Kapustnica zo zabíjačkového mäsa so sušenými hubami

Autor receptu: kukulienka71

Keď varím kapustnicu,jeme ju skoro celý týždeň,čím dlhšie stojí,tým je lepšia.Osobne mám najradšej,keď je v nej mäso zo zabíjačky,ale chutná je aj z prerasteného pliecka.Raz dám do nej údenú klobásku,inokedy sušené huby,naraz nie,lebo sa tie chute prebíjajú.A hlavne veľa cesnaku.

12
porcií
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ak varím z mäsa s kosťou(ako teraz zo zabíjačky),dám ho umyté variť do tlakového hrnca na 40minút.Zalejem len do 2/3 vodou a osolím.V normálnom hrnci sa môže variť hodinu a pol.Potom ho oberiem z kosti,pokrájam a vložím naspäť do vývaru,pridám koreniny,pokrájanú cibuľu,kyslú kapustu,,huby a na drobno pokrájaný cesnak.Dolejem vodou tak,aby bolo všetko ponorené. Varím ešte 30 minút( v normálnom hrnci aj hodinu).Keď už je všetko pekne do mäkka uvarené,dochutím podľa potreby soľou a zapražím:na masti opražím múku do svetlohneda,odstavím,pridám červenú mletú papriku a za stáleho miešania podlejem s asi 1,5 dcl studenej vody a takto vlejem do kapustnice.Nechám ešte prevrieť asi 5 minút,sem-tam zamiešam.
  2. Ak robím kapustnicu z prerasteného pliecka,umyjem ho,nakrájam na kocky a hodím k nadrobno pokrájanej a na masti opraženej cibuľke.Ďalej spolu opekám, odstavím z ohňa,prisypem červenú mletú papriku a okamžite zalejem vodou,aby bolo mäso ponorené.Privediem do varu a ďalej varím na slabom ohni prikryté.Osolím a pridám koreniny a nakrájaný cesnak.Až keď je mäso polomäkké,pridám kyslú kapustu a huby,dolejem vodou a dovarím všetko domäkka.Vtedy zahustím múkou rozmiešanou v troche vody a nechám ešte 5 minút variť.