Kôprový osúch ako od babičky

zenfira - bez fotkyzenfira, 17. júla 2012
Kôprový osúch ako od babičky
Foto: zenfira

Milí Varecháči, už niekoľko mesiacov som závislá na tejto stránke a pripravila som pre moju rodinku už nespočetné množstvo dobrôt podľa Vašich receptov. Končene som sa odhodlala pridať sem prvý receptík aj ja ;-)) Je to taká klasika - kôprový osúch, originál receptu som našla v staršom čísle časopisu Dobré jedlo a troška som si ho pozmenila podľa seba.

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml
50 ml
1 balík
1,5 lyžička
1 lyžička
Plnka:
2 ks väčšie
1 ks
1 ks
1 ks
 čerstvý

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do domácej pekárničky si dáme všetky suroviny na cesto - najskôr mlieko a olej, potom pridáme všetko ostatné. Zapneme si program cesto (v mojej pekárničke je to 1,30 hod program).

  2. 2

    Zatiaľ si uvaríme 2 väčšie zemiaky v šupke. Necháme vychladnúť a roztlačíme na pyré. K zemiačikom pridáme rozšľahané vajíčko, cottage cheese, kyslú smotanu, nasekaný čerstvý kôpor (čím viac kôpru, tým chutnejšie), podľa chuti osolíme, pridáme vegetu a dobre zamiešame.

  3. 3

    Hotové cesto vyberieme z pekárničky a rozvaľkáme (uvedené množstvo robím na jeden veľký plech). Plech na pečenie si "vysteliem" papierom na pečenie, položíme rozvalkané cesto a rovnomerne rozotrieme pripravenú plnku.

  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch, cca pol hodinku. Osúch je výborný len tak, alebo so šalátikom. Dobrú chuť ;-)

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
u nas sa to robieva a robievalo nielen ako pochutka alebo lahka vecera ale hlavne k sosovicovej polievke na kyslo. len cesto natierame iba nahrubo kyslou smotanou. kopor - ano, toho na smotane nie je nikdy dost. je to skutocne vyborny kolac.
toto ľúbim, dávame len kyslú smotanu so škvarkami alebo kyslú smotanu s cesnakom a kôprom. Ale viem, že to je už zjednodušené a určite tá pravá plnka je tá od babičky. Len ten cottage cheese sa u nás predáva možno 15-20 rokov. Keď od babičky, tak napíš poctivé suroviny, také, z ktorých varila babička.
Inak táto plnka je super aj do pirohov, a aj preto ukladám do KK.
tieto báleše mi pripomínajú prázdniny u mojej ,,dolnáckej babky", boli neskutočne dobré a voňavé, ďakujem za pripomenutie, musím si ich upiecť
tiež nepoznám,ale vyzerá super lákavo,kôpor mám veľmi rada,ukladám si... inak, tiež som tuším závislá na tejto stránke, nie si sama, môj syn už prevráti oči a povie: "mama ide zasa na ten babský facebook"...:D
Nooo Alena45 ved preto pisem, ze kolac je "ako" od babicky... Zijem v zahranici a zial tvaroh tu nepoznaju, takze sa ho snazim nahradzat cottage cheese-om (v slanych veciach je to celkom fajn alternativa, horsie je to pri sladkych receptoch). A nam tak napriek tomu naozaj chutil ;-))) Mnam, tesim sa, ked znova pridem na Slovensko, vtedy zijem len na nasich mliecnych vyrobkoch!
@zenfira vynašla si sa, aby si si priblížila vôňu a chuť domova a to je dôležité. Mala by si vo svojom profile uviesť miesto, kde žiješ, aby si bola správne pochopená v pridávaní receptov a výmene surovín. Prajem ti veľa pekných receptov.
Ahoj @zenfira , myslím,že tvoj prvý príspevok na Varechu s týmto koláčikom je veľmi vydarený :-) Plnka sa mi zdá veľmi chutná. Páči sa mi a preto si recept od Teba uložím a vyskúšam. Teším sa na ďaľšie recepty
Podobný tiež robievam, aj ten bryndzový. Páči sa mi táto plnka, ukladám a vyskúšam. Akurát ja pod kysnuté cesto nedávam papier na pečenie, stačí plech jemne vymastiť.

Pridaj komentár k receptu: