Perníkové rezy

Karamelové perníkové rezy (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

20
porcií
60 (+ odležanie) minút
príprava
12-14 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kryštálový cukor dáme do malého kastrólika a na slabom ohni ho pomaly, bez miešania roztopíme na karamel.
  2. Keď je celý cukor rozpustený a jantárovej farby, prilejeme doň opatrne 120 ml vody. Karamel sa pod vodou zrazí, my ho však pomaly, za občasného miešania úplne roztopíme a vznikne tak karamelová tekutina.
  3. Do teplej karamelovej tekutiny, ktorú sme stiahli z ohňa, pridáme med a miešame, kým sa nerozpustí. Potom prisypeme 250 g múky, salajku a sódu bikarbónu a vymiešame varechou na hladkú kašu.
  4. Takto vopred pripravené kašovité cesto necháme cez noc v chlade vyzrieť.
  5. Na druhý deň pridáme zvyšných 100 g múky, perníkové korenie, najemno nasekané kandizované citrusy, zmäknuté maslo a vymiesime kompaktné hutné cesto.
  6. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na veľkosť plechu (asi 25 x 35 cm).
  7. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme vodou, popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12–14 minút.
  8. Upečené cesto necháme vychladnúť. Cesto potom rozrežeme na tri rovnako široké pásy.
  9. Prvý pás potrieme citrónovou šťavou ochutenou rumom a potom marhuľovým džemom. Priložíme naň druhý pás cesta, ten tiež potrieme šťavou a džemom a napokon priložíme tretí pás cesta, ktorý potrieme už len rumovo–citrónovou šťavou.
  10. Na polevu v miske mixérom vymiesime uvedené prísady a polejeme ňou perníkový rez. Koláč ozdobíme kandizovanou pomarančovou kôrou. Polevu necháme zaschnúť a potom rez servírujeme nakrájaný na plátky.