Koložvárka od mamky

fi0na - fotkafi0na, 26. marca 2014
Koložvárka od mamky
Foto: fi0na

Moje najobľúbenejšie jedlo. Jedla som už mnoho jeho obmien, ale tá od mamky je naj.

8
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 a pol šálky
2 ks
500 g
2 ks
3 strúčiky
 (alebo masť)
1,5 téglika




Postup

  1. 1

    Najvhodnejšia ryža do koložvárskej kapusty je obyčajná guľatozrnná. Pripravte ju zvyčajným spôsobom do polomäkka. Medzitým si nakrájame cibuľu a cesnak nadrobno a klobásky na kolieska.

  2. 2

    Na panvicu dáme roztopiť trochu masti a osmažíme polku nakrájanej cibule. Pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak. Keď je mäso hotové ochutíme 1 čl mletej papriky. Mäso preložíme na tanier a v panvici roztopíme opäť trochu masti a opražíme zvyšnú cibuľu. Pridáme kyslú kapustu, ktorú sme predtým trochu vymačkali a posypeme rascou. Dusíme ju do polomäkka.

  3. 3

    Keď je kapusta hotová, menšiu polovicu z nej rozložíme na dno pekáča. Nasleduje pol ryže, mäso a klobása, zvyšok ryže a nakoniec zvyšná kapusta. Na záver rovnomerne polejeme smotanou na šľahanie. Ideálne je na veľkosť môjho pekáča použiť 300 ml smotany, ale ja dávam málinko viac, pretože mám rada šťavnatú koložvárku :) Pečieme odkryté 30 min na 200 stupňov.

Diskusia k receptu

rea1
v pondelok ju syn dojedol a dnes sa varí u dcéry. :-)) len my ju robíme bez klobásy a červenej papriky a smotanu dávame kyslú. ale tiež veľa. je to vynikajúce jedlo, ochotne sa ním napcháva celá rodina.
sovka62
Za toto by si môj muž dal vŕtať dieru do kolena a ja mu je skoro vôbec nevarím (za vyše 45 rokov som ju varila asi tri razy). Vždy sa mi podarila akási suchá, zjedol, aj chválil, len ja som spokojná nebola. Teraz vidím, že chyba bola asi v tom, že som dávala málo smotany. Tak to teda ešte raz skúsim, ale nachystám rovno pol litra smotany a uvidíme (len aby to nedopadlo tak, že kapusta bude výborná, ale žlčový kameň mi vyletí cez ucho).
používateľ nemá avatar
hag
hag
Tiež robím bez klobásy a s kyslou smotanou, ale podľa mňa to na chuti až tak veľmi nemení. Moje dospelé deti zbožňujú (čo ja nemusím) koložvárku zo sójového granulátu. Ten istý postup, len namiesto mäsa sójový granulát. Dá sa to zjesť, ale... :)
marianne
@sovka :-))) treba usi zapchat:-)))
inak ja som toto este nikdy nejedla,aspon si nepametam,tiez sa to stale chystam spravit,tak mozno tento vikend,spravim podla Teba...
alionka
u nás je tiež veľmi obľúbená, robím bez klobásy a s varenými zemiekmi ako prílohou. Mňam.
fi0na
priznám sa, že klobásku vyhadzujem priateľovi do taniera, ktorý ju veľmi ochotne zje :))) ale jej chuť mám rada v koložvárskej asi by mi to tam chýbalo...@rea1 a s tou kyslou smotanou to nie je už moc kyslé? predsa len kapusta je dosť kyslá
rea1
@fi0na , vieš, to je tak, že pre mňa nie je nič dosť kyslé. kapustu zásadne nepremývam, keď som kedysi videla svokru prvýkrát ako vyžmýkala kapustu a začala ju pod tečúcou vodou umývať, zvrieskla som: pozor, čo to robíš! lebo som bola presvedčená, že sa pomýlila. :-)) šaláty som robievala vo dvoch misách - jednu pre mňa, tú si div holým octom nepolejem a druhú pre ostatných, s normálnou zálievkou. citróny zvyknem jesť ako iní pomaranče. čo už narobím. sladké nemám rada, mastné mi nechutí a mám z toho behavku, horké tiež nie je bohviečo ale kyslé, to je ono!!! chvalabohu, už so mnou býva iba najmladší syn a ten je tiež kyslomilný. a tá kyslá smotana - je to vec chuti. u nás v rodine, teda mama i babka, vždy sa koložvárka polievala kyslou smotanou, ak mám byť úprimná, celkom som sa tej tvojej sladkej začudovala. nezvyk. nabudúce môžem skúsiť, som celkom zvedavá. :-))
garanco
Až mi slinky na ňu tečú:-))
Takúto výbornú koložvársku robili u nás v škole a celých 25 rokov som sa tešila, keď ju uvarili, aj recept mám od nich, takmer navlas rovnaký, ako je Tvoj, ibaže ju varím zriedka, odrádza ma tá kopa riadu, ktorá ostane po jej príprave... Ale dala si mi chrobáka do hlavy a asi ju cez víkend uvarím.
havino
jezus @sovka , šak mi skoro horehronská placka zabehla :D, :D a pre toto ťa človek má rád a rád číta, no ale k veci už :-) koložvársku som veru túto zimu čo bola nerobila, ja aj zabudla, že existuje, fakt a kyslej kapusty mám pol suda, až sa vynukujem s ňou a taká dobrá je, vrzga stále, ak v piatok budem doma upečiem, tiež nedávam klobásu, inak ju robím takmer, ako ty
alex37
skvelý koložvár :-), skúsim aj podľa teba, ukladám *****
gabusik
ďakujem za skvelú inšpiráciu k dnešnému obedu, už sa pečie v rúre, robila som ju prvý krát tak snáď sa vydarí :)
zinnajdha
máme radšej mäsko nepomleté, len pokrájané na menšie kúsky...
gubics
Keď je kapusta veľmi kyslá,ja ju dávam do misky a zalejem vodou, a hneď ju aj precedím a potom vyžmýkam . Je to otázka vkusu, kto má rád kyslejšie nech to nerobí.
Šľahačkovú smotanu ale nechám skysnúť, a tak ju dávam do koložvárskej kapusty.
veronka
Robievam tiež niekoľko krát počas sezóny domácej sudovej kapusty. Máme ju veľmi radi. Vrch koložvárskej polejem pochúťkovou smotanou vymiešanou s rozšľahaným vajíčkom ochutenou trochou vegety
danielcacka
dnes som mala na obed, bola vynikajúca, som rada, že som natrafila na tento recept, doteraz čo som robila, tak to bola nejaká nemastná, neslaná, ale táto je fakt vynikajúca, určite som nerobila poslednýkrát, ďakujem za recept....
cepop
dievcence,kolozvarska kapusta vzdy s cerv.ml.parikou!Inak to vypada,ako mrtvolna beloba,s prepacenim....ale nevnucujem.
Toto jedlo ma byt krasne barevne a tak aj chuti.mnam..
kltko
klasika, môže byť, bola od soboty do pondelka a ešte ostalo aj do mrazáku ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia