Karamelové perníkové rezy fotorecept
foodblog Sisters Bakery, 27. novembra 2022
Foto: Archív Michaely Smolovej
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
125 g |
|
120 ml |
|
350 g |
|
75 g |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL (jelenia soľ) |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Na plnku: | |
50 ml |
|
2 PL (alebo pomarančová) |
|
|
|
Na polevu: | |
150 g |
|
1 ks |
|
1-2 PL |
|
1-2 PL |
|
Na ozdobenie: | |
|
Postup
-
1
Kryštálový cukor dáme do malého kastrólika a na slabom ohni ho pomaly, bez miešania roztopíme na karamel.
-
2
Keď je celý cukor rozpustený a jantárovej farby, prilejeme doň opatrne 120 ml vody. Karamel sa pod vodou zrazí, my ho však pomaly, za občasného miešania úplne roztopíme a vznikne tak karamelová tekutina.
-
3
Do teplej karamelovej tekutiny, ktorú sme stiahli z ohňa, pridáme med a miešame, kým sa nerozpustí. Potom prisypeme 250 g múky, salajku a sódu bikarbónu a vymiešame varechou na hladkú kašu.
-
4
Takto vopred pripravené kašovité cesto necháme cez noc v chlade vyzrieť.
-
5
Na druhý deň pridáme zvyšných 100 g múky, perníkové korenie, najemno nasekané kandizované citrusy, zmäknuté maslo a vymiesime kompaktné hutné cesto.
-
6
Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na veľkosť plechu (asi 25 x 35 cm).
-
7
Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme vodou, popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12–14 minút.
-
8
Upečené cesto necháme vychladnúť. Cesto potom rozrežeme na tri rovnako široké pásy.
-
9
Prvý pás potrieme citrónovou šťavou ochutenou rumom a potom marhuľovým džemom. Priložíme naň druhý pás cesta, ten tiež potrieme šťavou a džemom a napokon priložíme tretí pás cesta, ktorý potrieme už len rumovo–citrónovou šťavou.
-
10
Na polevu v miske mixérom vymiesime uvedené prísady a polejeme ňou perníkový rez. Koláč ozdobíme kandizovanou pomarančovou kôrou. Polevu necháme zaschnúť a potom rez servírujeme nakrájaný na plátky.
Diskusia k receptu