Foto: katka78
Chrumkavé a rýchlo hotové.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Strúhaný kokos nasucho opečiem na panvičke, len aby sa rozvinula jeho vôňa. Po vychladnutí ho na jemnejšie pomeliem v mlynčeku na kávu. V miske zmiešam kokos, arašidové maslo izbovej teploty, práškový cukor, hladkú múku (dala som celozrnnú), vanilkový cukor (používam svoj domáci), kakao, vajce a pridám štipku soli.
-
2
Ja veľmi nesladím, no kto zvykne viac, môžu mu byť sušienky málo sladké. Doslaďte si preto cesto ešte pred pečením podľa vlastnej chute. Pozor tiež na prípadnú sladkosť arašidového masla a horkosť kakaa.
-
3
Z hotovej zmesi tvarujem menšie guľôčky, ktoré ukladám na plech.
-
4
Na ňom ich vidličkou jemne pritlačím, aby vznikla sušienka. Cesto sa na vidličku nelepí ak ju predtým opláchnem vodou.
-
5
Pečiem cca 15-20 minút pri 180°C. Treba si odsledovať, každá rúra pečie po svojom.
-
6
Hotové sušienky sú chrumkavé, s intenzívnou chuťou a vôňou kokosu. Mne z tejto dávky vyšlo 20ks.
@valeri , @pipnat ďakujem. S tým cukrom súhlasím, ja sa tiež snažím dávať všade menej. Je to o zvyku. Úplne ho vylúčiť zatiaľ neviem, tak aspoň minimalizujem.
@pipnat s kokosovým olejom som ešte nepracovala, neviem aké ma špecifiká, nerada by som zle poradila. Možno ak sama vyskúšaš a pridáš sem svoju skúsenosť ako komentár, pomôžeš iným varecháčkam, ktoré by chceli skúsiť. Škoda, že kokosový olej doma nemám, vyskúšala by som to veru aj hneď :-)
@luss44 ďakujem za zastavenie, budem rada ak vyskúšaš
@staja ďakujem pekne za foto, veľmi ma potešila :-) Vydarili sa ti, vyzerajú veľmi dobre :-) S cukrom máš pravdu, ja dávam menej, aj na to upozorňujem v recepte v bode 2. Už som si totiž všimla, že veľa ľudí sladí viac ako ja, preto keď napríklad pečiem pre návštevy, sladím koláče aj ja ako je bežné a pre nás samých v receptoch z cukru uberám. Múka je správne, ale môže byť, že bolo cesto redšie, záleží aj od vajíčka a múky, aj mne sa to už stalo, prisypala som kokos. Cesto je lepivé keď sa mieša rukou, lebo maslo teplom povolí, ale stačí si navlhčiť ruky a pekne sa aj guľky tvarujú. Ja si aj vidličku namáčam, aby sa mi na ňu cesto nelepilo. Inak skúšala som ich robiť aj s kokosovým olejom (nahradila som ním časť arašidového masla), tiež bolo cesto také vlhkejšie, ale guľky sa tvarovali dobre navlhčenými rukami. Už ho tam ale dávať nebudem, neoslovilo ma to, skôr možno zase pre zmenu vyskúšam s klasickým maslom. Pekný deň! :-)
Vždy sa mi z toho podarili dobré keksy... Inak v práci sa za nimi zaprášilo. :)
@elixir som rada, že chutilo aj v práci a že skúšaš vlastné obmeny a podelila si sa s nimi, ja sa rada inšpirujem.
@havino veru je to rýchlovka, len ako rýchlo sa urobia, tak aj zmiznú :-) Nie je ich veľa, 20 malých kúskov sa zje ako nič. Javorové maslo nepoznám, iba sirup, ale s tým obyčajným ich nabudúce aj ja skúsim.
Som rada, že vám chutilo, ešte raz vám ďakujem všetkým trom za pekné fotky a spätnú info.