Kávenky - bezlepkové rezy (fotorecept)

Autor receptu: dobizu

Pri pečení medovej krémešky na meninovú oslavu mi zostali štyri bielky. Preto som sa rozhodla vyskúšať ďalší bezlepkový recept. Tentoraz som sa inšpirovala výbornou knižkou plnou takýchto receptov od Ivy Bušinovej, za čo chcem aj touto cestou autorke vyjadriť veľké poďakovanie v mene všetkých celiatikov. Oproti pôvodnému receptu som urobila len jedinú zmenu - vanilkový puding do krému som nahradila vanilkovo-smotanovým, ktorý mu dodal lahodnú jemnú chuť.

15-20 rezov
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Pripravíme a odvážime si všetky potrebné suroviny.
  2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme kryštálový cukor. Zľahka vmiešame múku zmiešanú s pomletými orechami.
  3. Cesto rovnomerne stierkou rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-200 stupňov do ružova.
  4. Upečené a vychladnuté cesto rovnomerne prekrojíme na tri časti.
  5. Na krém si najskôr uvaríme mlieko a pudingový prášok. Za občasného miešania necháme puding dobre vychladnúť.
  6. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny a postupne po častiach (aby sa krém nezrazil) k nemu zašľaháme vychladnutý puding.
  7. Nakoniec do krému zašľaháme 1 lyžicu rumu (príp. rumovú esenciu) a pol lyžičky mletej zrnkovej kávy.
  8. Hotovým krémom naplníme všetky tri pláty.
  9. Krémom potrieme aj vrch a boky koláča, ľubovoľne ozdobíme a dáme do chladničky dobre stuhnúť. Potom koláč krájame na rezy. Koláčik je výborný, chuťou pripomína štafetky. Prajem dobrú chuť!