Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Medvedí cesnak u nás rastie hojne, snažíme sa ho konzumovať čo najviac surový, ja najradšej len tak s tvarohom a ten môj ho zakusuje trebárs ku slaninke :-) v chlade vydrží max. 3 dni potom začne vädnúť a vtedy nastupuje tepelná úprava....
20 minút príprava |
20 minút na 250 °C |
Postup
- Medvedí cesnak blanšírujeme, t.j. zalejeme ho vriacou vodou, necháme 5 sekúnd, scedíme a ihneď ponoríme do nádoby s ľadovou vodou, potom scedíme a necháme odkvapkať
- medvedí cesnak na oleji orestujeme, pridáme kyslú smotanu a syr
- miešame až sa nám syr rozpustí, okoreníme mletým čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom, ak treba osolíme
- lístkové lesto rozvaľkáme a vystelieme ním formu na pečenie
- do stredu dáme vychladnutú plnku
- a ozdobíme zvyškom cesta, potrieme vajcom a posypeme semienkami
- pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C 10 minút, potom stíšime na 150°C, prikryjeme papierom na pečenie a pečieme ešte 10-15 minút.
- upečený koláč preložíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť
- my sme nevydržali a jedli sme ho vlažný ale najlepšie chutí až celkom studený....
- ak nemáte medvedí cesnak dá sa nahradiť špenátom, čerstvým ale aj mrazeným....