Karamelové košíčky (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tieto karamelove kosicky patria medzi nase najoblubenejsie vianocne pecivo. Recept som si skombinovala z troch roznych druhov.

30
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 150-180 °C

Postup

  1. Lieskove oriesky si rozlozime na plech a vlozime do vyhriatej rury 150C na 5 minut. Teple oriesky vysypeme na utierku a druhou utierkou ich prikryjeme. Oriesky suchame rukami cez utierku, pokym sa nam podari ich dostatocne obielit. Potom oriesky pomelieme. Do misky si dame vsetky suroviny na cesto a spracujeme ich dokopy. Na obrazku neni vidiet vajicko, vysypala som nan cukor.
  2. Cesto si vyvalkame na hrubku 2-3mm. Vykrajujeme z neho kolieska, ktore vkladame do formiciek na kosicky.
  3. Kosicky si ulozime na plech a pecieme vo vyhriatej rure 180C 15minut. Upecene vyklopime z formiciek a nechame vychladnut.
  4. Pripravime si krem; Do hrnca si dame salko, maslo, hnedy cukor a golden syrup. Golden syrup mozeme nahradit jednou lyzicou molasy a jednou lyzicou medu.
  5. Vsetko spolu miesame asi 10minut na miernom ohni, pokym sa cukor a maslo nerozpusti a nevznikne nam husty karamel.
  6. Karamel trochu schladime, dame do vrecka na zdobenie a naplnime kosicky. S velmi teplym karamelom sa nam neda robit, ale tiez si musime dat pozor aby sme ho moc neschladili. Ked karamel vychladne je husty a nedal by sa nam nastriekat do kosickov. Do kazdeho kosicka na vrch karamelu ulozime lieskovy oriesok.
  7. V hrnci nad parou si rozpustime cokoladu s maslom. Do nej namacame vrch kosickou.