Kôprový osúch ako od babičky

zenfira - bez fotkyzenfira, 17. júla 2012
Kôprový osúch ako od babičky
Foto: zenfira

Milí Varecháči, už niekoľko mesiacov som závislá na tejto stránke a pripravila som pre moju rodinku už nespočetné množstvo dobrôt podľa Vašich receptov. Končene Zobraziť celý popisMilí Varecháči, už niekoľko mesiacov som závislá na tejto stránke a pripravila som pre moju rodinku už nespočetné množstvo dobrôt podľa Vašich receptov. Končene som sa odhodlala pridať sem prvý receptík aj ja ;-)) Je to taká klasika - kôprový osúch, originál receptu som našla v staršom čísle časopisu Dobré jedlo a troška som si ho pozmenila podľa seba.

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml
50 ml
1 balík
1,5 lyžička
1 lyžička
Plnka:
2 ks väčšie
1 ks
1 ks
1 ks
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Do domácej pekárničky si dáme všetky suroviny na cesto - najskôr mlieko a olej, potom pridáme všetko ostatné. Zapneme si program cesto (v mojej pekárničke je to 1,30 hod program).

  2. 2

    Zatiaľ si uvaríme 2 väčšie zemiaky v šupke. Necháme vychladnúť a roztlačíme na pyré. K zemiačikom pridáme rozšľahané vajíčko, cottage cheese, kyslú smotanu, nasekaný čerstvý kôpor (čím viac kôpru, tým chutnejšie), podľa chuti osolíme, pridáme vegetu a dobre zamiešame.

  3. 3

    Hotové cesto vyberieme z pekárničky a rozvaľkáme (uvedené množstvo robím na jeden veľký plech). Plech na pečenie si "vysteliem" papierom na pečenie, položíme rozvalkané cesto a rovnomerne rozotrieme pripravenú plnku.

  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch, cca pol hodinku. Osúch je výborný len tak, alebo so šalátikom. Dobrú chuť ;-)

Diskusia k receptu

rea1
u nas sa to robieva a robievalo nielen ako pochutka alebo lahka vecera ale hlavne k sosovicovej polievke na kyslo. len cesto natierame iba nahrubo kyslou smotanou. kopor - ano, toho na smotane nie je nikdy dost. je to skutocne vyborny kolac.
rea1
zabudla som - hovorime tomu báleš. :-))
alena45
toto ľúbim, dávame len kyslú smotanu so škvarkami alebo kyslú smotanu s cesnakom a kôprom. Ale viem, že to je už zjednodušené a určite tá pravá plnka je tá od babičky. Len ten cottage cheese sa u nás predáva možno 15-20 rokov. Keď od babičky, tak napíš poctivé suroviny, také, z ktorých varila babička.
Inak táto plnka je super aj do pirohov, a aj preto ukladám do KK.
danila
tieto báleše mi pripomínajú prázdniny u mojej ,,dolnáckej babky", boli neskutočne dobré a voňavé, ďakujem za pripomenutie, musím si ich upiecť
mijaita
Pro me je to novinka. Vsechny varianty.
Zadne testo, klidne namazu na housku nebo bagetu a dam zapect :-)
Rozhodne vynecham vegetu !
stacy77777
tiež nepoznám,ale vyzerá super lákavo,kôpor mám veľmi rada,ukladám si... inak, tiež som tuším závislá na tejto stránke, nie si sama, môj syn už prevráti oči a povie: "mama ide zasa na ten babský facebook"...:D
zenfira
Nooo Alena45 ved preto pisem, ze kolac je "ako" od babicky... Zijem v zahranici a zial tvaroh tu nepoznaju, takze sa ho snazim nahradzat cottage cheese-om (v slanych veciach je to celkom fajn alternativa, horsie je to pri sladkych receptoch). A nam tak napriek tomu naozaj chutil ;-))) Mnam, tesim sa, ked znova pridem na Slovensko, vtedy zijem len na nasich mliecnych vyrobkoch!
cistinka
@zenfira vynašla si sa, aby si si priblížila vôňu a chuť domova a to je dôležité. Mala by si vo svojom profile uviesť miesto, kde žiješ, aby si bola správne pochopená v pridávaní receptov a výmene surovín. Prajem ti veľa pekných receptov.
mariaklara
@zenfira , máš ho pekný, keď hovoríš, že tam, kde žiješ tvaroh nepoznajú, mlieko asi poznajú. Je tu veľa receptov na syr alebo tvaroh, ukáž im to ako sa to robí.
danielas
Ahoj @zenfira , myslím,že tvoj prvý príspevok na Varechu s týmto koláčikom je veľmi vydarený :-) Plnka sa mi zdá veľmi chutná. Páči sa mi a preto si recept od Teba uložím a vyskúšam. Teším sa na ďaľšie recepty
margaretka28
Tá plnka sa mi páči,ja robievam tento osúch tiež,ale ako plnku iba kyslú smotanu,ale niekedy vyskúšam aj podľa teba.:-)
zenfira
ďakujem Vám všetkým za milé komentáriky, veľmi ma potešili ;-)
maru202
Práve teraz som ho dojedla. Ja to robím s bryndzou, ale vyskúšam aj tvoj recept. :)
cinkla
zenfira, vsetko ok, ja som to pochopila hned na zaciatku, ze to je novy recept na stary sposob. Mas to krasne.
marikafil
Podobný tiež robievam, aj ten bryndzový. Páči sa mi táto plnka, ukladám a vyskúšam. Akurát ja pod kysnuté cesto nedávam papier na pečenie, stačí plech jemne vymastiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia