Foto: sracz
Recept (venujem ho mojej vzácnej priateľke Frézii68) patrí do rodinnej pokladnice našej rodiny. Túto pomazánku je možné použiť všade tam, kde chcete dosiahnuť jemnú Zobraziť celý popisRecept (venujem ho mojej vzácnej priateľke Frézii68) patrí do rodinnej pokladnice našej rodiny. Túto pomazánku je možné použiť všade tam, kde chcete dosiahnuť jemnú chuť prívarkov, pomazánok a všetkých druhov prípravy mäsa (alebo iba tak na chlebík, či na rožok s maslom). Všetkým priaznivcom Varechy, aj týmto spôsobom, želám krásne Veľkonočné sviatky a šťastie, zdravie, lásku nielen do tejto Novej jari.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 kg |
|
5 dkg |
|
20 dkg |
|
3 dcl |
|
3 dcl |
|
3 ks |
|
3 strúčiky |
|
0,5 balíčka |
|
3 malé (2 veľké) konzervy |
|
podľa potreby viď štipstupnica |
|
Postup
-
1
veľmi pozorne umyjeme a očistíme papriku (oddkôstkované jaderníky použijeme ako falošný baklažán; recept uverejním; ak v paprike ponecháme aj nervy, pomazánka bude mať svetločervenú farbu), ktorú pomelieme na mäsovom mlynčeku a spolu so všetkými ingredienciami, okrem paradajkového pretlaku, dusíme 1 hodinu.
- 2
necháme vychladnúť na pracovnú teplotu a dôkladne rozmixujeme; potom pridáme paradajkový pretlak a ďalej dusíme ešte 20 minút. Za horúca nalievame do malých fliaš (2 ÷ 3dcl; najvýhodnejšie sa mi v praxi ujali fľaštičky z kojeneckej výživy), zabalíme do deky a necháme do rána „samosterilizovať“. Vychladené uskladňujeme v chladničke.
- 3
Servírovanie: ako pochúťka na povrch bieleho pečiva s maslom alebo chlieb s maslom; na sendviče a obložené chlebíčky; dochucovanie guľášov, paprikášov a perkeltov; do výpeku pečeného mäsa a do rôznych druhov pomazánok.
- 4
Poznámka: fajnšmekri a gurmáni extrémisti môžu medzi ingrediencie pridať mleté červené feferónky v množstve podľa chute a sily žalúdočnej steny; od 0 ÷6 PL. Vrelo odporúčam rešpektovať moju štipostupnicu: 1. stupeň "baby"; 2. stupeň "delikates"; 3. stupeň "pikant"; 4. stupeň "pálivá"; 5. stupeň "minimax"; 6. stupeň "plechopapuľová"
- 5
Prémia (Jackpot) pre všetkých gurmánov, ktorí vydržali študovať tento recept až sem! Jalapeño Des Moines Iowa doublehot pomazánka: Ingrediencie: 1 kg jalapeño (alebo inej hrubostennej ostrej (pálivej) zelenej papriky; rodákom z Košíc a okolia odporúčam aj poloostrú papriku „Ryba“, ktorú v sezóne dostanú na Dominikánskom pľaci u Bulhara Todora z Hanisky), 1 PL soli, 2 dcl olivového oleja, 6 strúčikov pretlačeného cesnaku, 1 PL MČK. Príprava: veľmi pozorne umyjeme a v oceľovom koši (alebo iba tak na suchej panvici) opálime papriku až dostane čierne pľuzgiere, ktorú zbavíme spálenej kože a pomelieme na mäsovom mlynčeku (alebo v robote); premiestnime do pomocnej misy, pridáme soľ (môžeme nahradiť Vegetou), MČK, pretlačený cesnak a kvalitný olivový olej (rozhodne nie panenský, či dokonca extrapanenský); dôkladne premiešame a uložíme do fľaštičiek. Ja túto pomazánku nesterilizujem, uskladňujem ju v chladničke. Odporúčam vyrobiť si dostatočné zásoby, lebo do leta je vždy ďaleko. Preto aj na uvedenej fotografii je iba poloprázdna fľaštička; ľutujem, viac som nemal! Farmers Market je v Des Moines otvorený iba od mája do októbra a papriku v košoch pečú až v júli (dúfam, že som niekomu vnukol myšlienku na podnikanie). Vynikajúca na dochucovanie všetkého, po čom piští duša, pusa i bruško pravých gurmánov a feinschmekrov (so slušnosti nespomínam zážitok /he-he, pôžitok?/ z tejto prílohy pri finálnom efekte). Pozor! Štípľavé ako peklo! Prajem dobrú chuť!!!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
stupeň č. 6 = "plechovapapuľa" DDDDD
dakujem za perfektný recept :-)
*****