Kapustník

Autor receptu: martina34

Prvýkrát som kapustník jedla až, keď som sa vydala. U nás toto jedlo sme nepoznali, a postupne, nakoľko manžel bez kapustníka nebude, som sa ho naučila robiť a chutí aj mojim deťom.

20
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najskôr si nakrájame cibuľu a nasekáme kapustu na jemné rezance. Do hrnca si dáme zohriať olej a popražíme cibuľu, pridávame kapustu, ktorú posolíme, okoreníme a pridáme aj rascu. Necháme ju podusiť asi 15 minút. Potom necháme vychladnúť.
  2. Keď kapusta vychladne, pripravíme si kysnuté cesto. Droždie rozdrobíme a s cukrom a mliekom rozpustíme, necháme podkysnúť. Potom pridáme celozrnnú a polohrubú múku, soľ, zvyšné mlieko, olej a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť cca 20 minút na teplom mieste. Po vykysnutí si vyváľame 4 bochníčky, a znova necháme prikryté utierkou pokysnúť. Pripravíme si plechy na pečenie, potrieme ich olejom. Vyvaľkáme si na tento bochník cesta, uložíme ho na plech a rovnomerne dáme naň kapustovú plnku. Vyvaľkáme druhý bochník tiež na tenko a prikryjeme kapustovú plnku. Vrch popicháme nožom, aby sa nám nerobili bubliny a pečieme 25 minút na 200 stupňoch.
  3. Takto pokračujeme s ďalšími bochníkami. Upečené potrieme po vrchu olejom.