Koláčiky Ľúbostné listy

jo - fotkajo, 23. mája 2010
Koláčiky Ľúbostné listy
Foto: jo

Tento recept som našla na internete. V prvom momente ma zaujal názov. Medzi nami dievčatami, komu by sa v mysli nevynorila nejaká milá spomienka. Zobraziť celý popisTento recept som našla na internete. V prvom momente ma zaujal názov. Medzi nami dievčatami, komu by sa v mysli nevynorila nejaká milá spomienka. Tak som trošku pátrala a jediné, čo som našla pod rovnakým názvom, je novoročný čínsky koláčik. Trubičky, podobné našim vianočným, zhotovené z kokosu, ryžovej múky vajec a cukru. Údajne ich tajní milenci používali ako schránku na svoje ľúbostné listy. To čo som upiekla, je pravdepodobne slovenská verzia.

28
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
250 g
2 ČL
6 ks
Plnka:
6 ks
130 g
1 bal.
130 g




Postup

  1. 1

    Z hladkej múky, rastlinného tuku, octu, žĺtkov a soli vypracujeme vláčne cesto. Rozdelíme ho na dva rovnaké valčeky a nakrájame ich na menšie kúsky. Z jednotlivých kúskov cesta urobíme guľky veľkosti 2 až 3 cm. Pomocou valčeka (môžeme aj rukami) vytvarujeme z guliek tenké, pravidelné kolieska a polovicu z nich jemne vtlačíme do košíkových formičiek. Druhú časť koliesok použijeme na zakrytie.

  2. 2

    Na plnku som použila polovičnú dávku, t.j. z troch bielok. Vyšľaháme bielky s kryštálovým a vanilínovým cukrom a postupne prisypeme aj kokosovú múčku.

  3. 3

    Do stredu cesta v košíčku dáme plnku a na ňu položíme koliesko cesta. Okraje opatrne postláčame tak, aby sa obe vrstvy cesta spojili a plnka nevyliezala pri pečení von. Vznikne "niečo", čo mi pripomína vankúšik na ihly. Upečieme pri teplote 180 °C približne 20 až 25 minut a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Robila som to presne takto, možno by však nebolo zlé, ešte teplé ich obaliť v práškovom cukre.

Diskusia k receptu

sovka62
Sú pekné. A tie košíčky sú tie malé, do ktorých sa robia napr. šuhajdy?
babav
Zaujimavy recept!Tiez by som rada vedela velkost formiciek(z foto je tazko odhadnut).
jaja51
Krásny názov....... vďaka, pridávam do KK
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Košíčky sú plechové formičky priemeru cca 4 cm.
babidka
@jo - urcite to niekedy vyskusam .Nevies ako dlho vydrzia a ake su po par dnoch ? K tej legende - toto je len jedna z verzii . dalsia vravi , ze tie kolaciky pouzivali vzburenci proti vlade na posielanie sprav medzi jednotlivymi skupinami ...dalsia vravi , ze paseraci si takto posielali spravy o tovare ...Ale tato o milencoch sa mi najviac paci a aj v Cine je vraj najviac rozsirena:-)))))))
coldbery
nemôžu byť papierové ...:-)) tie by predsa nemohli ísť do rúry ...:-))
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
@babidka - netuším ako dlho vydržia čerstvé, piekla som ich v piatok a dojedali sa v nedeľu. To ešte boli OK. Podľa mňa vydržia aj niekoľko dní, nemá sa na nich čo pokaziť. Okrem snehu, ktorý je upečený, tam nie je žiadna plnka.
babidka
@jo , dakujem. my sme /zvacsa/ iba dvaja a tak obycajne robievam kolaciky iba z polovicnej alebo 1/3 davky . ale taketo "polokeksy" sa daju aj odlozit na dlhsie a potom si vzdy zoberieme par kuskov ku kave :-) preto sa pri takych receptoch radsej pytam kolko asi vydrzia ...niektore su totiz po par dnoch prakticky nejedle /prilis tvrde alebo naopak/ :-))))))
alena45
jo, cez rok takéto pečivo vôbec nepečiem, ale keď prídu Vianoce, tak pečiem pre 4- 6 domácností. Rozdávam vianočné pečivo v krabiciach od topánok. Väčšinou pečiem stále rovnaké a tento recept mi príde veľmi vhod. A polovicu by som mohla poliať troškou čokolády, čo povieš ?
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Alenka, dobrá čokoláda nemôže ničomu a nikomu ublížiť. Na Vianoce by som to ešte posypala takými bielymi guličkami, alebo kokosom.
zazanka
Fantastické. Už si ich predstavujem poliate čokoládou a posiate tými guličkami. Jo- máš výborné nápady. Mňááááám




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia