Kávovo - čokoládová torta
Autor receptu: stacy77777
Konečne som sa odhodlala na prvú marcipánovú tortu. Torty som pred tým pekávala, ale
vždy len s plnkovou ozdobou. Nie je síce taká krásna, ako MARGARÉTKINA svadobná, ale
pracovné nasadenie bolo veľké......
30 porcií |
150 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Vymiešame práškový cukor so žĺtkami,pridáme vlažnú vodu, múku s kypriacim práškom, tuhý sneh a 4 lyžice suchej mletej kávy.
- Cesto rozdelíme na tri časti a upečieme na 180 stupňoch.
- Jeden plát cesta nakrájame na kúsky, zalejeme vychladnutou kávou a umom, vymiešame do tuhšej hmoty,ktorú použijeme namiesto stredného plátu.
- Pripravíme si plnky. Kávová: polovicu smotany a uvarenú kávu s 3 lyžicami cukru dáme variť, vo zvyšnej smotane vymiešame zlatý klas, vlejeme a uvaríme hustý puding. Do vychladeného vmiešame maslo. Kávová plnka má farbu karamelu, nakoľko ja som mala rovnakej farby cesto, na farebné odlíšenie som do plnky pridala lyžicu kakaa.
- Čokoládová plnka: túto som si vybrala s receptu na banánovú roládu od MATALIPTAK. Je naozaj vynikajúca,takže Maťka ďakujem. Z mlieka,cukru a čokoládového pudingu uvariť hustý puding,ešte do horúceho vmiešavať horkú čokoládu, kým sa nerozpustí. Do vychladeného pudingu vmiešať maslo. V recepte uvádzam suroviny na jeden a pol dávky, nakoľko som ju použila aj na okraje torty. Môžeme tortu "poskladať". Cesto,čokoládová plnka, čokoládový "punč"/rozmiešané upečené cesto/.Formujeme po kúskoch a poukladáme na plnku, zľahka pritlačíme.
- Na tento plát dáme kávovú plnku a prikryjeme posledným cestom. Tortu natrieme plnkou po všetkých stranách.
- Po prvý krát som sa rozhodla vyrobiť si domáci marcipán,namiesto ružového farbiva som vyskúšala rozmiešať v troške vody punčovú polevu,takže bol marcipán aj voňavý, len neskôr stvrdol viac, ako ten s farbivom.
- Finálny výsledok dcérku potešil a koniec koncov,mňa tiež. Na konci sa mi síce ešte pokazil mixér,ale našťastie "na konci". Teraz už len zostáva ďalej sa učiť a vylepšovať modelovanie ozdôb.