Makový koláč
Makový koláč

Koláč „makowiec warstwowy“ z Poľska

Ján Halaj
z reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 10. októbra 2019
Koláč „makowiec warstwowy“ z Poľska
Foto: Pravda - Robert Hüttner
10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

200 g
170 g
350 g
250 g mletý
1/2 pohára
štipka
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvú pripravíme makovú náplň. Na rozohriatu panvicu vysypeme mletý mak a na miernom plameni ho za stáleho miešania trošku „opekáme“, až kým nezačne rozvoniavať. Potom ho odstavíme zo sporáka a vysypeme do misy. K maku potom pridáme 150 g cukru a dôkladne premiešame.

  2. 2

    Cesto: 50 g masla rozpustíme a pridáme k nemu štipku soli a zvyšných 20 g cukru. Všetky ingrediencie dobre premiešame, aby sa v masle rozpustili. Potom pridáme mlieko a vajce, ktoré poriadne rozšľaháme a všetko znovu dobre premiešame. Pripravíme múku, ku ktorej pridáme zmes z masla, mlieka a vajec, a začneme miesiť cesto. Keď je cesto dobre vypracované, nelepí sa o okraje misy. Vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm.

  3. 3

    Potom rozpustíme zvyšných 150 g masla, ktorým natrieme celú plochu rozvaľkaného cesta. Po natretí maslom celú plochu posypeme makom. Okraje cesta potom preložíme z oboch strán smerom k stredu tak, aby sme „uzavreli“ makovú vrstvu. Znova natrieme cesto maslom a posypeme makom. Naplnené cesto potom preložíme na polovicu, čím vytvoríme dlhý a úzky pás. Pečieme pri 175 °C asi 30 minút dozlatista.

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: