Foto: margaretka28
Ak sa aj vám občas stáva, že vám zostane chlieb a na hrianky zrovna nemáte chuť, upečte si koláč.:-)
Postup
-
1
Chlieb pokrájame a zalejeme horúcim mliekom.Necháme stáť asi 2 hodiny, kým sa nerozmočí a napučí. Ja dávam približne pol litra, ale niekedy stačí aj menej, záleží od suchosti chleba, masa by nemala byť moc riedka, ale ani prihustá.
-
2
Rozmočený chlieb rukou dobre prepracujeme, môžme použiť aj ručný elektrický šľahač, ak by sa vám to zdalo suché, môžte ešte pridať trochu mlieka, ale opatrne.:-) AK by ste to s mliekom prehnali, koláč by sa zle piekol, zostal by mokrý.Hmota by mala byť radšej hustejšia ako riedka, ak sa kôrka dobre nerozmočí, mlieko zbytočne netreba dávať, do cesta idú ešte jablká, tie to dostatočne zvlhčia.
-
3
Zbielkov vyšľaháme tuhý sneh.
-
4
žltky vyšľaháme s cukrom.
-
5
Vyšľahané pridáme do chlebovej masy.
-
6
Pridáme orechy.
-
7
potom kakao.
-
8
Jablká.
-
9
A nakoniec sneh z bielkov.
-
10
Vylejeme na pomastený a pomúčený plech a pečieme na 180 stupňoch 1 HODINU. A le skúšame aj špajlou, či je už cesto dobre prepečené. Tento údaj je len orientačný, každá rúra pečie inak, treba sledovať.
-
11
Upečený koláč necháme vychladnúť a potom potrieme marhuľovým džemom a polejeme čokoládovou polevou.Chladnúť necháme v kuchyni, aby chladol len tak pozvoľna, lebo ja som ho tentokrát dala chladiť do špajze pri otvorené okno a spľasol mi:-( Tak to určite nerobte !
ale tento je iny, ked budem mat starsi chlieb vyskusam, ale u nas to nebyva casto
Vyskúšajte, ked sa piekol, voňal celý dom, najskôr bolo cítiť vôňu chleba, potom sa do toho pomiešalo kakao s jablkami.:-)
A dakujem za zhliadnutie.:-)
Ešte raz dakujem.:-)
kolač z chleba vidim 1x vyzeré pekne
aj ja vyskúšam!!!!