Karamelové rezy - bezlepkové - lepkové

manka1 - fotkamanka1, 28. apríla 2012
Karamelové rezy - bezlepkové - lepkové
Foto: manka1

Výsledok bol výborný, a aj pekný.

80 minút
na 200 °C

Suroviny

7 ks
7 lyžíc
4 lyžice
1 lyžica
2 lyžice
2 lyžice
1/2 balíčka
štipka noža
Karamelová plnka:
300 g
1 l
2a1/2 balíčka (asi100g)
250 g (Hera)
Na potretie:
3 dl
2 bal bez cukru
2-3 štvorčeky




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľaháme s cukrom dotuha. Pridáme žĺtky, potom po častiach múky s kypriacim práškom do pečiva. (Lepkáči - 5 lyžíc polohrubej múky), kakao, olej. Spolu dobre prešľahať, a vyliať na plech (klasická veľkosť myslím, že 30x40cm) vyložený papierom na pečenie.

    Karamelové rezy - bezlepkové - lepkové - obrázok 1
  2. 2

    Upiecť - klasika - asi na 200°C asi 10 min - kým sa cesto neoddeľuje od krajov. Chvíľku nechať vychladnúť, potom napr. na drevenej table prevrátiť, stiahnuť papier, a vrátiť späť na plech - to aby nebolo veľa riadu.

    Karamelové rezy - bezlepkové - lepkové - obrázok 2
  3. 3

    Kryštálový cukor si skaramelizujeme - najlepšie na takej rajničke čo má široké dno - nenechať ho dlho - lebo zhorkne - má mať takú peknú, no karamelovú farbu, a zaliať asi 1/2litrom mlieka - stále miešať - viem, ide to ťažšie, ale musí sa ten karamel rozpustiť - vznikne také karamelové mlieko. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlaté klasy, a vlejeme do karamelového mlieka - skrátka uvaríme puding.

    Karamelové rezy - bezlepkové - lepkové - obrázok 3
  4. 4

    Kašu - puding musíte nechať vychladnúť. Do vychladnutej kaše pridáme maslo (Heru), a spolu vyšľaháme - a máme krém. Natrieme na upečené cesto.

    Karamelové rezy - bezlepkové - lepkové - obrázok 4
  5. 5

    Na koniec vyšľaháme šľahačku - mlieko zo šľahačkou v prášku a trochou cukru (podľa chuti), natrieť na vrch zákuska - postrúhať čokoládu, pokrájať. (Môže sa smotana na šľahanie použiť, ale je dobre dať aj stužovač - aby to dobre držalo na zákusku)

    Karamelové rezy - bezlepkové - lepkové - obrázok 5

Diskusia k receptu

cica2
tie sú krásne a aké vysoké :-)
tatranka
Nič iné nemôžem napísať,len krásne vysoké a opakujem sa za @cica2 ,ale je to tak.
adkas
ano, ano, suhlasim, ze krasne rezy a ked karamelove, tak to urco nemoze byt zle
ppokia
juuuuuuuuuuuuj ten je nádherný uklaám :-)
valeri
Môžu byť dobré, aj keď ja krémeše nemusím, ale čo by človek neurobil pre deti :-)), len by ma zaujímalo, čo je to tá guarová guma - nepoznám to.
evanaaa
@manka1 , výborné, lákavé už len na obrázku...a musí tam byť tá guarová guma? Myslela som, že sa pridáva len do diabet.pečenia. Nie je po nej cesto tuhé, také gumové? Jedla som chlieb kde je pridaná, bol mäkký ako vata, ale celý týždeň, vôbec nestvrdol, len som ho, najmä kôru, zubami trhala, preto sa pýtam.
manka1
Ďakujem za pochválenie, bol naozaj dobrý. Guarová guma je len pre bezlepkáčov, lepšie drží cesto spolu, nemrví sa tak. Lepkáči tam máte lepok - ten cesto drží spolu, a nemrví sa. Dá sa samozrejme piecť aj bez nej, ale predsa s ňou je to menej mrviace sa. Ona sa používa práve táto guarová guma, alebo potom xantanová guma - tak nejako sa to volá, mávajú to v špecializovaných predajniach, stačí si kúpiť trochu, a vydrží dlho.
marcy
máš ho nádherný, na krájanie si zrejme expertka,obdivujem Tvoju dokonalú prácu :-D.....ja upečiem rada,aj vyzdobím,len to krájanie mi nejde :-(
manka1
@marcy , ďakujem za pochvalu, ale som sa s chuti zasmiala, lebo si o sebe myslím, že zdobiť a krájať je moja veľmi slabá stránka. Ale vidíš, keď sa trochu posnažím, čiže naprogramujem hlavu, že idem fotiť do varechy, tak to aj trochu vyjde. No proste - vydarilo sa.
paleva
fakt pekný, a hlavne, ako hovorí marcy, to dokončenie, aj ja mám s tým problémy.
slawi
@manka1 receptik som vyskusala a je naozaj vynikajuci :)
Ta piskota je super, pekne drzy po kope a nerozpadava sa. Pouzijem ju aj na ine recepty.
Dakujeme za receptik :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia