Foto: labor1
Podľa tohoto receptu musí uvariť veľmi chutnú huspeninu aj ten, kto ju ešte nikdy nevaril a nemôže sa mu nepodariť. V tomto recepte sú Zobraziť celý popisPodľa tohoto receptu musí uvariť veľmi chutnú huspeninu aj ten, kto ju ešte nikdy nevaril a nemôže sa mu nepodariť. V tomto recepte sú napísané staré osvedčené finty, ktoré vám urýchlia varenie a preto budete huspeninu variť častejšie. Ja si varím túto huspeninu miesto tlačenky, ktorú som celý život miloval, ale mi je už ťažká, tak si ju kompenzujem takto.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5 - 6 ks |
|
1 - 2 ks |
|
1-2 ks |
|
1 - 2 PL |
|
15 - 20 guličiek |
|
1 hlávka ošúpaný |
|
1 - 2 ks |
|
2 - 3 ks |
|
1 ks menší |
|
1 ks stredná |
|
Postup
-
1
Ja to varím v 13 litrovom hrnci a na plynovom sporáku musí byť platňa, aby plameň nešľahal priamo na dno hrnca, lebo sa nám suroviny začnú pripaľovať, v prípade elektrického šporáku vložím do hrnca veľký plytký tanier, ktorý podložím z jednej strany kúskami kachličiek, aby mala kade unikať zohriata voda spod taniera, tanier zabráni priamemu styku s rozohriatou platňou a tým aj pripekanie mäsa o hrniec.
- 2
Paprčky zľahka okefujem kefkou a naukladám do hrnca, zalejem vodou a privediem do varu. Chvíľu povarím za stáleho varu a po 5 - 10 minutách všetko vylejem do dresu a poumývam. Potom paprčky očistím dôkladnejšie a to tak, že medzi prstami vyrežem nožíkom a chlpy oholím so žiletkou, ktorú som nevyhodil, keď som ju menil.
- 3
Všetko poumývané vrátim späť do hrnca a začínam variť opatrne, pridám aj 1 údené a 1 neúdené koleno (ďalšie kolená varím zvlášť ak sa nezmestia do hrnca). Nedávam kožky, pretože glej sa vytvorí zo šliach paprčiek (a nie ako hovorí mýtus, že z koží) a ani bobkový list a vegetu - to dosiahneme zo zeleniny. Čiže ďalej pridáme pokrájanú zeleninu - cesnak, cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler, nezabudneme na soľ a korenie. Asi po dvoch hodinách môžeme vývar okoštovať a dochucujeme ho ako nedeľnú polievku. Po štyroch hodinách môžeme vodu doliať miesto vyparenej vody a varíme spolu minimálne osem hodín. Po ôsmich hodinách odstavíme a necháme trocha vychladnúť, aby sa s tým dalo pracovať (1/2 - 1 hodinu). Medzitým si očistíme asi 10 strúčikov cesnaku.
- 4
Vyberáme zeleninu zvlášť (alebo ju rovno vyhodíme - to nie je až taká zdravá zelenina), paprčky jednotlivo do tanierov (ja na to používam gulášové misky), zvlášť kolená bez kože a kostí. Paprčky zbavíme kostí a prípadných neželaných častí, ktoré sme nevedeli alebo zabudli vyrezať, na každú pretlačíme strúčik cesnaku a ten vmasírujeme do paprčky a necháme chvíľu odstáť, aby sa cesnak prilepil o paprčku. Medzitým precedíme vývar, do tanierov pridáme mäso z údeného a aj neúdeného kolena, mäso trocha premiešame a nakoniec zalejeme vývarom. Ja robím tie taniere pomerne mäsité i keď to nerobím na počet tanierov, tak mám z toho aj 8 kusov a popritom robím tzv. ženskú huspeninu z čistého mäsa. Po stuhnutí huspeninu obrežem dookola vydličkou a vyklopím na hlboký tanier, polejem octom (cibuľu už nedávam, lebo je tam dostatok cesnaku a cibuľa by iba prerazila tú fantastickú chuť) a jem s čerstvým domácim chlebíkom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
inak aj ja robím takto a je výborná *****