Kakaový závin fotorecept

lenka1503 - fotkalenka1503, 8. apríla 2016
Kakaový závin (fotorecept)
Foto: lenka1503

Je skvelý. Robievam ho často aj ako obed, môj syn ho miluje.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

1/2 kocky
1 čl
100 ml
1 PL
1 ks
štipka
Plnka:
2 PL
1 ks
3 PL
200 ml
50 g
Ešte k tomu:
na potretie




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, droždia, kryštálového cukru a 1čl. hladkej múky si spravíme kvások. Do veľkej misy dáme hladkú múku (podľa potreby. Ja to nevážim. Koľko bude cesto pýtať), štipku soli, vajíčko, olej a nakoniec kvások a vymiesime vláčne cesto. (ak treba pridáme múku ak treba tak vlažné mlieko). Poprášime ho múkou, prikryjeme suchou utierkou a necháme 45 minút odpočívať.

    Kakaový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnku. Mlieko si trošku zohrejeme a maslo roztopíme. Primiešame pr. cukor, vanilkový cukor, kakao a strúhanku. Plnka má byť hustá preto som na nenapísala koľko strúhanky treba. Mne to väčšinou vychádza na cca 6PL.

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme plnkou, ale nie až po okraj.

    Kakaový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zavinieme a dáme na plech vystatný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30-40 minút.

    Kakaový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mne zvykne popraskat ale je skvelý :D dobrú chuť :D

    Kakaový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Raz sa mi podarí trochu širší a inokedy užší :)

    Kakaový závin (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zinnajdha
Zatiaľ som nenašla spôsob, ako upiecť výborný kakaovník, teda skúsim.
dalmatinka
Prosím aspoň odhadom koľko tej múky, lebo som začiatočník
a neviem odhadnúť ako skúsené "koľko cesto pýta".
A hneď ho vyskúšam.
cesminaz
Pravdupovediac mne vobec nevadi,ked zavin popraska :-) je akoby chutnejsi ;-)
lenka1503
@Dalmatinka (9.4.2016 08:21) takych 400-500g to urcite bude. Ja cesto miesim hnetacimi palicami na mixeri. Ked sa vsetko spoji dohromady a trochu sa len lepi tak nevadi. Pomucim spodok aj vrch cesta, prikryjem A necham odpocivat. Ked budete valkat a bude sa trochu lepit tak poriadne pomucite a po vyvalkanki muku zotriete z cesta pierkom

mesiar50
Koláč si spravila určite chutný,no ja by som bol dal spoj cesta na spodok a dobre by som ho prstami ešte dotlačil,aby sa cesto zlepilo v celok.Potom by som spravil dierky na koláči pre únik pary.To značí,že plnka by nemala byť veľmi mokrá,aby riziko prasknutia bolo čo najmenšie.Praskne aj vtedy,keď je cesto po druhý krát málo nakysnuté.Mne osobne neprekáža,že je prasknutý,stalo sa to aj mne neraz.Video je v maďarčine,no stačí ho iba pozrieť.Nekritizujem,je to odomňa iba tip.Nech sa ti v dobrom darí.


 youtu.be/EiXikPT2l6I...
remcula
Když jsem byla malá, jezdili jsme s rodiči na Vranov. Bylo tam krásně a pamatuji si, že jsme měli každé ráno kakaový závin a od té doby jsem nikdy tak skvělý nejedla :-) Ten tvůj vypadá úžasně!!! :-)
elka56
vyzerá dobrý ,ale ja stále ,ked zrolujem roládu ,tak ten spoj dávam naspodok ,čiže dole ,nie hore ,ako mate Vy, nič v zlom...