ked z rezov vystúpi srvatka na povrch,
-
4
syreninu veľkou metličkou rozhabarkujem na 1 cm hrudky /fazuľky/.Po rozhabarkovaní nechám syreninu odstať ešte asi 3-4 minúty a po usadení syreniny, srvatku zlejem.
-
5
Usadenú syreninu ja zvyknem trocha posoliť,tak za 1 PL soli na 5 l mlieka.Niekedy robím čistý syr a niekedy ochutím bylinkami.Teraz som pridala od oka pažitku.
-
6
Na formovanie syra používam košíčky ,alebo len scedím do gázy,
-
7
a zavesenú gázu nechám odtiecť,tak asi 12 hod..Po odkvapkaní hrudky z vyberiem a povrch niekedy,podľa chutí osolím a okorením a odložím do chladničky.Tento syr je výborny aj údeny a taktiež naložený v octe,alebo v olejí.
Uz sa tesím, ked sa mi takto vydarí.......
raz mi povedal, ze preco by mi mal predat mlieko, ked na syre zarobi 3x viac. nuz dala som mu za pravdu, ze je mudry ale vyrobky, ktore u neho kupujeme sa oplati zaplatit. S takymto /alebo ovcim/ syrom si tu robievame nase halusky a su ovela chutnejsie ako tie s Fetou.
inac ako decko som pila kozie mlieko bezne a mamka ho dokonca predavala detom v meste, ktore boli chorlave...
@lusinkab ,tak to máš pravdu,lebo zo začiatku som robila iba čistý,ale od kedy robím s bylinkami,tak kozička nestíha s mliečkom.
@ixka9 ,áno ,mlieko treba odstaviť a tak zasyriť.ked robíš syrenie z kozlieho mlieka,tak najviac ho zahrej iba do 35 °C.Ked je vyššia teplota tak nech prechladne na ten stupeň.Takto je to podľa mňa najlepšie a syr je veľmi chutný a jemný.
@marianne69 ,no viem že kozí syr ve drahý,ale nevedela som po koľko ho predávaju.Ja radšej dám na ochutnávku,ale nepredám.
@tatranka ,niesi tak daleko od nás,tak niekedy keby si mala cestu okolo,alebo ja tak isto Ti zneho dám!Len sa ozvy.
@honestka ,tak to máš pravdu,že halušky sú chutné s takým syrom.
Objednala som si celú sadu a v tom je teplomer,ktorý je pri výrobe syra veľmi potrebný a tak tiež aj košíčky .
Teraz si syridlo kupujem od mliekára,ktorý chodieva raz do týždňa predávať kravské mlieko s automatu.
Teraz,ked je kozička pripustená,tak má menej mliečka,tak miešam s kravským a tiež je výborny.
Ja s kozlie mlieko pridávam do varenia,pečenia,robím puding a skoro všetko ako s kravským.Zo začiatku som robievala aj tvaroh,ale teraz si radšej kúpim kravské na tvaroh,lebo kozlie mlieko sa dlhšie kvasí a tvaroh je kyslejší ako s kravského.Kozlie mlieko má aj smotanu,ale z nej maslo neurobíš,tak len do varenia.Ja ho neprevarujem,lebo ja viem čo dávam žrať a kde sa pasú.Na ráno skoro pravidelne pijeme kávu s mliekom,/meltu,nesku a pod/,zalejem pol hrnčka a zbytok dojejem čerstvo nadojené.
Ked budeš robiť syr,tak môžeš srvatku použiť aj do pečenia,napr.teraz som dala so srvatky do pekárničky tento: varecha.pravda.sk/recepty/vonavy-skoricovy-kolac-z-pekarn...
na chlieb.
ja tej srvatký mám bosť veľa,tak jú skrmujem pre prasiatka,ale čerstvú použíjem na zapravenie kysnutého.
Píšem to do komentov,aby prípadne iný záujemci vedeli.
a tvaroh bol úplne super-jemnučký..taký maslový...
:-)
nie..babka mala len kozy..a kravské mlieko vôbec nekupovala..to je takých50-55 rokov dozadu..mne tá osobitá chuť syra bola prijateľná..a ked nechala skysnúť mlieko-bolo také husté-vidím ten obrázok=že po veľkej lyžici ostala jamka-ked som ujedala..pred rokmi som kupovala kozie mlieko a malo problém skýšiť..neviem prečo..aj farmárske kravské je chutné len vtedy-ked dávam tibetské hubky..samo osebe po skýšení je riedke...máš inú skúsenosť?
alebo sú to len moje ružové spomienky...?? :-)
zdravo a chutne