Kačka na repíku fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 19. mája 2014
Kačka na repíku (fotorecept)
Foto: dvorka

Recept som si odfotila z časopisu u mojej mamky pretože som sa chystala upiecť kačku, ktorej krídla zablokovali šuflík v mrazničke.

5
porcií
30 minút
príprava
150 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
4 ks
0,5 l
1 sáčok




Postup

  1. 1

    Kačku som umyla, osušila, naporciovala na stehná, krídla, prsia vrchné, spodné prsia som nechala na hrudnej kosti, chrbát, krk, stiahla som kožu a pridala vnútornosti. Uvarila som si repíkový čaj. Do pol litra vriacej vody som vložila sáčok a pod pokličkou som nechala 7 minút lúhovať.

    Kačka na repíku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kožu som nakrájala na menšie kúsky a nechala som ju pomaly vyškvariť na najnižšej teplote. Krk, chrbát a vnútornosti som dala variť do dvoch litrov vody.

    Kačka na repíku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu som nakrájala na polmesiačiky a uložila do misy z Janského skla.

    Kačka na repíku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cibuľu som poukladala osolené a okorenené kúsky mäsa, posypala som trochou drvenej rasce a posekanými lístkami oregana.

    Kačka na repíku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vľavo v rohu je krabička repíkového čaju. Je to bylinka dobrá na trávenie. Čajom som podliala kačku - dala som asi polovicu, čo je 0,25 l. Misu som zakryla a dala piecť do rúry na 2,5 hodiny.

    Kačka na repíku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyškvarenú masť s kožou som rozmixovala a pridala trochu bravčovej masti a trolinku soli. Pekne mi stuhla a ostala hnedá. Na raňajky skvelá nátierka na čierny chlieb s pažítkou a redkvičkami.

    Kačka na repíku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po troch hodinách varenia vývaru som mäso vybrala a obrala z kostí, vývar som nechala vychladnúť a potom som ho naliala do kelímkov od jogurtu a šupla do mrazničky. Obraté mäso som dala tiež do kelímkov a zaliala vývarom. Takto budem mať pripravený vývar aj s mäsom na rizoto.

    Kačka na repíku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ako prílohu som urobila zemiakovú kašu s nasekanou pažítkou. Dala som si krídlo pretože to mám na hydine najradšej a chlapi zjedli nohy aj prsia. Šťava bola chutná s kopou cibule.

    Kačka na repíku (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

luss44
jéjda, že som to ja otvárala v tejto hodine :) úvodná foto vyzerá božsky...
radost
..a ja čítam-že-kačka na rebríku...:-)
s tým čajom zaujímavé..
jozka2
Vidno,z si sikovna gazdinka,vyuzijes vsetko po poriadku,tak to ma byt.
safran
recept si prečítam, ale úvodník - ten ma dostal :D
tiginko
mňa dostal ten zaujímavý bod 6... a pozor na tie kelímky, aby ti opäť nezablokovali šuflík :-)
frezia68
Pekne využitá kačka a tiež mám rada vývar na rizoto obyčajne s krkom a krídlami.Ale ten čaj kvôli tráveniu je Tvoj nápad?Mňa by nenapadlo :-)))
dvorka
@frezia68 Repíkový čaj píjavam od detstva, naučil ma na neho môj ocko a ja ho pijem tak ako zelený či iné bylinkové. Ale takto ho využiť by ma tiež nenapadlo. Moja fantázia je na to prikrátka.
marika21
Repík má veľmi dobré hojivé účinky. Čerstvý, sušený povariť 5 min. a teplým/vlažným/ potierame postihnuté miesta. Pošriabané, krvácajúce ranky sa rýchlo zahoja. Deti ak spadnú uderia, poškriab, oderú si kolienka, lakte, potrieť viackrát denne. Už na prvý raz zbadáte účinok. Samozrejme že môžeme aj piť čaj z repíku.