Kápiová pomazánka mojej Anyuci

sracz - fotkasracz, 3. apríla 2010
Kápiová pomazánka mojej Anyuci
Foto: sracz

Recept (venujem ho mojej vzácnej priateľke Frézii68) patrí do rodinnej pokladnice našej rodiny. Túto pomazánku je možné použiť všade tam, kde chcete dosiahnuť jemnú Zobraziť celý popisRecept (venujem ho mojej vzácnej priateľke Frézii68) patrí do rodinnej pokladnice našej rodiny. Túto pomazánku je možné použiť všade tam, kde chcete dosiahnuť jemnú chuť prívarkov, pomazánok a všetkých druhov prípravy mäsa (alebo iba tak na chlebík, či na rožok s maslom). Všetkým priaznivcom Varechy, aj týmto spôsobom, želám krásne Veľkonočné sviatky a šťastie, zdravie, lásku nielen do tejto Novej jari.

150 minút
príprava
60+ 20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
5 dkg
20 dkg
3 dcl
3 dcl
3 ks
3 strúčiky
0,5 balíčka
3 malé (2 veľké) konzervy
podľa potreby viď štipstupnica




Postup

  1. 1

    veľmi pozorne umyjeme a očistíme papriku (oddkôstkované jaderníky použijeme ako falošný baklažán; recept uverejním; ak v paprike ponecháme aj nervy, pomazánka bude mať svetločervenú farbu), ktorú pomelieme na mäsovom mlynčeku a spolu so všetkými ingredienciami, okrem paradajkového pretlaku, dusíme 1 hodinu.

  2. 2

    necháme vychladnúť na pracovnú teplotu a dôkladne rozmixujeme; potom pridáme paradajkový pretlak a ďalej dusíme ešte 20 minút. Za horúca nalievame do malých fliaš (2 ÷ 3dcl; najvýhodnejšie sa mi v praxi ujali fľaštičky z kojeneckej výživy), zabalíme do deky a necháme do rána „samosterilizovať“. Vychladené uskladňujeme v chladničke.

  3. 3

    Servírovanie: ako pochúťka na povrch bieleho pečiva s maslom alebo chlieb s maslom; na sendviče a obložené chlebíčky; dochucovanie guľášov, paprikášov a perkeltov; do výpeku pečeného mäsa a do rôznych druhov pomazánok.

  4. 4

    Poznámka: fajnšmekri a gurmáni extrémisti môžu medzi ingrediencie pridať mleté červené feferónky v množstve podľa chute a sily žalúdočnej steny; od 0 ÷6 PL. Vrelo odporúčam rešpektovať moju štipostupnicu: 1. stupeň "baby"; 2. stupeň "delikates"; 3. stupeň "pikant"; 4. stupeň "pálivá"; 5. stupeň "minimax"; 6. stupeň "plechopapuľová"

  5. 5

    Prémia (Jackpot) pre všetkých gurmánov, ktorí vydržali študovať tento recept až sem! Jalapeño Des Moines Iowa doublehot pomazánka: Ingrediencie: 1 kg jalapeño (alebo inej hrubostennej ostrej (pálivej) zelenej papriky; rodákom z Košíc a okolia odporúčam aj poloostrú papriku „Ryba“, ktorú v sezóne dostanú na Dominikánskom pľaci u Bulhara Todora z Hanisky), 1 PL soli, 2 dcl olivového oleja, 6 strúčikov pretlačeného cesnaku, 1 PL MČK. Príprava: veľmi pozorne umyjeme a v oceľovom koši (alebo iba tak na suchej panvici) opálime papriku až dostane čierne pľuzgiere, ktorú zbavíme spálenej kože a pomelieme na mäsovom mlynčeku (alebo v robote); premiestnime do pomocnej misy, pridáme soľ (môžeme nahradiť Vegetou), MČK, pretlačený cesnak a kvalitný olivový olej (rozhodne nie panenský, či dokonca extrapanenský); dôkladne premiešame a uložíme do fľaštičiek. Ja túto pomazánku nesterilizujem, uskladňujem ju v chladničke. Odporúčam vyrobiť si dostatočné zásoby, lebo do leta je vždy ďaleko. Preto aj na uvedenej fotografii je iba poloprázdna fľaštička; ľutujem, viac som nemal! Farmers Market je v Des Moines otvorený iba od mája do októbra a papriku v košoch pečú až v júli (dúfam, že som niekomu vnukol myšlienku na podnikanie). Vynikajúca na dochucovanie všetkého, po čom piští duša, pusa i bruško pravých gurmánov a feinschmekrov (so slušnosti nespomínam zážitok /he-he, pôžitok?/ z tejto prílohy pri finálnom efekte). Pozor! Štípľavé ako peklo! Prajem dobrú chuť!!!

Diskusia k receptu

martina34
Takéto pomazánky som robila, vyskúšala som niekoľko, ale nikdy som netrafila na jednu, čo doniesla raz švagriná a chcela som recept, no nedala. Možno je to tento recept. Skúsim.
frezia68
Potešilo nie len moje oči,ale aj srdce :-))))))ďakujem !
torticka
Toto by bolo niečo pre môjho švagra, on má asi azbestové hrdlo, lebo všetko mu je málo štipľavé.
kimlo
To ešte neskúšal moju chiliomáčku z papričiek Habanero, volám ju Dotyk smrti... :-)
sracz
Zodvihol si mi obočie, KIMLO; ale kde je recept!? Sem s ním, rád by som Tvoju chilliomáčku okoštoval, napriek tomu, že ja azbestové vnútornosti nemám. A aj Jalapeño pomazánku používam iba na dochucovanie. Ciao!
kimlo
Už som ho sem dal. Čaká na schválenie adminom.. :-).. Túto sezónu budem mať 17 druhov papričiek, všetko väčšinou z hornej polovice stupnice pálivosti. :-)
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, nevedela som o tomto recepte, krásny recept, nátierka podľa môjho šmaku, určite spravím a u mňa to bude
stupeň č. 6 = "plechovapapuľa" DDDDD
dakujem za perfektný recept :-)
*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia