Koláč s medvedím cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Medvedí cesnak u nás rastie hojne, snažíme sa ho konzumovať čo najviac surový, ja najradšej len tak s tvarohom a ten môj ho zakusuje trebárs ku slaninke :-) v chlade vydrží max. 3 dni potom začne vädnúť a vtedy nastupuje tepelná úprava....

20 minút
príprava
20 minút
na 250 °C

Postup

  1. Medvedí cesnak blanšírujeme, t.j. zalejeme ho vriacou vodou, necháme 5 sekúnd, scedíme a ihneď ponoríme do nádoby s ľadovou vodou, potom scedíme a necháme odkvapkať
  2. medvedí cesnak na oleji orestujeme, pridáme kyslú smotanu a syr
  3. miešame až sa nám syr rozpustí, okoreníme mletým čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom, ak treba osolíme
  4. lístkové lesto rozvaľkáme a vystelieme ním formu na pečenie
  5. do stredu dáme vychladnutú plnku
  6. a ozdobíme zvyškom cesta, potrieme vajcom a posypeme semienkami
  7. pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C 10 minút, potom stíšime na 150°C, prikryjeme papierom na pečenie a pečieme ešte 10-15 minút.
  8. upečený koláč preložíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť
  9. my sme nevydržali a jedli sme ho vlažný ale najlepšie chutí až celkom studený....
  10. ak nemáte medvedí cesnak dá sa nahradiť špenátom, čerstvým ale aj mrazeným....