Karamelový krém
Karamelový krém

Karamelový krém s pomarančom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 9. apríla 2023
Karamelový krém s pomarančom
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
30 (+ chladenie) minút
príprava
40 minút
na 150 °C

Suroviny

100 g
4 PL
500 ml
1 ČL
60 g
4 ks
1 PL
1 ks (bio)
Na vymastenie misiek:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si 4 zapekacie misky a zľahka ich vytrieme maslom. Poukladáme ich do pekáča.

  2. 2

    Do panvice s nepriľnavým dnom nasypeme kryštálový cukor a nalejeme vodu. Zahrievame, kým sa cukor rozpustí a voda odparí. Cukor získa ľahkú zlatistú farbu a vznikne sirup. Rozdelíme ho do pripravených formičiek.

  3. 3

    Mlieko zohrejeme asi na 38 °C. Do misy nalejeme vanilkovú esenciu, pridáme krupicový cukor, vajcia a trieme, kým sa cukor rozpustí. Potom vlejeme mlieko a likér. Premiešame, ale nešľaháme, aby sa nevytvorila pena. Rozdelíme do misiek so sirupom.

  4. 4

    Do pekáča nalejeme horúcu vodu, aby siahala do 2/3 misiek. Vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme asi 40 minút. Necháme vychladnúť a preložíme aspoň na 8 hodín do chladničky.

  5. 5

    Pred servírovaním najemno nakrájame kôru z pomaranča a trochu ju povaríme v šťave, ktorú sme z neho vytlačili. Vychladený krém vyklopíme na tanieriky, ozdobíme pomarančovou kôrou a trochou šťavy.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia