Kandizované ovocie, pomarančová kôra

frezia68 - fotkafrezia68, 16. augusta 2010

Má sa použiť zrelé,ale tvrdé ovocie,alebo pomarančová kôra.

1O dní minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 dkg
50 dkg
1/4  litra




Postup

  1. 1

    Ovocie umyjeme,odkôstkujeme a pokrájame na kúsky.Z cukru a vody uvaríme sirup a pripravené ovocie zalejeme horúcim sirupom.Necháme do druhého dňa.Na druhý deň sirup z ovocia zlejeme,prevaríme a znova ho nalejeme na ovocie horúci.Takto opakujeme 1O dní.Sirup preváraním hustne,ovocie ho nabaľuje.Nakoniec po 1O dňoch ovocie vyberieme,poobaľujeme v jemnom kryštálovom cukre,rozložíme na dosku a sušíme.Usušené ovocie dáme do zaváracích pohárov a odložíme na suché miesto.

  2. 2

    Sirup sa varí v pomere 1 kg kryštálového cukru a 1/2 litra vody. V recepte som dala orientačne,každý si určí podľa množstva a druhu ovocia,koľko asi sirupu urobí.

Diskusia k receptu

jjanosik
Teda ususene ovocie sa odlozi na pouzitie v buducnosti. Co so syrupom? Do caju, alebo poliat palacinky?
frezia68
Sirup by sa mal urobiť v takom množstve,aby po tých 1o-ich dňoch bol hustý a málo,teda mal by byť na ovocí.Preto som písala,že som dala odhadom podľa množstva ovocia,neurobiť ho veľa.........
verka1
presne takto som to robila aj ja a niekedy aj robievam. Mám aj zážitok: Ešte ako mladá kuchárka som si tento recept odpísala z maminej starej kuchárskej knižky a kandovala som marhule. Po 10 dňoch som dala kúsky sušiť a keďže svietilo slniečko na loggiu, tak som ich tam na tácke položila. Podotýkam, že som bývala v paneláku na 10/12 posch., no a keď som asi po 3 hodinách išla tácku premiestniť do kuchyne, skoro som skolabovala. Všetky marhule boli obalené v chlpatom prachu z vyprášených handier mojich susedov. Nikdy viac som na balkone nič nesušila.
celka
Každý rok dělám kandované ovoce většinou z dýně, minulý rok jsem
zkoušela z hrušek a kdoulí a bylo to tak dobré, že mi nezůstalo nic
do pečení, všechno jsme snědli jako bonbóny. Mám ale jiný recept.
Ovoce se v cukerném roztoku jakoby smaží. Tvůj recept bude lepší a uložím si ho, protože minulý rok mi dýně pustily nějak moc šťávy,
cukerný roztok se tím zředil, a tak jsem to zachraňovala přidáním cukru,
ale asi to moc nepomohlo, protože ty kandované dýně, které jsem neměla uskladněné v ledničce, mi splesnivěly. @jjanosik - jednou jsem
použila sirup z kandované dýně do pečení místo medu a buchta byla opravdu výborná. Taky jsem sirup zkoušela do vody na pití ale je to mdlé, muselo by se to okyselit nebo smíchat s nějakým kyselým sirupem.
výborný
celka
Ještě jsem zapomněla napsat, že jsem si jednou dala tu práci
a vykrajovala z dýně vykrajovátkama na cukroví různé tvary, malá srdíčka, kolečka, květinky a pod. a po kandovaní jsem je obalila
v krystalovém cukru. Některé kousky jsem namočila v čokoládě
a měla jsem z nich cukroví na svátky. Měly velký úspěch.

pivonka
Asi preto je to kandizované ovocie také dobré, že je s ním taká prplačka. No ale, nič nie je zadarmo. Ak by som to skúsila, tak len s domácim, dobre dozretým ovocím. Kedysi som videla vo Francúzsku celé "bomboniery" s veľkými kusmi (alebo aj celými kusmi) ovocia. Ovšem neskutočné ceny.
zela
Ak sa dá kandizovať dyňa/tekvica/,dúfam,že nič nepokazím,keď budem používať cukety.Myslím,že takto upravovať sa dá akékoľvek ovocie .Pokúsim sa kandizovať SLIVKY
janad
Ahoj, dostala som takto pripravenú usušenú pomarančovú kôru a chcela by som ju použiť do receptu na miništóly ktorý tu bol uverejnený, ale mám ju predtým namočiť do vody alebo čo s tým? Lebo je dosť suchá a tvrdá a asi nebude dobré len tak ju nasypať do cesta. Poradíte mi,prosím?
frezia68
Ktovie,ako dlho bola uložená,ale iné neostáva,len namočiť do vody....skús s pár kúskami a sleduj...zrejmä cukor sa roztopí a potom narež na drobno...dodá príchuť.
babinka
kedze som urobila jednu davku podla @izabelly , a nasla aj tvoj postup, skusim volaco ako ty, len to bude tusim kratsie, ako 10 dni, niektore varechacky spominaju 3 dni, tak uvidim. Zacnem s pomarancovymi kolieskami i korou, ktore planujem pouzit ako ozdoby na vianocne pecivo ci mozno aj ako zele cukriky s cokoladou :) Vdaka za inspiraciu
babinka
@celka - dobry napad, vykrajovat z tekvice, ja skusim vykrajovat z pomarancovej kory - to uz len budu nadherne srdiecka i kvetinky, vdaka za tip :)
frezia68
@babinka :ja zasa vyskúšam podľa @izabelly ,tento je zdĺhavý a po čase tvrdšie ovocie.Môj predchádzajúci "pre @zitar "je lepší.Tento som opísala zo starej maďarskej kuchárskej knižky,ale sama som robila len raz :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia