Kačka na repíku (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Recept som si odfotila z časopisu u mojej mamky pretože som sa chystala upiecť kačku, ktorej krídla zablokovali šuflík v mrazničke.

5
porcií
30 minút
príprava
150 minút
na 180 °C

Postup

  1. Kačku som umyla, osušila, naporciovala na stehná, krídla, prsia vrchné, spodné prsia som nechala na hrudnej kosti, chrbát, krk, stiahla som kožu a pridala vnútornosti. Uvarila som si repíkový čaj. Do pol litra vriacej vody som vložila sáčok a pod pokličkou som nechala 7 minút lúhovať.
  2. Kožu som nakrájala na menšie kúsky a nechala som ju pomaly vyškvariť na najnižšej teplote. Krk, chrbát a vnútornosti som dala variť do dvoch litrov vody.
  3. Cibuľu som nakrájala na polmesiačiky a uložila do misy z Janského skla.
  4. Na cibuľu som poukladala osolené a okorenené kúsky mäsa, posypala som trochou drvenej rasce a posekanými lístkami oregana.
  5. Vľavo v rohu je krabička repíkového čaju. Je to bylinka dobrá na trávenie. Čajom som podliala kačku - dala som asi polovicu, čo je 0,25 l. Misu som zakryla a dala piecť do rúry na 2,5 hodiny.
  6. Vyškvarenú masť s kožou som rozmixovala a pridala trochu bravčovej masti a trolinku soli. Pekne mi stuhla a ostala hnedá. Na raňajky skvelá nátierka na čierny chlieb s pažítkou a redkvičkami.
  7. Po troch hodinách varenia vývaru som mäso vybrala a obrala z kostí, vývar som nechala vychladnúť a potom som ho naliala do kelímkov od jogurtu a šupla do mrazničky. Obraté mäso som dala tiež do kelímkov a zaliala vývarom. Takto budem mať pripravený vývar aj s mäsom na rizoto.
  8. Ako prílohu som urobila zemiakovú kašu s nasekanou pažítkou. Dala som si krídlo pretože to mám na hydine najradšej a chlapi zjedli nohy aj prsia. Šťava bola chutná s kopou cibule.