Foto: dvorka
Recept som si odfotila z časopisu u mojej mamky pretože som sa chystala upiecť kačku, ktorej krídla zablokovali šuflík v mrazničke.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Kačku som umyla, osušila, naporciovala na stehná, krídla, prsia vrchné, spodné prsia som nechala na hrudnej kosti, chrbát, krk, stiahla som kožu a pridala vnútornosti. Uvarila som si repíkový čaj. Do pol litra vriacej vody som vložila sáčok a pod pokličkou som nechala 7 minút lúhovať.
-
2
Kožu som nakrájala na menšie kúsky a nechala som ju pomaly vyškvariť na najnižšej teplote. Krk, chrbát a vnútornosti som dala variť do dvoch litrov vody.
-
3
Cibuľu som nakrájala na polmesiačiky a uložila do misy z Janského skla.
-
4
Na cibuľu som poukladala osolené a okorenené kúsky mäsa, posypala som trochou drvenej rasce a posekanými lístkami oregana.
-
5
Vľavo v rohu je krabička repíkového čaju. Je to bylinka dobrá na trávenie. Čajom som podliala kačku - dala som asi polovicu, čo je 0,25 l. Misu som zakryla a dala piecť do rúry na 2,5 hodiny.
-
6
Vyškvarenú masť s kožou som rozmixovala a pridala trochu bravčovej masti a trolinku soli. Pekne mi stuhla a ostala hnedá. Na raňajky skvelá nátierka na čierny chlieb s pažítkou a redkvičkami.
-
7
Po troch hodinách varenia vývaru som mäso vybrala a obrala z kostí, vývar som nechala vychladnúť a potom som ho naliala do kelímkov od jogurtu a šupla do mrazničky. Obraté mäso som dala tiež do kelímkov a zaliala vývarom. Takto budem mať pripravený vývar aj s mäsom na rizoto.
-
8
Ako prílohu som urobila zemiakovú kašu s nasekanou pažítkou. Dala som si krídlo pretože to mám na hydine najradšej a chlapi zjedli nohy aj prsia. Šťava bola chutná s kopou cibule.
s tým čajom zaujímavé..