Karamelový zákusok

Karamelové èclairs

Autor receptu: siuuu

Po veľmi, veľmi, veľmi dlhej dobe som sa opäť odhodlala na odpaľované cesto - priznám sa, že s malou dušičkou - ale podarilo sa a chuť týchto pôvodom francúzskych koláčikov bola skvostná.

25-30 ks
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto privedieme v hrnci za občasného miešania k varu mlieko, vodu, maslo a soľ. Keď zmes začne vrieť, pridáme múku a miešame pokiaľ nedostaneme kompaktnú hladkú hmotu - mne to trvalo cca 2 minúty. Odstavíme a zmes necháme vychladnúť.
  2. Vlažnú hmotu som dala do robota, 2-3 minúty som ju samotnú nechala miešať a potom som pridávala postupne vajíčka - každé vajíčko som nechala dobre rozmiešať a až potom som pridala ďalšie. Cesto musí byť polohusté, hladké, bez hrudiek. Cesto som dala do cukrárskeho vrecka s veľkou hviezdicovou špičkou a na pekáč vyložený papierom na pečenie som robila pásiky dlhé cca 11-12 cm. Eclaires som piekla v rúre zohriatej na 185 °C 20 minút. Počas pečenia rúru neotvárame.
  3. Kým sa eclairs pečú a chladnú (po upečení ich treba pichnúť, aby vyšla para a zostali chrumkavé), pripravíme si karamel, ktorý budeme potrebovať aj do krému: v širšom hrnci alebo panvici (najlepšie s nepriľnavým povrchom) roztopíme na slabom ohni cukor na karamel (mal by mať peknú jantárovú farbu, treba strážiť, aby príliš nestmavol a nezhorkol), pridáme maslo, rozmiešame, pridáme smotanu a soľ (nemusí byť, mne slaný karamel chutí viac ako klasický). Časť určenú do krému si vždy odoberiem do misky, aby skôr vychladol - do krému pridávam vlažný.
  4. Na krém som vyšľahala mascarpone, tvaroh, cukor, vanilkový extrakt a slaný karamel (zvyšný karamel som použila na potretie). Ja som nechala plnku trocha redšiu - originál eclairs sa nerozkrajujú a plnia sa cez malý otvor zboku, a s tuhým krémom by to nebolo možné. Plnku som dala do cukrárskeho vrecka so špičkou s malým otvorom, úzkym špicatým nožom som urobila dierku z oboch bokov a plnku som nastriekala dovnútra.
  5. Vrch eclairs som mašlovačkou potrela nahriatym zvyšným karamelom. Chcela som posypať orechovým krokantom, ako na potvoru som ho však nenašla, tak poslúžila aj čokoládová ryža... a takto vyzerali v reze - mne pripomínali chuťou naše veterníky.