Konečne som sa odhodlala na prvú marcipánovú tortu. Torty som pred tým pekávala, ale vždy len s plnkovou ozdobou. Nie je síce taká krásna, Zobraziť celý popisKonečne som sa odhodlala na prvú marcipánovú tortu. Torty som pred tým pekávala, ale vždy len s plnkovou ozdobou. Nie je síce taká krásna, ako MARGARÉTKINA svadobná, ale pracovné nasadenie bolo veľké......
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: 3 okrúhle pláty s priemerom 30cm | |
| 400 gr |
|
| 400 gr |
|
| 9 ks |
|
| 1,5 ks |
|
| 12 lyžíc |
|
| 4 lyžice |
|
| Kávová plnka: | |
| 250 ml |
|
| 250 ml |
|
| 3 lyžice |
|
| 1,5 ks |
|
| 200 gr |
|
| 1 ks |
|
| Čokoládová plnka: | |
| 1,5 ks |
|
| 150 gr |
|
| 4 lyžice |
|
| 300 gr |
|
| 450 ml |
|
| 1 ks |
|
| Marcipán: | |
| 4 lyžice |
|
| 400 gr |
|
| 200 gr |
|
| 7 lyžíc |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Stredný plát: | |
| 300 ml |
|
| 50 ml |
|
Postup
-
1
Vymiešame práškový cukor so žĺtkami,pridáme vlažnú vodu, múku s kypriacim práškom, tuhý sneh a 4 lyžice suchej mletej kávy.
-
2
Cesto rozdelíme na tri časti a upečieme na 180 stupňoch.
-
3
Jeden plát cesta nakrájame na kúsky, zalejeme vychladnutou kávou a umom, vymiešame do tuhšej hmoty,ktorú použijeme namiesto stredného plátu.
-
4
Pripravíme si plnky. Kávová: polovicu smotany a uvarenú kávu s 3 lyžicami cukru dáme variť, vo zvyšnej smotane vymiešame zlatý klas, vlejeme a uvaríme hustý puding. Do vychladeného vmiešame maslo. Kávová plnka má farbu karamelu, nakoľko ja som mala rovnakej farby cesto, na farebné odlíšenie som do plnky pridala lyžicu kakaa.
-
5
Čokoládová plnka: túto som si vybrala s receptu na banánovú roládu od MATALIPTAK. Je naozaj vynikajúca,takže Maťka ďakujem. Z mlieka,cukru a čokoládového pudingu uvariť hustý puding,ešte do horúceho vmiešavať horkú čokoládu, kým sa nerozpustí. Do vychladeného pudingu vmiešať maslo. V recepte uvádzam suroviny na jeden a pol dávky, nakoľko som ju použila aj na okraje torty. Môžeme tortu "poskladať". Cesto,čokoládová plnka, čokoládový "punč"/rozmiešané upečené cesto/.Formujeme po kúskoch a poukladáme na plnku, zľahka pritlačíme.
-
6
Na tento plát dáme kávovú plnku a prikryjeme posledným cestom. Tortu natrieme plnkou po všetkých stranách.
-
7
Po prvý krát som sa rozhodla vyrobiť si domáci marcipán,namiesto ružového farbiva som vyskúšala rozmiešať v troške vody punčovú polevu,takže bol marcipán aj voňavý, len neskôr stvrdol viac, ako ten s farbivom.
-
8
Finálny výsledok dcérku potešil a koniec koncov,mňa tiež. Na konci sa mi síce ešte pokazil mixér,ale našťastie "na konci". Teraz už len zostáva ďalej sa učiť a vylepšovať modelovanie ozdôb.









Diskusia k receptu