Jablkový koláč
Jablkový koláč

Koláč so zelenými jablkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. augusta 2017
Koláč so zelenými jablkami (fotorecept)
Foto: sracz

Variant „gramotného“ použitia jabĺk, ako by bol riekol pán Prof. Ing. Tobiáš Lazar, DrSc. Ale nebazírujte iba na jablkách. Na tento jednoduchý koláč môžete Zobraziť celý popisVariant „gramotného“ použitia jabĺk, ako by bol riekol pán Prof. Ing. Tobiáš Lazar, DrSc. Ale nebazírujte iba na jablkách. Na tento jednoduchý koláč môžete použiť bársaké ovocie. Originál rcp „Clafoutis aux Pommes“, pochádza z francúzskej kuchyne. Ja som sa dostal k výstrižku zo str. 50 časopisu SAVEUR, niekedy z konca minulého storočia. Pani Evelyne Geoffray ho upiekla v keramickom okrúhlom pekáči s Ø väčším než 500 mm. Ja som ho zrealizoval v mojej obľúbenej obdlžníkovej „tepši“ s 300 x 200 mm.

21-24
porcií
33 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny

2 - 3 PL
6 - 8 väčších ks
250 ml
1 PL
4 - 5 ks
1 štipka
580 ml
370 ml (krupica)
120 - 150 ml
podľa potreby (na posyp)




Postup

  1. 1

    … tak a to je všetko, čo som potreboval. Najzaujímavejšie je však to, že na prípravu nie sú treba žiadne „PMM = Prostriedky Malej Mechanizácie“. Postačila mi kuchyňská kovová „metlička“,

    Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pomocou ktorej som na štarte v miske z jenského skla vyšľahal mlieko, s prdop_om (práškom do pečiva), vajíčkami a štipkou soli.

    Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po ktorých, v priebehu neprestávajúceho miešania, nasledovali cukor krupica, hladká múka, nuž a napokon malé balenie šľahačkovej smotany, alias „šlahetky“; tekuté cesto som nechal odpočívať

    Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než si vymiešané tekuté cesto odpočinulo, olúpal som šesť väčších zelených jabĺk (čím kyslejšie, tým chutnejšie) a pokrájal som ich na tak 5÷7 mm hrubé „mesiačiky“,

    Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ktoré som priebežne ukladal na dno zmäknutým maslom „fajňe“ vymasteného pekáča

    Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    z celkového množstva som ich tam napasoval v troch vrstvách,

    Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalial odpočinutým cestom

    Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a na 69´ s dôverou zveril do opatery elektrickej rúry vyhriatej na 180 ° pána Celsiusa (350 ° jeho kolegu, pána Fahrenheita)

    Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    nechcem sa chváliť, ale vydaril sa mi! … ta ňe?

    Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ak sa Vám konzistencia tohoto koláča javí ako pudingová, nie je to podobnosť čisto náhodná. Jesť je ho načim vidličkou, ešte lepšie lyžicou, lebo je veľmi krehký a „kuščičko ľepi pisk“. No ale zato je chutný až „bars“!

    Koláč so zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mitzy
Ooo mňaaam! Super vydarený koláčik, sympatický kuchár. Ako vidím, pečieš po vydarených koláčoch "buchte" stále viac. Super! :)
kikusiatko1507
Este sa mi tam pyta skorica a hrozienka,ked budem robit,urcite pridam...uz sa tesim na dobru veceru ci skory olovrant:-) :-)Dakujem!
zinnajdha
toto sa oplatí urobiť hneď. Mám veľké padanky, od suseda padajú k nám do dvora.
buchtik
Super!
"kuščičko ľepi pisk“. No ale zato je chutný až „bars“!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia