Foto: mirkatarby
K rannej kávičke koláčik. Úmysel bol iný, ale výsledok nesklamal.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
150 g |
|
2 PL |
|
125 ml |
|
40 g |
|
70 g |
|
1 ks |
|
1/2 ks |
|
1 bal |
|
Plnka: | |
100 g |
|
50 g |
|
150 ml |
|
120 ml |
|
1 PL |
|
3 bal |
|
150 g |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme vzísť kvások.
- 2
Múky zmiešame, pridáme cukor, prášok do pečiva, vajíčko, roztopené maslo, štipku soli a kvások. Robotom vymiesime hladké cesto. Potom ho na pracovnej doske ešte trochu miesime, valčekom rozvaľkáme na štvorec cca 20x20 cm.
- 3
Plnka: Z mlieka, pudingu a vanilkového cukru uvaríme krém. Vodu a sušené mlieko poriadne rozmiešame, necháme zovrieť a vmiešame kokos. Oba krémy spolu dobre rozmiešame.
- 4
Na pomastený plech prenesieme cesto, potrieme ho marhuľovým lekvárom a naň natrieme krém. Zavinieme. Potrieme mliekom a vidličkou popicháme. Dáme piecť do rúry vyhriatej 180 °C na 30 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mal to byť koláč s mrveničkou a ovocím.Mám tu podobný recept na rýchle "kysnuté" cesto bez kysnutia,lenže došla mi polohrubá múka,tak som pozliepala čo som mala.Aj v pôvodnom recepte sa cesto príliš nehnetie a nevykysne.Ani to nebol cieľ mať krásne nakysnuté.Nuž asi som nemala dať názov závin,lebo pedantné gazdinky to iste nahnevá,že to nie je krása.Chuťovo bol úžasný takže aj nabudúce ho urobím presne takto.
Tá plnka je výborná,kľudne ju použi na rôzne koláče.Aj v krehkom ceste vynikne.Toto moje cesto nemusí vyzerať lákavo.
mrveničkový koláč by bol fajn, škoda:-) vieš, nie je mojím cieľom kritizovať za každú cenu, aj keď si to možno myslíš. Mám rada, ak majú veci zmysel a preto, keď to je závin, tak by mal mať jeho formu, to je predsa logické. Takisto by mali mať zmysel a funkciu suroviny, ktoré sa do jedla pridajú, ak je to kysnuté cesto, je tam kypridlo - droždie alebo kypriaci prášok, aby cesto nadobudlo objem, správnu konzistenciu, jemnosť, nadýchanosť a tým pádom aj kvalitu., ak už nie tvar. Myslíš, že je správne, aby sa suroviny len bezúčelne zmiesili a bude ako bude? vysvetli mi, prosím, načo si tam dávala celý kypriaci prášok, rada sa nechám poučiť, to často zdôrazňujem. Pri svojich receptoch tiež vítam konštruktívnu kritiku. Chuť tvojho závinu som nespochybňovala;-) Prajem ti pekný deň.
aj keď si komentár nevenovala mne, smeroval aj ku mne, tak sa vyjadrím: nepokladám sa za pedantnú gazdinku, mám sa ešte čo učiť. Ale na rozdiel od teba svoje recepty pridávam a znesiem toho dosť, aj keď často to v komentároch nie je o recepte, ale o niečom úplne inom. Nie sme rovnakí.
Len by ma zaujímalo, či tebe sa tento závin páči tak ako je, alebo si sa ozvala len kvôli tomu, aby si vyjadrila svoj nesúhlas s kritikou, ktorá je podľa mňa opodstatnená. Pochválila si plnku:-)
P.S. : na svojom blogu mám dosť skúseností o tom, ako a čo sa mi nepodarilo, je verejný. A pri skúšaní receptov z Varechy spolu s fotodokumentáciou pridávam aj svoje pripomienky. Stalo sa nie raz, že sa mi jedlo nevydarilo tak, ako inému áno. Tiež robím chyby a snažím sa z nich poučiť, je mi ľúto, ak to vidíš inak:-(
Takže pôvodný recept na "bleskové kysnuté cesto bez kysnutia"mám z knihy Múčniky od p.Jarmily Mandžukovej.V plnej dávke teda na 600g múky pridáva celý PDP.Na pol.dávky teda pol PDP,lenže nerada mám zvyšky v kredenci,tak som ho tam šupla celý.Nuž ako vravíš zbytočne,tak to skúsim nabudúce bez neho.
Čo sa týka výzoru môjho koláča,závin je to aj tak,keďže som ho zavinula aj keď nie klasicky,prečo?Lebo práve na závinoch mi vadí,že vnútorné vrstvy cesta akoby neboli dobre prepečené.A to platí aj pri závinoch z obchodu.
Bohužiaľ nedokážem sa striktne držať receptov,vždy improvizujem a miešam ako sa mi zachce.Pozriem hromadu receptov a nakoniec z toho niečo vytvorím po svojom.Aj preto som pridala tento recept,lebo jednak ho chcem mať vo svojej Vareche a jednak zas môže poslúžiť niekomu inému len na inšpiráciu.
Ďakujem za kritiku.
Ďakujem za podporu.
Ďakujem za odpoveď. Nech sa ti darí!
rozmýšľala som nad tým, že sa bojíš neprepečenosti cesta vnútri...mám takéto ušiaky v KK od Klaudie už dlho, vyzerajú krajšie ako plochý závin podľa mňa. Možno sa ti tiež hodí ako inšpirácia. varecha.pravda.sk/recepty/usiaky-fotorecept/35333-recept....
Vďaka,určite plnku vyskúšam,osie hniezda máme radi tak skúsim pre zmenu s kokosovou plnkou.
Ďakujem,nechám sa inšpirovať.Vyzerá to dobre.