Karamelové košíčky fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 9. decembra 2010

Tieto karamelove kosicky patria medzi nase najoblubenejsie vianocne pecivo. Recept som si skombinovala z troch roznych druhov.

30
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 150-180 °C

Suroviny

cesto:
250 g
50 g
150 g
70 g
1 ks
plnka:
395 g
60 g
1/2 salky
2 PL
30 ks
poleva:
100 g, tmava
25 g




Postup

  1. 1

    Lieskove oriesky si rozlozime na plech a vlozime do vyhriatej rury 150C na 5 minut. Teple oriesky vysypeme na utierku a druhou utierkou ich prikryjeme. Oriesky suchame rukami cez utierku, pokym sa nam podari ich dostatocne obielit. Potom oriesky pomelieme. Do misky si dame vsetky suroviny na cesto a spracujeme ich dokopy. Na obrazku neni vidiet vajicko, vysypala som nan cukor.

    Karamelové košíčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto si vyvalkame na hrubku 2-3mm. Vykrajujeme z neho kolieska, ktore vkladame do formiciek na kosicky.

    Karamelové košíčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kosicky si ulozime na plech a pecieme vo vyhriatej rure 180C 15minut. Upecene vyklopime z formiciek a nechame vychladnut.

    Karamelové košíčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravime si krem; Do hrnca si dame salko, maslo, hnedy cukor a golden syrup. Golden syrup mozeme nahradit jednou lyzicou molasy a jednou lyzicou medu.

    Karamelové košíčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vsetko spolu miesame asi 10minut na miernom ohni, pokym sa cukor a maslo nerozpusti a nevznikne nam husty karamel.

    Karamelové košíčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Karamel trochu schladime, dame do vrecka na zdobenie a naplnime kosicky. S velmi teplym karamelom sa nam neda robit, ale tiez si musime dat pozor aby sme ho moc neschladili. Ked karamel vychladne je husty a nedal by sa nam nastriekat do kosickov. Do kazdeho kosicka na vrch karamelu ulozime lieskovy oriesok.

    Karamelové košíčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V hrnci nad parou si rozpustime cokoladu s maslom. Do nej namacame vrch kosickou.

    Karamelové košíčky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

danapa
kosicky peciem aj ja, aaale vykrajovat a potom vkladat do formiciek ma este nenapadlo... super napad, dakujem ☺☺☺ ukladam do KK
zitar
No tiež ma ešte nenapadlo ich najskôr vykrajovať a potom vkladať do mištičiek. Je to určite praktickejšie. Už budem robiť takto. Tvoje sú krásne.
vavan
Mňaaaaaaaaam to musí byť dobrotka.
sovka62
Najviac sa mi páči recept na plnku, pretože Salko sa nemusí variť v konzerve dve hodiny. Takýto recept som ešte nevidela, veľmi pekne ti ďakujem, že si pridala. Určite vyskúšam.
mariaklara
Ja som včera večer robila košíčky, je to dobrý nápad, že vykrajovať, od teraz to budem robiť tak aj ja. Vďaka za radu.
dajanca
vyzerajú lákavo....... veru to vykrajovanie je skvelý nápad.......
andula1964
Vyzerajú fantasticky,moji chlapi zbožňujú košíčky,tak určite vyskúšam,to už budú tretie v poradí na tieto vianoce,dúfam,že im dačo zostane aj na nový rok.:-))))))
lubjak
Vynikajuci recept na karamel a napad na vykrajovanie.Dakujem
maartina
Tak s týmto receptom ste ma nesmierne potešili :) ...zatiaľ nemám upečené žiadne vianočné košíčky a už len pri pohľade na tieto sa budeme všetci riadne zalizovať :DD ...tá náplň musí byť fantastickááá, mňam
mamatata2
Super nápad s vykrajovaním aj plnka je výborná a všetky sú krásne a úhľadné, radosť pozerať.
1x baboja
marianne69
....kraaasne kosicky Danka,mozno naivna otazka Salko bezne tam kupite?receptik ukladam,ale robit budem az buduce vianoce,ak vsetko stastlivo pojde......
kikina58
velmi pekne....chcem sa spytat ci je to molasa?a golden sirup?
palokuchki
@kikina58 , recept na golden syrup som prilozila v mojom recepte Sticky date pudingg. Ak ho nebudes mat, nic sa nestane. Karamel si mozes urobit aj bez neho. Golden syrup ti tam urobi len trosku inu chut. @marianne69 , Salko ako slovenske Salko tu neni. Ale sladene kondenzovane mlieko je tu dostat aj od viacerych vyrobcov. V recepte som spomenula Salko, lebo som si bola vedoma, ze recept budu citat vacsinou Slovaci na Slovensku.
maartina
..upečené, naplnené, poliate čokoládou ...košíčky sú jednoducho fantastické, dávam im 100 bodov :) ...vďaka za super receptík, že ste ho zverejnili.
palokuchki
@maartina velmi ma potesilo, ze ti kosicky vysli a ze si spokojna. Dakujem, ze si sa ohlasila. A zabudla si ze si na vareche tykame?
celeblith
vyskusala som :) ale ja mudra hlava do peciva, som namiesto obyc. salka dala to skaramelizovane, tak som mala taky super husty karamel ako remen :) kosicky sa podobaju na toffifee :)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia