Kávovo - čokoládová torta

Autor receptu: stacy77777

Konečne som sa odhodlala na prvú marcipánovú tortu. Torty som pred tým pekávala, ale vždy len s plnkovou ozdobou. Nie je síce taká krásna, ako MARGARÉTKINA svadobná, ale pracovné nasadenie bolo veľké......

30
porcií
150 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vymiešame práškový cukor so žĺtkami,pridáme vlažnú vodu, múku s kypriacim práškom, tuhý sneh a 4 lyžice suchej mletej kávy.
  2. Cesto rozdelíme na tri časti a upečieme na 180 stupňoch.
  3. Jeden plát cesta nakrájame na kúsky, zalejeme vychladnutou kávou a umom, vymiešame do tuhšej hmoty,ktorú použijeme namiesto stredného plátu.
  4. Pripravíme si plnky. Kávová: polovicu smotany a uvarenú kávu s 3 lyžicami cukru dáme variť, vo zvyšnej smotane vymiešame zlatý klas, vlejeme a uvaríme hustý puding. Do vychladeného vmiešame maslo. Kávová plnka má farbu karamelu, nakoľko ja som mala rovnakej farby cesto, na farebné odlíšenie som do plnky pridala lyžicu kakaa.
  5. Čokoládová plnka: túto som si vybrala s receptu na banánovú roládu od MATALIPTAK. Je naozaj vynikajúca,takže Maťka ďakujem. Z mlieka,cukru a čokoládového pudingu uvariť hustý puding,ešte do horúceho vmiešavať horkú čokoládu, kým sa nerozpustí. Do vychladeného pudingu vmiešať maslo. V recepte uvádzam suroviny na jeden a pol dávky, nakoľko som ju použila aj na okraje torty. Môžeme tortu "poskladať". Cesto,čokoládová plnka, čokoládový "punč"/rozmiešané upečené cesto/.Formujeme po kúskoch a poukladáme na plnku, zľahka pritlačíme.
  6. Na tento plát dáme kávovú plnku a prikryjeme posledným cestom. Tortu natrieme plnkou po všetkých stranách.
  7. Po prvý krát som sa rozhodla vyrobiť si domáci marcipán,namiesto ružového farbiva som vyskúšala rozmiešať v troške vody punčovú polevu,takže bol marcipán aj voňavý, len neskôr stvrdol viac, ako ten s farbivom.
  8. Finálny výsledok dcérku potešil a koniec koncov,mňa tiež. Na konci sa mi síce ešte pokazil mixér,ale našťastie "na konci". Teraz už len zostáva ďalej sa učiť a vylepšovať modelovanie ozdôb.