Kávenky - bezlepkové rezy fotorecept

dobizu - fotkadobizu, 13. augusta 2010
Kávenky - bezlepkové rezy (fotorecept)
Foto: dobizu

Pri pečení medovej krémešky na meninovú oslavu mi zostali štyri bielky. Preto som sa rozhodla vyskúšať ďalší bezlepkový recept. Tentoraz som sa inšpirovala výbornou Zobraziť celý popisPri pečení medovej krémešky na meninovú oslavu mi zostali štyri bielky. Preto som sa rozhodla vyskúšať ďalší bezlepkový recept. Tentoraz som sa inšpirovala výbornou knižkou plnou takýchto receptov od Ivy Bušinovej, za čo chcem aj touto cestou autorke vyjadriť veľké poďakovanie v mene všetkých celiatikov. Oproti pôvodnému receptu som urobila len jedinú zmenu - vanilkový puding do krému som nahradila vanilkovo-smotanovým, ktorý mu dodal lahodnú jemnú chuť.

15-20 rezov
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
90 g
50 g
50 g
Krém:
125 g
1 balíček
250 ml
150 g
1 PL
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme a odvážime si všetky potrebné suroviny.

    Kávenky - bezlepkové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme kryštálový cukor. Zľahka vmiešame múku zmiešanú s pomletými orechami.

    Kávenky - bezlepkové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rovnomerne stierkou rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-200 stupňov do ružova.

    Kávenky - bezlepkové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené a vychladnuté cesto rovnomerne prekrojíme na tri časti.

    Kávenky - bezlepkové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na krém si najskôr uvaríme mlieko a pudingový prášok. Za občasného miešania necháme puding dobre vychladnúť.

    Kávenky - bezlepkové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny a postupne po častiach (aby sa krém nezrazil) k nemu zašľaháme vychladnutý puding.

    Kávenky - bezlepkové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec do krému zašľaháme 1 lyžicu rumu (príp. rumovú esenciu) a pol lyžičky mletej zrnkovej kávy.

    Kávenky - bezlepkové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovým krémom naplníme všetky tri pláty.

    Kávenky - bezlepkové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krémom potrieme aj vrch a boky koláča, ľubovoľne ozdobíme a dáme do chladničky dobre stuhnúť. Potom koláč krájame na rezy. Koláčik je výborný, chuťou pripomína štafetky. Prajem dobrú chuť!

