Koláč Basboussa (Basbúsa) (fotorecept)

Autor receptu: janaalizibolenova

Koláče blízkeho východu moc neobľubujem, nakoľko sú príšerne sladké, ale tento mi náramne chutí. Dlho som nevedela prísť na to, z čoho ho robia, až som to "vyšetrila" a ponúkam Vám recept. Dokonca môj manžel, ktorý si myslel, že môj pokus pôjde do koša, sa zalizoval až za ušami a dojedol so slovami: "tento recept musíš urobiť mojej mame, nech je na Teba pyšná!" :-D

20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Krupicu, cukor a kokosovú múčku spolu zmiešame.
  2. Pridáme 1/2 ČL prášku do pečiva a 3 PL masla.
  3. Pridáme 2 malé jogurty (biele), alebo 2 malé šálky bieleho jogurtu. Pozn. jogurty na obrázku majú každý 110g.
  4. Všetko dobre vymiešame na cesto, ktoré si potom dáme na pizza plech (okrúhly plech na pečenie pizze). Pozn. nakoľko takýmto plechom nedisponujem, cesto som dala do pomúčenej zapekacej misky. Pečieme pri 180C v závislosti od rúry, tak aby cesto zhnedlo.
  5. Kým sa pečie cesto, spravíme si sirup. Zmiešame 1,5 pohára vody s 1 pohárom cukru a dáme zovrieť. Keď nám cukrová voda vrie, pridáme 1 ČL citrónovej šťavy. Pozn. pridala som polovicu "baby" citróna, ktorý je chuťovo sladší a lahodnejší, ako klasický citrón.
  6. Sirup necháme opäť zovrieť a následne ho necháme vychladnúť. Keď máme basboussu upečenú, hneď ju polejeme sirupom (celým), kým je ešte horúca a sirup necháme vsiaknuť. Dobrú chuť.