Koláč „makowiec warstwowy“ z Poľska
z reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 10. októbra 2019

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
200 g |
|
170 g |
|
350 g |
|
250 g mletý |
|
1/2 pohára |
|
štipka |
|
1 ks |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Ako prvú pripravíme makovú náplň. Na rozohriatu panvicu vysypeme mletý mak a na miernom plameni ho za stáleho miešania trošku „opekáme“, až kým nezačne rozvoniavať. Potom ho odstavíme zo sporáka a vysypeme do misy. K maku potom pridáme 150 g cukru a dôkladne premiešame.
- 2
Cesto: 50 g masla rozpustíme a pridáme k nemu štipku soli a zvyšných 20 g cukru. Všetky ingrediencie dobre premiešame, aby sa v masle rozpustili. Potom pridáme mlieko a vajce, ktoré poriadne rozšľaháme a všetko znovu dobre premiešame. Pripravíme múku, ku ktorej pridáme zmes z masla, mlieka a vajec, a začneme miesiť cesto. Keď je cesto dobre vypracované, nelepí sa o okraje misy. Vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm.
- 3
Potom rozpustíme zvyšných 150 g masla, ktorým natrieme celú plochu rozvaľkaného cesta. Po natretí maslom celú plochu posypeme makom. Okraje cesta potom preložíme z oboch strán smerom k stredu tak, aby sme „uzavreli“ makovú vrstvu. Znova natrieme cesto maslom a posypeme makom. Naplnené cesto potom preložíme na polovicu, čím vytvoríme dlhý a úzky pás. Pečieme pri 175 °C asi 30 minút dozlatista.
Tiež makový koláč:
Ďalšie recepty:
- 2
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu