Kiwi roláda (fotorecet)

palokuchki - fotkapalokuchki, 6. decembra 2010

Niekedy robim Slonie slzy klasicke podla povodneho receptu. Tuto verziu tohoto oblubeneho zakuska som si tentokrat zmenila a pouzila som ine suroviny.

8
porcií
25 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
4 ks
80 g, jemný
50 g
50 g
plnka:
300 ml
2 PL, (zlatý klas)
150 g
80 g
1 KL
5 ks
poleva:
200 g
3-4 PL, horuca
1  KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bielky vyslahame do tuha. Za staleho slahania pridame po lyziciach cukor a zltka. Pridame muku rozmiesanu s pomletymi lieskovymi orieskami a zlahka premiesame. Cesto vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure 180C 15 minut. Upeceny teply plat kolaca prehneme na polovicu.

    Kiwi roláda (fotorecet) - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka a maizeny si uvarime kasicku. Maslo vymiesame s cukrom a vanilkovym cukrom do peny. Za staleho slahania pridame po lyziciach vychladeny puding. 3/4 kremu natrieme na jednu polovicu cesta. Poukladame ocistene kiwi a potrieme ich zvysnym kremom.

    Kiwi roláda (fotorecet) - obrázok 2
  3. 3

    Pravu polovicku cesta prehneme na plnku s kiwi. Roladu dame stuhnut do chladnicky.

    Kiwi roláda (fotorecet) - obrázok 3
  4. 4

    Cukor dobre vymiesame s horucou vodou a pridame zmaknute maslo. Kolac polejeme polevou a ozdobime cokoladou.

  5. 5

    Prikladam dalsi obrazok na vysvetlenie k bodu 1. Po upeceni cesta som papier na pecenie stiahla a volne ulozila na kolac. Do prostriedku po sirke cesta som polozila trubicku z tvrdeho papiera a plat cesta som prehla. Na zdobenie som si rozpustila cokoladu. Nalliala som ju do maleho plastikoveho vrecka a na jednom konci som kusocek odstrihla.

    Kiwi roláda (fotorecet) - obrázok 5

Diskusia k receptu

36 komentárov k receptu
@palokuchki už som tu niekde písala, že slonia slza je vianočný zákusok môjho muža, teda klasicky z banánom, ale už som robila aj z iným ovocím, ale ja som kiwi, pomaranč, banán.... pokrájala na kúsky a tie som "rozhádzala" po plnke a zavinula. Potom to na reze robilo takú pekný farebnú mozaiku. Tebe sa roláda nádherne vydarila :-)
Vyzerá sviežo a veľmi chutne. Ale..... čím si prosím Ťa vytvorila tie čokoládové čiary? Možno pre niekoho smiešna otázka, ale ja by som to chcela vedieť. Ďakujem.
Potesili ma vase komentare. Dakujem! @evusik dobry napad s tym ovocim ho pokrajat. Maracuja by bola urcite tiez velmi dobra. @zitar rozpustenu cokoladu som dala do vrecka, na jednom rohu som kusok odstrihla a cokolada mi vytekala tenkym pramienkom. @marikasu chvilu som rozmyslala, ked som pisala recept ako tento zakusok pomenovat. Nechcela som napisat slonie slzy, napadlo ma krokodilie oko ale slonie oko ma nenapadlo. Nakoniec som sa rozhodla pre velmi bezny neutralny nazov. Mozno mas pravdu, nieco nezvycajne by sa tiez hodilo.
@palokuchki : ja som vcera skusala slahackove minitorticky s kiwi aj s broskynami, vyzeraju super, ale cesto mi okamzite zvlhlo, takze napriek super surovinam, neboli, ako som ocakavala. chcem vediet, co spravi kiwi tejto nadhere, ci nepusti stavu a nenavlhne to cele.
@marienka odfotila som ti papier ako som ho mala polozeny na ceste (cesto uz nemam) a polozila som nan tu trubicku co som pouzila. Je to obycajny tvrdy papier skruteny do trubicky a upevneny dvoma gumickami. @zitar pre teba som odfotila ako som si pripravila cokoladu na zdobenie. @dogagador tento kolac urcite nezvlhne od kiwi. Kiwi nie je az take stavnate. Ja som do takejto plnky uz dala aj zavarany ananas a bolo to v poriadku a ananas je ovela stavnatejsi.
@zitar , no vidis ale keby si sa neopytala, nenapadlo by ta to mozno. Vobec nevadi ze si sa pytala, ved len takto sa ucime nove finty. Aj mne to musel niekto raz ukazat, ako aj ine nove veci. Netreba sa len hanbit a treba sa len pytat.
@palokuchki Tvoju roládku som si hneď teraz uložila do kuchárskej knihy.Je ozaj veľmi pekná a určite aj chutná.No je to tak,že dvaja keď robia to isté,nie je to to isté.Teším sa na tvoj koláčik.

Pridaj komentár k receptu: