Koláč Basboussa (Basbúsa) fotorecept
Koláče blízkeho východu moc neobľubujem, nakoľko sú príšerne sladké, ale tento mi náramne chutí. Dlho som nevedela prísť na to, z čoho ho robia, Zobraziť celý popisKoláče blízkeho východu moc neobľubujem, nakoľko sú príšerne sladké, ale tento mi náramne chutí. Dlho som nevedela prísť na to, z čoho ho robia, až som to "vyšetrila" a ponúkam Vám recept. Dokonca môj manžel, ktorý si myslel, že môj pokus pôjde do koša, sa zalizoval až za ušami a dojedol so slovami: "tento recept musíš urobiť mojej mame, nech je na Teba pyšná!" :-D
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Krupicu, cukor a kokosovú múčku spolu zmiešame.
-
2
Pridáme 1/2 ČL prášku do pečiva a 3 PL masla.
-
3
Pridáme 2 malé jogurty (biele), alebo 2 malé šálky bieleho jogurtu. Pozn. jogurty na obrázku majú každý 110g.
-
4
Všetko dobre vymiešame na cesto, ktoré si potom dáme na pizza plech (okrúhly plech na pečenie pizze). Pozn. nakoľko takýmto plechom nedisponujem, cesto som dala do pomúčenej zapekacej misky. Pečieme pri 180C v závislosti od rúry, tak aby cesto zhnedlo.
-
5
Kým sa pečie cesto, spravíme si sirup. Zmiešame 1,5 pohára vody s 1 pohárom cukru a dáme zovrieť. Keď nám cukrová voda vrie, pridáme 1 ČL citrónovej šťavy. Pozn. pridala som polovicu "baby" citróna, ktorý je chuťovo sladší a lahodnejší, ako klasický citrón.
-
6
Sirup necháme opäť zovrieť a následne ho necháme vychladnúť. Keď máme basboussu upečenú, hneď ju polejeme sirupom (celým), kým je ešte horúca a sirup necháme vsiaknuť. Dobrú chuť.
Recept je naozaj velmi jednoduchy, typu zamiesat, dat upiect , niecim poliat :-D Zaklad je, aby bol nasiaknuty tym sirupom ako spongia, az sa bude rozpadat, inak to nema to čaro! :-D A komu by sa aj napriek tej salke cukru zdal malo sladky, odporucam dat viac cukru do sirupu :-D Ale myslim, ze pre nas Slovakov je sladky az moc, typu Baklava...
Janka takyto kolacik robievam tak na rychlovku aj so sekanymi orieskami a polejem silnym sirupom z citronu, pomaranca a grepfruit. odteraz mam pren toto krasne meno: Basbúsa!
znackova a neznackova slahacka, aj s tou z tesca mam dobre skusenosti
pre istotu pridavam stuzovac slahacky, aby som nerobila slahacku metodou pokus - omyl
a takto by mala vyzerat original basboussa s orieskami na vrchu
@zdezda ,toto je az moc sladke :-) tak dufam, bude chutit tak, ci tak
@jerica , dakujem, myslim, ze ta cokopoleva, je taka asi, co sa da uz kupit v plastovej flaske a odtial sa rovno leje na kolace ako dekoracia, ja to tu kupujem casto, hlavne na dekoracne ucely, ale jej konzistencia je velmi husta a samozrejme sladka, este raz dakujem...
ja som sa tiez straaaaaaasne snazila,ale raz ma tak svokra dopalila,a ked padla posledna kvapka,tak som sa snazit prestala,co ju uplne sokovako,nevedela co sa deje a az vtedy sme si paradoxne prestali liezt na nervy.Teraz sa na tom smejem.Takze vsetko s mierou. Mas moj obdiv, aka si trpezliva,velmi inteligentna a sympaticka.Mne uz tie nervy nesluzia ako kedysi,ja som pyskana,ak ma dopalia.:-)))))))))
Pozeraj seba a svoje zdravie. Ked mas podporu muza, cen si to a bud jemu vdacna. Starkeho uz nikto neprerobi, vyhybaj sa tymto scenam, zvrtni sa a upaluj. Viem o com hovorim .