Jahodové knedličky
Jahodové knedličky

Knedličky z tvarohového cesta s jahodami

Kristína Nemčková
kuchárka a cukrárka, najmladšia víťazka šou MasterChef, 26. júla 2022
Knedličky z tvarohového cesta s jahodami
Foto: Archív Kristíny Nemčkovej
6
porcií
40 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Tvarohové cesto:
500 g
100 g
300 g
3 PL
2 PL (izbovej teploty)
2 ks
1 bal.
z 1/2 citróna
 štipka
Na plnenie:
1 kg
100 g (na obalenie jahôd)
Na obalenie knedličiek:
Na posýpku:
2 PL
5 PL
3 PL
Na servírovanie:
 rozpustené
 (alebo mäta)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tvarohové cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Cesto sa lepí, ale tak to má byť. Odložíme ho, ideálne na 1 hodinu, do chladničky.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme posýpku. V hlbokej panvici roztopíme 2 PL masla a pridáme strúhanku, cez sitko prisypeme práškový cukor. Všetko za stáleho miešania opečieme dozlatista. Odstavíme z ohňa a nezabúdame stále miešať, aby sa posýpka na horúcej panvici nespálila, ideálne je presypať ju do antikorovej misky a odložiť.

  3. 3

    Jahody umyjeme a zbavíme lístkov. Väčšie a pevnejšie jahody odložíme na prípravu knedlí a pár nakrájame na štvrtiny na finálne dozdobenie.

  4. 4

    Do väčšieho hrnca nalejeme vodu so štipkou soli a privedieme do varu.

  5. 5

    Cesto vyberieme z chladničky a podložku posypeme hrubou múkou. Z polovice cesta vytvarujeme väčší valček, ktorý rovnomerne nakrájame na rovnaké diely. Každý diel z oboch strán jemne obalíme na pracovnej ploche v hrubej múke a rukami roztlačíme.

  6. 6

    Každú jahodu obalíme v trstinovom cukre a položíme do stredu roztlačeného cesta. Z cesta vypracujeme guľôčku, ktorá musí byť z každej strany uzavretá. Guľôčku obalíme v hrubej múke. Vytvarujeme všetky knedličky.

  7. 7

    Oheň pod vriacou vodou znížime na mierny a naraz do nej vložíme knedličky pomocou kuchynskej naberačky alebo sitkom na varenie. Keď knedličky vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 3–5 minút a sitkom vyberieme.

  8. 8

    Ihneď obalíme v pripravenej strúhankovej posýpke. Servírujeme teplé s kopčekom kyslej smotany, čerstvými jahodami a nasekanou čerstvou medovkou. Môžeme posypať opečenými mandľovými lupienkami alebo nastrúhaným tvarohom či pokvapkať roztopeným maslom. Nakoniec dosladíme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha