Koláč s medvedím cesnakom fotorecept

evusik - fotkaevusik, 21. apríla 2013
Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept)
Foto: evusik

Medvedí cesnak u nás rastie hojne, snažíme sa ho konzumovať čo najviac surový, ja najradšej len tak s tvarohom a ten môj ho zakusuje Zobraziť celý popisMedvedí cesnak u nás rastie hojne, snažíme sa ho konzumovať čo najviac surový, ja najradšej len tak s tvarohom a ten môj ho zakusuje trebárs ku slaninke :-) v chlade vydrží max. 3 dni potom začne vädnúť a vtedy nastupuje tepelná úprava....

20 minút
príprava
20 minút
na 250 °C

Postup

  1. 1

    Medvedí cesnak blanšírujeme, t.j. zalejeme ho vriacou vodou, necháme 5 sekúnd, scedíme a ihneď ponoríme do nádoby s ľadovou vodou, potom scedíme a necháme odkvapkať

    Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    medvedí cesnak na oleji orestujeme, pridáme kyslú smotanu a syr

    Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    miešame až sa nám syr rozpustí, okoreníme mletým čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom, ak treba osolíme

    Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    lístkové lesto rozvaľkáme a vystelieme ním formu na pečenie

    Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do stredu dáme vychladnutú plnku

    Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a ozdobíme zvyškom cesta, potrieme vajcom a posypeme semienkami

    Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C 10 minút, potom stíšime na 150°C, prikryjeme papierom na pečenie a pečieme ešte 10-15 minút.

    Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    upečený koláč preložíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť

    Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    my sme nevydržali a jedli sme ho vlažný ale najlepšie chutí až celkom studený....

    Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ak nemáte medvedí cesnak dá sa nahradiť špenátom, čerstvým ale aj mrazeným....

    Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

danda3
Tak na tento by som sa dala nahovoriť, viem si predstaviť to čakanie, kým vychladne a vonia po celom dome.♥
ocko
juj to je dobrota ako pekne vonia...ukladam do kk a zajtra peciem
janikbj
v chladničke mám medvedí cesnak už 4 dni, stále je svieži, lebo som ho dala pekne stopkami dole do misky s vodou. ako kvietky. a krásne sa drží. pekný recept, určite skúsim :-)
irenaw
super, včera sme si nazbierali a ešte sme všetok nezjedli, páči sa mi tento koláč
leomax
@Evusik , pekná práca, po takychto receptoch "prahnem" už niekolko týždňov. Som presvedčený, že to bude delikatesa! Vďaka za pekný RP!
ancicka
pekný koláčik,no u nás ešte len vychádza zo zeme.Tento týždeň sa chystam nazbierať.kk
kata50
Toto je určite prudko jedlé !!! Ukladám si :-)
jerica
foto , LÁKAVÉ , priam sa núka spraviť . :-)
lelinka
vyzera super a chutit musi este lepsie.urcite urobim.u nas uz cesnak zacina kvitnut
gabculka
Dnes hneď vyskúšam. Mám domy zvyšky medvedieho cesnaku, ktoré už fakt treba tepelne spracovať. Len to vyskúšam s kysnutým cestom keďže nemám lístkové. Myslím že to bude tiež delikatesa :)
baba
Mám rada takéto jednoduché recepty, kde nejde veľa ingrediencií, plnka sa môže použiť napr. aj špenátová. Pekný recept a zdravý.
evusik
@gabculka s kysnutým to bude ešte lepšie... ja lístkové cesto nemám moc rada a ani ho moc nepoužívam, aj môj skonštatoval, že trochu moc mastné, márne som mu vysvetľovala, že to lístkové cesto je mastné... z toho vidno, že my sme nato lístkové neni naučení, paradoxne ale doma lístkové mávam, keď potrebujem rýchlo niečo slané na pohostenie, takže tak...
ďakujem všetkým za pekné komentáre, a len podotýkam, že kto nemá medvedí cesnak, prípadne komu už lezie na nervy, že vraj všade aj v punčákoch je už medvedí cesnak, lebo sú aj taký na Vareche, tak takým odporúčam použiť špenát.... pretože múdry človek si poradí a hlupák nech nechá tak :-) prajem všetkým krásny slnečný deň....
jujoska
To bolo fakt nutne @evusik ? Uz dlhsie pozorujem, ze ten kto nema zmysel pre humor, povazuje tych ostatnych (aj keď uznavam, ze niekedy trochu drsnejsi, ale nie kazdy sa narodil na zamku) za blbcov a hlupakov. Kedy sa ludia naucia, ze nie sme stvorenií cez kopirak? Chces asi vyvolat zase vlnu nepokojov, alebo komentarmi udrziavat recept v popredi zaujmu? A teraz este ocakavam oblubenu vetu, ze som nic nepridala, tak nemam pravo hovorit....
evusik
@jujoska nikdy som "obľúbenú vetu" nepoužila, nemám vo zvyku rozkazovať ľuďom čo majú a čo nemajú robiť...
ja som priamy človek, nemám rada vytáčky a zákulisné intrigy, takže ak niekto má niečo proti určitým receptom nech to napíše priamo k tomu receptu, prečo to vypisuje po všetkých možných receptoch...
neviem či ste sa tu už všetci načisto zbláznili, ale niekto tu môže sekať hlava nehlava a hovorí tomu humor a niekto sa len bráni a už vyvoláva nepokoje....
prečo píšeš mne? prečo nenapíšeš takému čleveku, že by bolo fér napísať to priamo pod recept ktorého sa to týka, že by to bolo prinajmenšom čestné... možno by som sa aj zasmiala....
nonna
Musí byť vynikoš. Takéto milujem.....Ukladám do KK!
renulienka
@jujoska , recepty od @evusik vobec netreba udrziavat komentarmi v popredi zaujmu-ako Ty pises. Mnohe mam vyskusane a su naozaj vyborne.Vies, co su to sezonne suroviny?Prave tie treba co najviac vyuzivat v kuchyni. Takze ked je sezona medvedieho cesnaku, tak privitam recepty s vyuzitim tejto suroviny.Evusik, niekto tomu hovori ,,humor,,, ini .......;-)Skoda, ze som v Trencine na ten medvedi cesnak ,,nenadabila,,, urcite by som nejeden Tvoj recept s nim vyuzila. Ale ako pises, mudry si poradi a hlupak nech necha tak ;-)
jujoska
@evusik netvrdila som, ze prave ty sa do mna obujes zato, ze som tu nova a nic som tu este nedokazala. Ale tvoji privrzenci, ktorych tu mas dost, a takato reakcia sa tu objavuje casto. Ja ta obdivujem ako kucharku a mas tu jedny z najlepsich receptov, mam niekolko z nich odskusanych, takze pred tebou ako kucharkou mozem len sklanat hlavu. Tym reagujem aj na @renulienkin komentar, ktorej zaroven oznamujem, ze sa v medvedom cesnaku v tychto dnoch kupem a milujem ho nadovsetko. Ja som pisala o uplne inych veciach. Ved @evusik nemusis hned niekoho poznamky pod inych receptami brat na seba, dotycny autor to myslel s nadsadzkou, ktoru si jednoducho zrejme nepochopila. Chce to len trosku brat ludi s rezervou
evusik
@jujoska som rada ak sa veci vysvetlia.... vieš nechcem aby to vyznelo nabubrelo, ale v kuchyni som obyčajná ženská, ktorá rada varí pretože má pre koho a takých je tu veľa.... ja nepotrebujem obdiv ani fan klub, to by som nebola na Vareche ale niekde úplne inde... ja som sem vždy chodila preto (a to ma vždy najviac nakoplo), že tu vládla pohoda a taká až rodinná atmosféra a ak sa nejaký môj recept páči tak som len rada, veď kto by sa netešil?
a k tomu čo som napísala len toľko - ja som to pochopila až moc dobre, lenže keď si niečo prečítaš prvý krát, potom druhý, tretí, štvrtý už ti to také vtipné nepripadá a mne osobne zádrapčiví ľudia moc vtipný nepripadajú, ale to je vec vkusu...
evusik
@angast neviem čo teba žerie, ale asi nemáš v živote veľa priateľov, tak si sa nasáčkoval na Varechu a tú využívaš len nato aby si si liečil svoje komplexy... vieč čo, bež von, slniečko krásne svieti možno sa stane zázrak a ty prestaneš byť taký jedovatý... krásny zbytok dňa ti prajem....
mojack
čo tak využivať tajne spravy? ..angast...jujoska ..
zuzkabluzka
aj mne sa kolac paci, ja skusim len s cerstvym spenatom(cesnak som nezohnala), pekne si ho ozdobila :)
irenaw
koláč bol nakoniec mierne iný, ale z 80% inšpirovaný tvojím :-) bol naozaj skvelý, krčí sa tam posledný kúsok. idem na druhý notebook pokúsiť sa vložiť foto. veľké ďakujem za inšpiráciu :-)
pipinela
mam rada recepty na vareche...ale ide o varenie...pecenie ..alebo o sproste drby...to co vam tu vsetkym sibe...ved to je hrozne co tu riesite...som myslela ze ide naozaj len o pomoc pri vareni a peceni...hrozne
kecemis
@evusik vynikajuce ako vzdy. Mam rad tvoje recepty, su pre mna velkou inspiraciou. Len nerozumiem preco ak niekto obchadza recept "nasiroko" sa k nemu vyjadruje.
mstepo
tesim sa nan :) cez vikend idem nazbierat a v nedelu si upeciem :)fajn recept
evusik
ďakujem všetkým za nakuknutie... sezóna medvedieho cesnaku trvá necelé dva mesiace, tak si užime pokiaľ sa dá :-)
irenaw
@radost cesto bolo špaldové lístkové. na cesto som natrhala 1,5 mozarelly. medvedí cesnak som nakrájala na pásiky, surový som nasypala na syr, asi 2 cm vrstva po celom koláči. nechcelo sa mi blanšírovať, tak som si povedala, že sa opovážim ;-). rozšľahala som 3 vajcia v 220 ml 10% sladkej smotany, pridala soľ a čierne korenie. rovnomerne rozliala na cesnak. vrch som posypala píniovými orieškami. piekla som na 200°C na spodku rúry, po pol hoďke som znížila na 180°C a dopiekla asi ešte 15 minút.
jujoska
@kecemis len aby si bol v obraze: @angast sa nevyjadruje k receptu, ale na poznamky @evusik k jeho osobe najprv pod uplne inym receptom a potom tu (aj ked sem nepride "nakuknut", tak v dennom prehlade komentarov na to natrafi) Keby to neurobila, nemusel sa tu zastavovat vobec. Ja sa nezastavam jeho vyjadrovania sa a jeho svojrazny humor sa moze naozaj niekoho dotknut, ale zase budme spravodlivi a nech nehadze kamenom, kto nie je bez viny.... Nemam rada nespravodlivost, ci je to v zivote, alebo na Vareche, tak preto som sa ozvala. Prepacte, uz mlcim....
evusik
@jujoska ja si myslím, že to každý pochopil... len keď už si taká spravodlivá, ako je možné, že moja poznámka o to čo sa mi nepáči vyvolala znôšku vulgárností na moju osobu... to sa ti páči? a to sa nedeje len mne, to sa tu deje každému kto sa ozve...
a týmto končím ja... už nebudem reagovať na nič čo sa netýka priamo varenia....
sniclik
Je prekvapujúce, že si vôbec na tento recept zablúdil, @angast - veď v názve ani nie je termín "gule",- čo Ťa vždy ohromne povzbudí...
andreac
Niektoré komentáre k tomuto receptu boli pre vulgárnosť vymazané. Prosíme všetkých zúčastnených tejto diskusie o dostatok tolerancie a slušnosti. Ďakujeme. Redakcia
pusta
pekný receptík. chválim. keby som mala medvedí cesnak, veru hned ho spravím.
evusik
@irenaw ja som ani netušila, že existuje špaldové lístkové cesto, alebo si si ho robila doma? to, že si ho neblanšírovala, alebo nezabárala, ako sa u nás hovorí, vôbec nevadí, len ja som taká opatrná :-) radšej si plnku spravím na panvici, ochutím, okoštujem, tak som si istá výsledkom, že to mám dobre ochutené, respektíve, že to nebude nedochutené... a tiež to nemusím potom dlho piecť... ale to zas až tak dôležité nie je, hlavné je že nám výsledok chutí :-)
irenaw
@evusik začala som ho robiť, keď sme sa pred časom museli vyhýbať bielej pšeničnej múke. tak nám zachutilo, že v tom pokračujem. nevyskočí až tak ako klasické, ale má skvelú chuť. miešam hladkú a celozrnnú pol na pol. máš pravdu, panvica ti ušetrila čas v rúre, ja som nechala zvíťaziť prirodzenú lenivosť :-)))
evusik
ja mám špaldovú múku veľmi rada a bežne ju používam pri pečení chleba a pečiva.... to tvoje cesto sa mi veľmi páči, vyzerá veľmi dobre, budem musieť niekdy vyskúšať....

Zaujímavé video z archívu TV Varecha