Kokosovo-arašidové sušienky (fotopostup)

katka78 - fotkakatka78, 21. januára 2014
Kokosovo-arašidové sušienky (fotopostup)
Foto: katka78

Chrumkavé a rýchlo hotové.

20
porcií
10 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

60 g
50 g
25 g
20 g
10 g
10 g
1 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Strúhaný kokos nasucho opečiem na panvičke, len aby sa rozvinula jeho vôňa. Po vychladnutí ho na jemnejšie pomeliem v mlynčeku na kávu. V miske zmiešam kokos, arašidové maslo izbovej teploty, práškový cukor, hladkú múku (dala som celozrnnú), vanilkový cukor (používam svoj domáci), kakao, vajce a pridám štipku soli.

    Kokosovo-arašidové sušienky (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Ja veľmi nesladím, no kto zvykne viac, môžu mu byť sušienky málo sladké. Doslaďte si preto cesto ešte pred pečením podľa vlastnej chute. Pozor tiež na prípadnú sladkosť arašidového masla a horkosť kakaa.

    Kokosovo-arašidové sušienky (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Z hotovej zmesi tvarujem menšie guľôčky, ktoré ukladám na plech.

    Kokosovo-arašidové sušienky (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Na ňom ich vidličkou jemne pritlačím, aby vznikla sušienka. Cesto sa na vidličku nelepí ak ju predtým opláchnem vodou.

    Kokosovo-arašidové sušienky (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Pečiem cca 15-20 minút pri 180°C. Treba si odsledovať, každá rúra pečie po svojom.

    Kokosovo-arašidové sušienky (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové sušienky sú chrumkavé, s intenzívnou chuťou a vôňou kokosu. Mne z tejto dávky vyšlo 20ks.

    Kokosovo-arašidové sušienky (fotopostup) - obrázok 6

Diskusia k receptu

valeri
u mňa 100 bodový recept, výorné sušienky, ja tiež veľmi nesladím, už som tu asi aj spomínala, že z každého receptu dávam len polovičné, niekedy len tretinové množstvo cukru a neprotestujú ani deti, nezdajú sa im koláčiky málo sladké. Recept som si už uložila.
pipnat
presne, dá sa naučiť menej sladiť, ja robím to isté, prípadne použijem pomixované sušené ovocie(najčastejšie ďatle, slivky) alebo agáve sirup...nedávno mi dala dcérka do čaju cukor a veru, už som ho nemohla vypiť...sušienky vyzerajú pekne:)mám rada kokos:)teraz veľa využívam kokosový olej (najmä na pleť:)krásne voní:)dal by sa použiť namiesto arašidového masla?
mismas
vyzeraju kraaasne, urcite vyskusam! dakujeme za inspiraciu! :)
katka78
@mismas , @elixir , ďakujem.
@valeri , @pipnat ďakujem. S tým cukrom súhlasím, ja sa tiež snažím dávať všade menej. Je to o zvyku. Úplne ho vylúčiť zatiaľ neviem, tak aspoň minimalizujem.
@pipnat s kokosovým olejom som ešte nepracovala, neviem aké ma špecifiká, nerada by som zle poradila. Možno ak sama vyskúšaš a pridáš sem svoju skúsenosť ako komentár, pomôžeš iným varecháčkam, ktoré by chceli skúsiť. Škoda, že kokosový olej doma nemám, vyskúšala by som to veru aj hneď :-)
elixir
@katka78 odskúšané, akurát bez kakaa, tak na bielo, pripomínajú mi tak kokosky, ktoré som ako dieťa rada jedla a nabudúce už dám aj kakao, aspoň do časti. :) Nemala som arašidové maslo, nahrádzala som mandľovou pastou. Chutili nám obom veľmi... už sme ich aj stihli zjesť. Pripájam aj foto, i to ma s nimi bavilo... také milé fotogenické keksíky :) Ďakujem Ti za tento recept, putoval pod záložku "Leckerlies"



luss44
tie kakaové mi pripomínajú obľúbené Koka kekse, tie zbožňujem. Aj od @elixir sú krásne, ukladám si rcp.
katka78
@elixir ďakujem za krásnu fotku! Som veľmi rada, že si ich vyskúšala a teší ma, že si spokojná. Aj v "bielom" sú vydarené, tvoja fotka sa mi veľmi páči. Ja zas nabudúce možno skúsim podľa teba bez kakaa :-)
@luss44 ďakujem za zastavenie, budem rada ak vyskúšaš
elixir
@katka78 Dnes som ich znovu piekla, s kakaom... Dala som do cesta menej cukru, potom po upečení mi tam trošku chýbal, tak som ich v práškovom "vykúpala" ešte. :) Tento recept mám fakt rada. Zajtra zoberiem aj kolegom, tak tu je foto kde už sú pripravené "na cestu". :)



katka78
@elixir ďakujem za fotku a som rada, že recept poslúžil :-) Dobre si sa vynašla s tým cukrom, dúfam, že bude aj kolegom chutiť. Urobila si mi radosť. Pekný večer :-)
1x elixir
havino
ak sú ako koka kekse, upečiem ich, vdaka @elixir za komentár, nepostrehla som @katkin recept a kokosky sú moje, arašidové mám, páčia sa mi
staja
Vyskúšala som, veľmi chutné keksíky, aj keď lepivé cesto. Robila som z dvojitej dávky pol na pol a aj tak ich bolo málo.


staja
@katka78 , ďakujem za chutný recept. Robila som z celozrnnej, pridávala som ešte múku a keď som spracovávala cesto, mala som pocit, že v gramáži je chyba 25 g múky je strašne málo, ustálila som to od oka na nejakých 35 g, aj cukru treba trochu viac.
katka78
@havino prepáč, nevšimla som si notifikačný mail, až teraz, keď staja pridala komentár. Moje sušienky nie sú úplne na spôsob koka keksíkov. Je v nich cítiť kokos, ale aj to arašidové maslo. Možno ak sa spravia s klasickým maslom a pridá sa cukor, budú viac do koka keksov.
@staja ďakujem pekne za foto, veľmi ma potešila :-) Vydarili sa ti, vyzerajú veľmi dobre :-) S cukrom máš pravdu, ja dávam menej, aj na to upozorňujem v recepte v bode 2. Už som si totiž všimla, že veľa ľudí sladí viac ako ja, preto keď napríklad pečiem pre návštevy, sladím koláče aj ja ako je bežné a pre nás samých v receptoch z cukru uberám. Múka je správne, ale môže byť, že bolo cesto redšie, záleží aj od vajíčka a múky, aj mne sa to už stalo, prisypala som kokos. Cesto je lepivé keď sa mieša rukou, lebo maslo teplom povolí, ale stačí si navlhčiť ruky a pekne sa aj guľky tvarujú. Ja si aj vidličku namáčam, aby sa mi na ňu cesto nelepilo. Inak skúšala som ich robiť aj s kokosovým olejom (nahradila som ním časť arašidového masla), tiež bolo cesto také vlhkejšie, ale guľky sa tvarovali dobre navlhčenými rukami. Už ho tam ale dávať nebudem, neoslovilo ma to, skôr možno zase pre zmenu vyskúšam s klasickým maslom. Pekný deň! :-)
elixir
Tento recept je fakt skvelý a dá sa pekne obmieňať, dala som doň už z časti mandľovú múčku namiesto kokosu, určite sa dajú dať aj iné orechy,... skúsila som i mandľovú pastu namiesto arašidového masla, i mandľový krém... podľa mňa sa dá na to aj nutella použiť, kto chce. Potom len treba dať pozor na to, koľko cukru sa pridáva, ak vôbec nejaký.
Vždy sa mi z toho podarili dobré keksy... Inak v práci sa za nimi zaprášilo. :)
havino
@katarinka , dnes rýchlovka do pol hod aj s pečením, vidím, že aj staja piekla, ukladám do stálic odskúšané, málo, málo ich bolo, nie je ani jeden. Prišla som z nákupov, išli sme robiť na záhradu a reku čosi len tak pod zub, ked miestami sadneme, spomenula som si na tvoje sušienky a pod ho, kokos som nemlela, opražila len, špaldová muka, sukrin, málo zatlačila vidličkou, no ale to s ich chuťou nemá žiaden význam, sú podľa mojich predstáv, kakaovo kokosové, recept mi sadol na chlp, lepili sa mi posledné tri gulky, ruky pod vodu a bolo. Vdaka za super jednoduchý recept a veľmi chutné sušienky.



havino
a s maslom sú, som zabudla napísať, mám aj javorové maslo, nabudúce s ním upečiem
katka78
Teda ja sa mám, toľko krásnych fotiek som tu dostala! :-)
@elixir som rada, že chutilo aj v práci a že skúšaš vlastné obmeny a podelila si sa s nimi, ja sa rada inšpirujem.
@havino veru je to rýchlovka, len ako rýchlo sa urobia, tak aj zmiznú :-) Nie je ich veľa, 20 malých kúskov sa zje ako nič. Javorové maslo nepoznám, iba sirup, ale s tým obyčajným ich nabudúce aj ja skúsim.
Som rada, že vám chutilo, ešte raz vám ďakujem všetkým trom za pekné fotky a spätnú info.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia