Karamelové èclairs
Foto: siuuu
Po veľmi, veľmi, veľmi dlhej dobe som sa opäť odhodlala na odpaľované cesto - priznám sa, že s malou dušičkou - ale podarilo sa Zobraziť celý popisPo veľmi, veľmi, veľmi dlhej dobe som sa opäť odhodlala na odpaľované cesto - priznám sa, že s malou dušičkou - ale podarilo sa a chuť týchto pôvodom francúzskych koláčikov bola skvostná.
porcií
príprava
na 185 °C
Suroviny
125 g |
|
125 g |
|
100 g |
|
150 g |
|
4 ks |
|
štipka |
|
Krém: | |
250 g |
|
50 g |
|
3-4 PL (alebo klasický) |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
60 g izbovej teploty |
|
80 ml (33 %) |
|
Slaný karamel: | |
150 g |
|
100 ml (33 %) |
|
50 g |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Na cesto privedieme v hrnci za občasného miešania k varu mlieko, vodu, maslo a soľ. Keď zmes začne vrieť, pridáme múku a miešame pokiaľ nedostaneme kompaktnú hladkú hmotu - mne to trvalo cca 2 minúty. Odstavíme a zmes necháme vychladnúť.
- 2
Vlažnú hmotu som dala do robota, 2-3 minúty som ju samotnú nechala miešať a potom som pridávala postupne vajíčka - každé vajíčko som nechala dobre rozmiešať a až potom som pridala ďalšie. Cesto musí byť polohusté, hladké, bez hrudiek. Cesto som dala do cukrárskeho vrecka s veľkou hviezdicovou špičkou a na pekáč vyložený papierom na pečenie som robila pásiky dlhé cca 11-12 cm. Eclaires som piekla v rúre zohriatej na 185 °C 20 minút. Počas pečenia rúru neotvárame.
- 3
Kým sa eclairs pečú a chladnú (po upečení ich treba pichnúť, aby vyšla para a zostali chrumkavé), pripravíme si karamel, ktorý budeme potrebovať aj do krému: v širšom hrnci alebo panvici (najlepšie s nepriľnavým povrchom) roztopíme na slabom ohni cukor na karamel (mal by mať peknú jantárovú farbu, treba strážiť, aby príliš nestmavol a nezhorkol), pridáme maslo, rozmiešame, pridáme smotanu a soľ (nemusí byť, mne slaný karamel chutí viac ako klasický). Časť určenú do krému si vždy odoberiem do misky, aby skôr vychladol - do krému pridávam vlažný.
- 4
Na krém som vyšľahala mascarpone, tvaroh, cukor, vanilkový extrakt a slaný karamel (zvyšný karamel som použila na potretie). Ja som nechala plnku trocha redšiu - originál eclairs sa nerozkrajujú a plnia sa cez malý otvor zboku, a s tuhým krémom by to nebolo možné. Plnku som dala do cukrárskeho vrecka so špičkou s malým otvorom, úzkym špicatým nožom som urobila dierku z oboch bokov a plnku som nastriekala dovnútra.
- 5
Vrch eclairs som mašlovačkou potrela nahriatym zvyšným karamelom. Chcela som posypať orechovým krokantom, ako na potvoru som ho však nenašla, tak poslúžila aj čokoládová ryža... a takto vyzerali v reze - mne pripomínali chuťou naše veterníky.
Tiež karamelový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
... ďakujem pekne
Ale čo by si nemala - toto bol môj druhý pokus po X rokoch a vydarili sa na prvý šup, takže aj tebe sa podaria - je to jednoduchšie ako tovyzerá, takže smelo do toho.