Josta lekvár s jablkami fotorecept
Foto: olinecka
Josta je kríženec čiernej ríbezle a egreša. Je plná vitamínov, určite poteší v zimných mesiacoch.
6-7
porcií
porcií
50-55 minút
príprava
príprava
25 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Jostu očistíme.
-
2
Očistenú jostu umyjeme, dáme do väčšieho hrnca, pridáme na kocky nakrájané očistené jablká a zalejeme vodou. Dáme za občasného miešania rozvariť.
-
3
Pomocou tyčového mixéra zmes rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko do druhého hrnca.
-
4
Hrniec dáme na plameň, použijeme Gelfix podľa návodu. Nakoniec pozbierame penu a urobíme skúšku tuhnutia na malý tanierik.
-
5
Uvareným lekvárom plníme suché zváracie poháre, uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom na 10 minút.
-
6
Poháre obrátime, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť do druhého dňa.
A prečo zalievať vodou? Pomalým ohrievaním josta pustí dostatok vody. Varím lekváre veľmi dlho, u nás sa varili vždy, ale toto počujem prvý raz.
Nedá mi nezareagovať na tvoj komentár vodu pridávať do ovocia keď sa varí preto, aby neprihorel.. Samozrejme je na zvážení.... Aj pektinu majú dosť jotsa aj jablká , že lekvár zhustne... Ja pridávam gelfix, aby bol riadne tuhý... Ďakujem veľmi pekne za príjemný komentár som rada a potešil.