Domáci džem
Domáci džem

Josta lekvár s jablkami fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 10. júla 2024
Josta lekvár s jablkami (fotorecept)
Foto: olinecka

Josta je kríženec čiernej ríbezle a egreša. Je plná vitamínov, určite poteší v zimných mesiacoch.

6-7
porcií
50-55 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5-2 kg
400-500 g
Gelfix 2:1
700 g
200 ml studená




Postup

  1. 1

    Jostu očistíme.

    Josta lekvár s jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú jostu umyjeme, dáme do väčšieho hrnca, pridáme na kocky nakrájané očistené jablká a zalejeme vodou. Dáme za občasného miešania rozvariť.

    Josta lekvár s jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou tyčového mixéra zmes rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko do druhého hrnca.

    Josta lekvár s jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hrniec dáme na plameň, použijeme Gelfix podľa návodu. Nakoniec pozbierame penu a urobíme skúšku tuhnutia na malý tanierik.

    Josta lekvár s jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvareným lekvárom plníme suché zváracie poháre, uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom na 10 minút.

    Josta lekvár s jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poháre obrátime, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť do druhého dňa.

    Josta lekvár s jablkami (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
Jostu som ešte nikdy nejedla, ale oba pôvodné druhy mám veľmi rada. Musím sa po nej poobzerať.
tejaja
Lekvár je fajn, len nevidím dôvod pridávať do lekváru gelfix. Josta aj jablká majú pektínu veľmi veľa, lekvár zhustne aj keby som nechcela. :) Práve naopak, je dobré pridať zopár jabĺk do lekváru z ovocia, ktoré má pektínu málo, aby pekne zhustol.
A prečo zalievať vodou? Pomalým ohrievaním josta pustí dostatok vody. Varím lekváre veľmi dlho, u nás sa varili vždy, ale toto počujem prvý raz.
olinecka
@tejaja (11.7.2024 06:51)

Nedá mi nezareagovať na tvoj komentár vodu pridávať do ovocia keď sa varí preto, aby neprihorel.. Samozrejme je na zvážení.... Aj pektinu majú dosť jotsa aj jablká , že lekvár zhustne... Ja pridávam gelfix, aby bol riadne tuhý... Ďakujem veľmi pekne za príjemný komentár som rada a potešil.
tejaja
@olinecka (11.7.2024 11:33) Josta obsahuje veľmi veľa vody, ako všetko drobné ovocie, takže neprihorí. Po položení na oheň hneď vodu uvoľňuje. Ale je to na každom, ako robí, ako je človek zvyknutý. Pekný deň prajem:)