Kôprovo-tvarohový koláč (Kapros-túrós lepény)

sandriw - fotkasandriw, 28. apríla 2014
Kôprovo-tvarohový koláč (Kapros-túrós lepény)
Foto: sandriw

Korene tejto kombinácie - tvaroh + kôpor - pochádzajú z Maďarska a u nás doma si jeho prípravu tradične predávajú mamy na dcéry. Že Zobraziť celý popisKorene tejto kombinácie - tvaroh + kôpor - pochádzajú z Maďarska a u nás doma si jeho prípravu tradične predávajú mamy na dcéry. Že kombinácia divná? Najprv skúste a potom hodnoťte :) Viac na: https://www.facebook.com/whiskitmixit

Suroviny

Cesto:
500 g
42 g
100 g
200 ml
2 PL
 štipka
Plnka:
1 kg
1 ks (žĺtok a bielok oddelene)




Postup

  1. 1

    Na kvások si v troche múky, teplom mlieku a cukru rozdrobíme kvasnice a necháme 10 – 15 min nakysnúť. Zmiešame si múku, cukor, štipku soli, olej, kvások a toľko mlieka, aby nám vzniklo vláčne cesto. Necháme na teplom mieste nakysnúť cca 45 min.

  2. 2

    Medzi tým si pripravíme plnku. Tvaroh vymiešame so žĺtkom a cukrom (cukru pridáme podľa chuti). Bielok si vyšľaháme a opatrne vmiešame do plnky.

  3. 3

    Po nakysnutí rukami natiahneme cesto po veľkom plechu a rovnomerne potrieme tvarohovou plnkou. Bohato posypeme kôprom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C kým kraje plnky jemne zhnednú.

Diskusia k receptu

izabella929
veľmi chutný koláč, tu kde žijem ja sa pečie často a je obľúbený v každej rodine...keď sme ho piekli v murovanej peci, pridávali sme do tvarohu varené zemiaky aj smotanku...to ale záleží od chuti..
denyany
Pečiem kysnutý koláč s tvarohom a kôprom, ale na slano. Niekedy miešam tvaroh s bryndzou. Na sladko si to akosi neviem predstaviť. Až ho urobím na budúce, časť skúsim osladiť.
slavka11
tvaroh a kôpor OK ale ten cukor fakt si to neviem predstavit. Mozno jeden kustik cesta ochutit aj takto zo srandy. I ked si myslim ze ostanem pri slanej verzii
sany11
Moja babka pekavala buchty plnene tvarohom a kôprom a tiež mriežkovaný koláč,poviem vam je to niečo vynikajúce.výborná kombinácia.sandriw,narobila si mi riadne chuťe.
zinnajdha
kombinácia priam geniálna... moja babička to pekávala. Ani mama ani ja nedokážeme vyčariť babičkinu kvalitu tohto jedla. Žeby mi pomohol tento recept ?
pusta
stará dobrá osvedčená chutná klasika.
dakujem za pripomenutie tejto dobroty z detstva.
pusta
apropos, u nás sa piekol práve nasladko a je to vyniikajúce tak, ako to je.
medovnicek
v poslednej dobe som si veľmi obľúbila maďarskú kuchyňu, takže aj tento recept si ukladám
babkamt
Zaujímavé, že do sladkého tvarohu dávaš kôpor. Zvyknem robiť takýto koláč na slano. No ak ho chcem ochutnať , budem si ho musieť upiecť.
sandriw
Ďakujem za všetky komentáre :) A naozaj odporúčam ochutnať aj sladkú verziu ;)
motyka
Vyzerá skutočne krásne. Ale moje chute akosi neberú kombináciu tvaroh na sladko s kôprom. Nemáme veľmi radi ani mäsá na sladko. Ale koľko ľudí, toľko chutí. Keby bol kúsok na ochutnanie, možno by to bol aj receptík pre mňa. Kôpor totiž zbožňujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia