Foto: evusik
tento recept je pre milovníkov syra s modrou plesňou, ktorý má po tepelnej úprave veľmi intenzívnu vôňu a chuť... ale je to delikatesa :-)
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Plnka: v miske rozdrobíme nivu, pridáme toľko kyslej smotany aby nám vznikla pevná hmota, nie riedka...jablká očistíme a nakrájame na drobno, orechy nasekáme, všetko spolu zmiešame, pridáme pretlačený cesnak a petržlenovú vňať, plnku som nesolila ani nijako neochucovala, pretože syr je výrazný až až
-
3
Cesto: múku zmiešame so štipkou soli, pridáme studené, nasekané maslo a prstami spájame cesto tak, že nám vznikne mrvenička, pridáme vajíčko, studenú vodu a rýchlo zamiesime cesto, zabalíme ho do fólie a uložíme ho do chladničky asi tak na hodinu... studené cesto som si rozdelila na 6 častí, vyvaľkala a cestom vyložila formičky
-
4
na cesto som rozdelila plnku a zo zvyšku cesta som povykrajovala ozdoby a vrch som ešte posypala semiačkami
-
5
piekla som na 160°C asi 30 minút
-
6
upečené koláčiky necháme úplne vychladnúť
-
7
môj muž povedal, že sú to také keksíky...
-
8
a robila som ich aj z kysnutého cesta, také vrtuľky, tvar sa mi pri pečení trochu rozpadol, ale boli tiež výborné... môj muž povedal, že kysnuté je kysnuté, čiže lepšie, ale mne sa páčili aj jedny aj druhé...
@jamarlen žijeme len raz a problém s joulami vyrieši zeleninový šalát na večeru... aspoň myslím :) alebo prechádzka so psom...