Karamelový krém

Karamelový krém s pomarančom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 (+ chladenie) minút
príprava
40 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si 4 zapekacie misky a zľahka ich vytrieme maslom. Poukladáme ich do pekáča.
  2. Do panvice s nepriľnavým dnom nasypeme kryštálový cukor a nalejeme vodu. Zahrievame, kým sa cukor rozpustí a voda odparí. Cukor získa ľahkú zlatistú farbu a vznikne sirup. Rozdelíme ho do pripravených formičiek.
  3. Mlieko zohrejeme asi na 38 °C. Do misy nalejeme vanilkovú esenciu, pridáme krupicový cukor, vajcia a trieme, kým sa cukor rozpustí. Potom vlejeme mlieko a likér. Premiešame, ale nešľaháme, aby sa nevytvorila pena. Rozdelíme do misiek so sirupom.
  4. Do pekáča nalejeme horúcu vodu, aby siahala do 2/3 misiek. Vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme asi 40 minút. Necháme vychladnúť a preložíme aspoň na 8 hodín do chladničky.
  5. Pred servírovaním najemno nakrájame kôru z pomaranča a trochu ju povaríme v šťave, ktorú sme z neho vytlačili. Vychladený krém vyklopíme na tanieriky, ozdobíme pomarančovou kôrou a trochou šťavy.