Koláč „koch“ s ovocnou omáčkou

Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, 20. januára 2016
Koláč „koch“ s ovocnou omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Korpus:
4 ks
100 g
100 g
500 ml
100 g
1 bal
1 čl
20 g
Omáčka z lesného ovocia:
200 g
100 ml
100 g
20 g
Omáčka z kyslej smotany:
100 g
1 bal




Postup

  1. 1

    Korpus: Do dvoch misiek oddelíme žĺtky od bielkov. Mixérom šľaháme žĺtky a postupne pridávame cukor, múku, krupicu a kypriaci prášok. V druhej miske našľaháme bielky.

  2. 2

    Do našľahaných bielkov pridáme zmes z prvej misky a pomaly miešame varechou. Do vymasteného pekáča posypaného múkou dáme zmes a pečieme pri 180 °C asi 25 minút. Pred vybratím korpusu z rúry zohrejeme mlieko s vanilkovým a kryštálovým cukrom. Keď je korpus hotový a mlieko zohriate, vylejeme mlieko na korpus a necháme vychladnúť v chladničke.

  3. 3

    Omáčka z lesného ovocia: Z cukru si urobíme karamel, zalejeme červeným vínom, pridáme lesné ovocie, škoricu, klinčeky a po zovretí zahustíme solamylom.

  4. 4

    Omáčka z kyslej smotany: Kyslú smotanu vymiešame s vanilkovým cukrom. Koláč nakrájame a podávame s omáčkami.

Diskusia k receptu

zivestriebro
Toto je niekedy fakt najlepší humoristický program - jednému sa zdá zákusok príliš jednoduchý, inému zase naopak príliš exotický... :-) A každý si môže napísať, čo mu duša žiada... Často sa tu pekne pobavím.
slavkabis
tu pán šéfkuchár prezentuje reštauráciu, tak si myslím že trochu viac fantázie by neškodilo
zivestriebro
Nuž nadirigujeme ešte aj babičkovskej kuchyni :-) Tebe chýba kuchárova fantázia, afataga jej zase vidí priveľa. Ja si myslím, že je tam toho akurát. Ten koláč sa na Liptove volá Koch a vyzerá konkrétne takto. Šéfkuchár ho ešte "posunul" do modernej doby trochou exotického ovocia a krásne naaranžoval. Fakt neviem, čo ešte by niektorí ľudia chceli; musia byť vo svojom živote strááášne neuspokojení...
roska
Ja to poznám z detstva ako krupicový nákyp s redším karamelovým pudingom. Jedli sme ho teplý i studený. Ďakujem za tip, nejedla som to aspoň 50 rokov.
luciak
gris koch robievala Starka, vdaka za pripomenutie. Urobim.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia