Perníkové rezy
Perníkové rezy

Karamelové perníkové rezy fotorecept

Michaela Smolová
foodblog Sisters Bakery, 27. novembra 2022
Karamelové perníkové rezy (fotorecept)
Foto: Archív Michaely Smolovej
20
porcií
60 (+ odležanie) minút
príprava
12-14 minút
na 180 °C

Suroviny

125 g
120 ml
350 g
75 g
50 g
1 ČL
1 ČL (jelenia soľ)
1 PL
1 PL
1 PL
Na plnku:
50 ml
2 PL (alebo pomarančová)
Na polevu:
150 g
1 ks
1-2 PL
1-2 PL
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Kryštálový cukor dáme do malého kastrólika a na slabom ohni ho pomaly, bez miešania roztopíme na karamel.

    Karamelové perníkové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je celý cukor rozpustený a jantárovej farby, prilejeme doň opatrne 120 ml vody. Karamel sa pod vodou zrazí, my ho však pomaly, za občasného miešania úplne roztopíme a vznikne tak karamelová tekutina.

    Karamelové perníkové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do teplej karamelovej tekutiny, ktorú sme stiahli z ohňa, pridáme med a miešame, kým sa nerozpustí. Potom prisypeme 250 g múky, salajku a sódu bikarbónu a vymiešame varechou na hladkú kašu.

    Karamelové perníkové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vopred pripravené kašovité cesto necháme cez noc v chlade vyzrieť.

    Karamelové perníkové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na druhý deň pridáme zvyšných 100 g múky, perníkové korenie, najemno nasekané kandizované citrusy, zmäknuté maslo a vymiesime kompaktné hutné cesto.

    Karamelové perníkové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na veľkosť plechu (asi 25 x 35 cm).

    Karamelové perníkové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme vodou, popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12–14 minút.

    Karamelové perníkové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečené cesto necháme vychladnúť. Cesto potom rozrežeme na tri rovnako široké pásy.

    Karamelové perníkové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prvý pás potrieme citrónovou šťavou ochutenou rumom a potom marhuľovým džemom. Priložíme naň druhý pás cesta, ten tiež potrieme šťavou a džemom a napokon priložíme tretí pás cesta, ktorý potrieme už len rumovo–citrónovou šťavou.

    Karamelové perníkové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na polevu v miske mixérom vymiesime uvedené prísady a polejeme ňou perníkový rez. Koláč ozdobíme kandizovanou pomarančovou kôrou. Polevu necháme zaschnúť a potom rez servírujeme nakrájaný na plátky.

    Karamelové perníkové rezy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu