Jablkový koláč

Koláč so zelenými jablkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant „gramotného“ použitia jabĺk, ako by bol riekol pán Prof. Ing. Tobiáš Lazar, DrSc. Ale nebazírujte iba na jablkách. Na tento jednoduchý koláč môžete použiť bársaké ovocie. Originál rcp „Clafoutis aux Pommes“, pochádza z francúzskej kuchyne. Ja som sa dostal k výstrižku zo str. 50 časopisu SAVEUR, niekedy z konca minulého storočia. Pani Evelyne Geoffray ho upiekla v keramickom okrúhlom pekáči s Ø väčším než 500 mm. Ja som ho zrealizoval v mojej obľúbenej obdlžníkovej „tepši“ s 300 x 200 mm.

21-24
porcií
33 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. … tak a to je všetko, čo som potreboval. Najzaujímavejšie je však to, že na prípravu nie sú treba žiadne „PMM = Prostriedky Malej Mechanizácie“. Postačila mi kuchyňská kovová „metlička“,
  2. pomocou ktorej som na štarte v miske z jenského skla vyšľahal mlieko, s prdop_om (práškom do pečiva), vajíčkami a štipkou soli.
  3. po ktorých, v priebehu neprestávajúceho miešania, nasledovali cukor krupica, hladká múka, nuž a napokon malé balenie šľahačkovej smotany, alias „šlahetky“; tekuté cesto som nechal odpočívať
  4. než si vymiešané tekuté cesto odpočinulo, olúpal som šesť väčších zelených jabĺk (čím kyslejšie, tým chutnejšie) a pokrájal som ich na tak 5÷7 mm hrubé „mesiačiky“,
  5. ktoré som priebežne ukladal na dno zmäknutým maslom „fajňe“ vymasteného pekáča
  6. z celkového množstva som ich tam napasoval v troch vrstvách,
  7. zalial odpočinutým cestom
  8. a na 69´ s dôverou zveril do opatery elektrickej rúry vyhriatej na 180 ° pána Celsiusa (350 ° jeho kolegu, pána Fahrenheita)
  9. nechcem sa chváliť, ale vydaril sa mi! … ta ňe?
  10. ak sa Vám konzistencia tohoto koláča javí ako pudingová, nie je to podobnosť čisto náhodná. Jesť je ho načim vidličkou, ešte lepšie lyžicou, lebo je veľmi krehký a „kuščičko ľepi pisk“. No ale zato je chutný až „bars“!