Foto: orchidea
Základ receptu je z časopisu a knihy "Veľká domáca cukrárka", upravila som si len množstvo surovín, aby som mala väčší počet hotových veterníkov. Konečne Zobraziť celý popisZáklad receptu je z časopisu a knihy "Veľká domáca cukrárka", upravila som si len množstvo surovín, aby som mala väčší počet hotových veterníkov. Konečne som sa dopracovala k veterníkom o akých som vždy snívala.
porcií
na 230 °C
Suroviny
6 dl, studená |
|
250 g,, Palmela |
|
300 g |
|
7 ks |
|
štipka |
|
400 ml |
|
1 ks |
|
5 dl |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
120 g |
|
2 ks |
|
600 ml |
|
2 ks |
|
6 PL |
|
Postup
-
1
Do vody nakrájame tuk, dáme štipku soli a privedieme k varu. Varíme kým sa tuk nerozpustí. Za stáleho miešanie prisypeme preosiatu múku a ešte miešame - odpaľujeme. (Ja to robím asi 5 minút, kým nevznikne hmota oddeľujúca sa od varešky a od hrnca, na dne kastróla sa utvorí biely povlak. Vtedy hrniec odstavím a nechám vychladnúť.)
-
2
Do vychladnutej hmoty pridáme po jednom vajíčka, dobre každé premiešame - najlepšie šľahačom. Pomocou cukrárenského vrecúška nastriekame na plech okrúhle veterníčky.(Pohárom namočenom v múke som si vyznačila na plech krúžky a veterníky som striekala dvakrát na seba - dve vrstvy).
- 3
Rúru vyhrejeme na 230 strupňov, vložíme plech a pečieme asi 25 minút. (Na dno rúry si dávam pri pečení odpaľovaného cesta kastrólik s vodou, aby sa v rúre tvorila para a dobre pečivo rástlo). Po upečení a čiastočnom vychladnutí veterníčky prekrojíme.
- 4
Z mlieka, vanilkového cukru, práškového cukru, zo žĺtka a Zlatých klasov uvaríme puding a necháme ho vychladnúť. Kým puding chladne, vyšľaháme si 5 dl šľahačkovej smotany so stužovačom šľahačky. K šľahačke postupne pridávame puding a dobre šľaháme spolu do hladka. Krém striekame na spodnú časť veterníčkov.
- 5
6 PL kryštálového cukru skaramelizujeme na suchej panvici, miešame na miernom ohni. Postupne pridáme za stáleho miešania 1 dl šľahačkovej smotany, karamel v nej rozpustíme a miešame kým nevznikne vláčna polotuhá masa. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zvyšok šľahačkovej smotany - 500 ml vyšľahýme so stužovačom. Pridávame karamelovú hmotu (asi 1-2 PL nechať do polevy). Vyšľahanú šľahačku dáme na krém.
- 6
Hotové veterníčky polejeme karamelovou polevou. 200 g práškového cukru vymiešať s 5-6 PL horúcej vody, pridať karamelovú hmotu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
tie dnešne nechutne umeliny. Tomu sa povie pán veternik. Dakujem
za super receptík.
Ja som tiez robievala veterniky, len bez karamelu, lebo som nevedela ako spravne uvarit karamel. Si predstavte, tolko rokov peciem kde co a nevedela som spravit karamel.
Pre @aja1616 uprestňujem: 400 ml šľahačkovej smotany ide do krému a 600 ml je na karamelovú šľahačku, len 100 ml z toho množstva,( ešte nevyšľahaná šľahačka) sa použije na zaliatie karamelu a zvyšok teda 500 ml sa vyšľahá na šľahačku....
Ospravedlňujem sa za to, že som neustriehla v postupe a udávala som množstvá aj v ml a dl ale vy zbehlé kucháročky mi to hádam odpustíte.
@rona1 - ďakujem