Foto: evusik
Medvedí cesnak u nás rastie hojne, snažíme sa ho konzumovať čo najviac surový, ja najradšej len tak s tvarohom a ten môj ho zakusuje Zobraziť celý popisMedvedí cesnak u nás rastie hojne, snažíme sa ho konzumovať čo najviac surový, ja najradšej len tak s tvarohom a ten môj ho zakusuje trebárs ku slaninke :-) v chlade vydrží max. 3 dni potom začne vädnúť a vtedy nastupuje tepelná úprava....
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Medvedí cesnak blanšírujeme, t.j. zalejeme ho vriacou vodou, necháme 5 sekúnd, scedíme a ihneď ponoríme do nádoby s ľadovou vodou, potom scedíme a necháme odkvapkať
-
2
medvedí cesnak na oleji orestujeme, pridáme kyslú smotanu a syr
-
3
miešame až sa nám syr rozpustí, okoreníme mletým čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom, ak treba osolíme
-
4
lístkové lesto rozvaľkáme a vystelieme ním formu na pečenie
-
5
do stredu dáme vychladnutú plnku
-
6
a ozdobíme zvyškom cesta, potrieme vajcom a posypeme semienkami
-
7
pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C 10 minút, potom stíšime na 150°C, prikryjeme papierom na pečenie a pečieme ešte 10-15 minút.
-
8
upečený koláč preložíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť
-
9
my sme nevydržali a jedli sme ho vlažný ale najlepšie chutí až celkom studený....
-
10
ak nemáte medvedí cesnak dá sa nahradiť špenátom, čerstvým ale aj mrazeným....
@janikbj dobrý nápad, nabudúce budem realizovať :-)
ďakujem všetkým za pekné komentáre, a len podotýkam, že kto nemá medvedí cesnak, prípadne komu už lezie na nervy, že vraj všade aj v punčákoch je už medvedí cesnak, lebo sú aj taký na Vareche, tak takým odporúčam použiť špenát.... pretože múdry človek si poradí a hlupák nech nechá tak :-) prajem všetkým krásny slnečný deň....
ja som priamy človek, nemám rada vytáčky a zákulisné intrigy, takže ak niekto má niečo proti určitým receptom nech to napíše priamo k tomu receptu, prečo to vypisuje po všetkých možných receptoch...
neviem či ste sa tu už všetci načisto zbláznili, ale niekto tu môže sekať hlava nehlava a hovorí tomu humor a niekto sa len bráni a už vyvoláva nepokoje....
prečo píšeš mne? prečo nenapíšeš takému čleveku, že by bolo fér napísať to priamo pod recept ktorého sa to týka, že by to bolo prinajmenšom čestné... možno by som sa aj zasmiala....
a k tomu čo som napísala len toľko - ja som to pochopila až moc dobre, lenže keď si niečo prečítaš prvý krát, potom druhý, tretí, štvrtý už ti to také vtipné nepripadá a mne osobne zádrapčiví ľudia moc vtipný nepripadajú, ale to je vec vkusu...
v čom bola tá tvoja nádhera iná?môžeš uviesť?vy ste tu obe veľmi šikovné..aj s @evusik... :-)
a týmto končím ja... už nebudem reagovať na nič čo sa netýka priamo varenia....
vdaka za vysvetlenie...mám rada prajných ľudí....:-)