Makový koláč
Koláč „makowiec warstwowy“ z Poľska
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 175 °C |
Postup- Ako prvú pripravíme makovú náplň. Na rozohriatu
panvicu vysypeme mletý mak a na miernom plameni ho za stáleho miešania trošku „opekáme“, až kým
nezačne rozvoniavať. Potom ho odstavíme zo sporáka a vysypeme do misy. K maku potom pridáme 150 g
cukru a dôkladne premiešame.
- Cesto: 50 g masla rozpustíme a pridáme k nemu
štipku soli a zvyšných 20 g cukru. Všetky ingrediencie
dobre premiešame, aby sa v masle rozpustili. Potom pridáme mlieko a vajce, ktoré poriadne rozšľaháme a všetko
znovu dobre premiešame. Pripravíme múku, ku ktorej
pridáme zmes z masla, mlieka a vajec, a začneme miesiť
cesto. Keď je cesto dobre vypracované, nelepí sa o okraje
misy. Vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm.
- Potom rozpustíme zvyšných 150 g masla, ktorým
natrieme celú plochu rozvaľkaného cesta. Po natretí
maslom celú plochu posypeme makom. Okraje cesta
potom preložíme z oboch strán smerom k stredu tak,
aby sme „uzavreli“ makovú vrstvu. Znova natrieme
cesto maslom a posypeme makom. Naplnené cesto
potom preložíme na polovicu, čím vytvoríme dlhý
a úzky pás. Pečieme pri 175 °C asi 30 minút dozlatista.
|