    Kávenky - bezlepkové rezy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

samanka
@dobizu a ja som rozmýšľala, čo so zvyšnými bielkami...asi nič nepokazím, ak použijem normálnu múku, však?
pivonka
Krásne vyzerá a perfektné zužitkovanie bielkov. Už je v KK.
dobizu
Ďakujem! @samanka - určite môžeš použiť obyčajnú múku, ja by som dala polohrubú...vyskúšaj a daj vedieť, či sa podarilo. :-)
majkas
hmmmm, mnam, vyzera to fantasticky, ja kavove zakusky mozem. receptik ulozeny v KK :)
dobizu
Ďakujem, snažím sa! Rada sa s vami podelím o dobrý receptík, lebo najmä pri špeciálnych diétach je ich ako šafranu. A zároveň oplácam vaše skvelé recepty. Ozaj bol lahodný, len sa tak po ňom zaprášilo, len-len že som si stihla z neho uchmatnúť! :-)
evanaaa
Dobizu, ten koláč vypadá ako od profesionálov anie od jednej amatérskej šikulky, je ukážkový, možno sa dá urobiť aj na tretí spôsob ( pre celiatikov, normálne ), aj pre diabetikov. Skúsim.
dobizu
@marienka44 - ja som to robila na klasický vyšuchovací plech 30x40 cm, ale cesto som nenatierala od krajov, takže korpus bol asi 28x35 cm... ono je to dosť tenké, ale krásne mi narástlo pečením, nezostane len taká placka... :-)
@evanaaa - ďakujem krásne a budem veľmi rada, keď vyskúšaš aj dia-verziu, daj mi potom vedieť, ako vyšiel. Držím palce... :-)
vieraa
dobizu ja velmi pekne dakujem za tento bezlepkový recept, vyzerá skvele, ďalší super,ukladám si ho.
zdezda
Veeeeľmi pekné, precízne a s láskou vyzdobené, si šikula, vyskúšam aj ja túto dobrotu :-)
dobizu
Ďakujem všetkým! @marienka44 - tá vzorka je veľmi jednoduchá, robím ju takou zúbkatou stierkou - na jednej strane má menšie na druhej strane väščie zúbky. Najskôr prejdem po nožíkom uhladenom povrchu plnky tými menšími zúbkami v jednom smere (urobia sa na povrchu rovné pásiky), potom tými väčšími zúbkami kolmo a vzniknú také akoby štvorčeky. :-) Inak touto strierkou sa dajú robiť na povrchu koláča v kréme pekné vlnovky. A rozmýšľam, odkiaľ máme tú stierku - spýtala som sa maminy, tak vraj bola súčasťou kuchynského robota.
pivonka
Nad tým zdobením som aj ja rozmýšľala. Taká stierka by sa mi zišla.
dobizu
@pivonka - ja myslím, že to by išlo vyrobiť aj doma z nejakej plastovej podložky (predávajú v papierníctve) alebo z nejakého väčšieho pevnejšieho plastového obalu (trebárs kelímok - hranatý - od rastlinného masla...) vystrihnúť obdĺžnik (tá moja stierka má rozmer 10x7cm) a na protiľahlých dlhších stranách vystrihnúť zúbky - na jednej strane sú vrcholy zúbkov od seba 1 cm a na druhej strane vzdialené 1,5 cm. Ja takto zdobím povrch zákuskov vždy, keď sa mi nechce na vrch robiť poleva :-))) Využívam ju skutočne často, je to super vec :-) Vyskúšaj (ak sa ti chce s tým pohrať) a daj vedieť, či sa podarilo. Pekný dníček! :-)
evanaaa
Tú stierku aj aj mám ale kto ju nemá, môže použiť aj vidličku, len toasi rovné nebude, no aj vlnky sú pekné.
evanaaa
A ešte tak na okraj pre všetkých " bezlepkáčov" ktorí bývajú blízko alebo v okolí Bratislavy, že v Svätom Jure na ulici Prostredná 1 otvorili obchod pod názvom : Bezlepkoshop, okrem iného sú tam aj racio, bio, dia a cereálne výrobky. A adresa na intern. obchod je : www. bezlepkoshop.sk
celka
@dobizu - nevím jak jsem mohla Tvoje bezlepkové kávenky přehlédnout.
Asi proto, že teď bývám málo doma a pak na vareche všechno doháním
pospátku. Tvůj recept se mi bude určitě hodit, taky mi často zbudou bílky.
dobizu
@evanaaa - mám skúsenosť s tým obchodom - objednávala som z neho cez internet a bola som maximálne spokojná, ako s tovarom, tak aj s prístupom pani majiteľky. Vrele odporúčam! @celka - ďakujem, tie bielky zostávajú dosť často :-) a snehové pusinky sa nám už prejedli. Toto je zas niečo iné a ozaj chutné! Vďaka ešte raz! :-))))
marienka44
Tearz som zistila, ze aj ja mam taku stierku 7x11cm. Na jednej strane su zubky v odstupe 1 cm a na druhej strane 0,5 cm. Este som ju nikdy nepouzila. :-).Kupila som ju v AZ obchode , kde maju aj tovar os Tescomy.
dobizu
@marienka44 - to cesto nie je ako na laskonky, je tam viac múky, cesto je mäkké, nie je vysušené, skôr je to cesto ako na štafetky.
moli
Jéj ha, krása a určite chutia skvele.Budem musieť vyskúšať! :o)
dobizu
Ďakujem, @moli , si milá. Určite vyskúšaj a daj vedieť, či chutili. :-)
frezia68
@dobizu :Blahoželám k výhre ešte zvlášť,lebo Tvoja radosť je taká spontánna z tej výhry,že Tvoje nadšenie aj mňa nakazilo...:-)))
majkas
odskusany:) odrezky boli chutovo vynikajuce, takze aj kolacik urcite bude, caka uz ozdobeny na balkone nech sa vychladi:) len som nemala rum tak som dala mandlovu esenciu:)
dobizu
@majkas , som rada, že sa podaril, dúfam, že aj celý koláčik chutil minimálne tak, ako odrezky :-)
veronicca
Výborný :) povedlo se a chutná skvěle !!! Akorát místo másla jsem dala margarín,protože tady ve švédsku mají slanné máslo a ještě jsem nenašla bez soli... ale i tak je strašně mnam mnam :)
dobizu
@veronicca - príjemne ma potešilo, že sa nielen podaril, ale hlavne, že chutí... U nás patrí k obľúbeným a nechýba na sviatočnom stole :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia